Mühendisler ilişik göstergelerinin artırılmasını istiyor

Hükümetin özellikle 3600 ilişik nişane gelmek amacıyla benzeri haddinden fazla patika grubunun sağlık kalemlerinde düzenlemeye gitmesi mühendisleri birlikte ümit içerisine soktu.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Erzurum Toprak Başkanı Harita Erdemli Mühendisi Bülent Saika, “Ayrımsız ülkede mühendise hangi büyüklüğünde ayar veriliyor ve ayar görüyorsa, o kadar üretime ve teknolojiye ehemmiyet veriliyor demektir.” dedi.

Haklarda düzeltme yapılmalı

Birçok iz grubunda mahiye iyileştirmesi yapılırken, mühendislerin sesi soluğu çıkmıyor diye niteleyerek onları ayn ardı etmenin akıllıcasına bir yaklaşım olmadığını rapor eden Yıldırım, “Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde kamuda çalışan mühendis, mimar ve kent plancılarının birlik hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesi sürecinde balaban görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ülkenin kalkınması ve gelişmesi üzere az çok önemli sorumlulukları göğüsleyen ustalık hizmetler sınıfına karışma mühendis, mimar ve şehir plancılarının çalışırken ve tekaüt olduklarında, haklarında iyileştirme yapılması ayrımsız zorunluluktur.” dedi.

Mühendis sahipsiz, hastalıklı ve dargın

Hükümetin bire bir çokça koyu soruna halk attığını ve cesurca bu sorunların konusunda gittiğini rapor fail Başbuğ Saika, “Fakat hangi eyvah kim, mühendis iyesiz, mühendis hastalıklı ve mühendis dargın. Zira mühendisler unutuldu. Hükümet kamuda müteharrik mühendislerin himmet koşulları, görevde yükselmeleri, atamaları ve maaşlarına iyileştirmelerde bulunmalıdır. Antrparantez, yıpranmamış çıkışlı mühendislerin amme kurumlarındaki atama kontenjanları de artırılmalıdır.” diyerek konuştu.

Son yıllarda kamuda çeşitli statülerde etkin mühendis, mimar ve kent plancılarının konuşu ve içtimai hakları açısından mübayaa güçlerinde büyük kaybolma hissettiğine vurgu özne Saika, kamudaki ustalık personelin çalışırken aldıkları ücretlerin erimesinin beraberinde emeklilikleri ile ilgili hakları de özge kamu görevlilerine göre bağan kaldığını kaydetti.

Ek göstergede sunma az 4800 beklentisi

Mühendislere aldıkları balaban sorumluluğun karşılığı olarak yük adı altında verilecek bakir aynı ifa kaleminin oluşturulması gerektiğinin altını çizen Başkan Bülent Yıldırım, şunları kaydetti:

“İstenilen çokça şey değil, yalnız mühendislerin hakkı olanın verilmesidir. Kamuda çalışan toplam personel içerisinde ustalık hizmetler sınıfına tabi amme çalışanı sayısı yüzdelik 5-6 düzeyindedir ve bu taleplerin karşılanması ülkemizin altından kalkamayacağı finansal tıpkı yükü oluşturmamaktadır. Kamuda çalışan bire bir mühendisin aylık olarak hakimin doktorun 3’te biri, 4,’te biri mahiye alması nereden baksanız etik bilimi olmadığı açıktır ve bu durumun evgin adına düzeltilmesi gerekir. Mesleğimize, emeğimize, haklarımıza topluluk çıkıyor, sorunlarımızın, taleplerimizin çözülmesini bekliyoruz. Yapılan munzam 600 alamet ile Mühendisler, şimdilerin vadi vazifeli pozisyonuna düşürülmüştür. Devlet Memurları Kanunu’nun 43. Maddesinde tanımlanan munzam göstergeleri derecelere bakarak ayrımlılık göstermektedir. Mühendis, mimar ve kent plancılarının aldıkları ek işaret gayrı iz sınıflarına bakarak berenarı düşük kaldığı kadar emeklilik aylıklarını bile etkilemesi nedeniyle maaşlarının düşük belirlenmesine illet olmaktadır. Kamuda maharet hizmetler sınıfında yer düzlük mühendis, mimar ve şehir plancılarının munzam göstergeleri bir, genişlik bağan 4800 bildirme erdemli 6400 olacak şekilde yükseltilmelidir. Özel bakım puanları düzenlenmelidir. Mühendisimiz kıymetsizleştirilmemeli, mühendislikten artım uyuşma derdine düşürülmemelidir. Ülkemizin kalkınması yaşam standartlarının kolaylaştırması ve iyileşmesi amacıyla projeler hazırlayan mimar ve mühendislerin emekleri ile gerçekleşiyor. Herhangi Bir makule yatırımın kelle aktörleri bu insanlar amma hak ettikleri maaşı alamıyorlar. Kıtlık ve zaruret sınırı temel alınarak mühendis, mimar ve site plancılarımızın maaşlarında ve emekli aylıklarında birlikte ivedilikle ıslah yapılarak 4800 ve 6400 ekleme göstergeye yükseltilmeli, mühendis, mimar ve kent plancılarımız hakları olan iyileştirmelerle bu hesaplı ebat de çözüme kavuşturulmalıdır. Mütezayit konut ve yapım işlerinin maliyetlerine bakarak, erkin piyasa projelendirme yaparak müellifliğini üstlenen mühendis, mimar ve site plancısı meslektaşlarımızın pahalılık karşısında hazırladıkları ve kontrol ederek tamamladıkları projelerinde çevre karşısında ezilmektedir. Ayrımsız dakika ilk bu hususlarda tensikat yapılarak haklarımızın, taleplerimizin denk bulmasını istiyoruz.” – ERZURUM

Share: