Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kuruluyor

Türk Arkeoloji ve Kültürel Bırakıt Vakfı’nın kurulmasını içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

SELIM Tümen milletvekillerinin imzasını taşıyan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi ile Türk ve İslam arkeolojisi ile ilişkin alanlarda ilmî çalışmalar açmak, bu alanlarda katalog ve müzeler ayırmak, kültürel miras konusunda gelişim birlikleri yapmak, daraç dışında arkeolojik kazı, araştırma ve tetkikat akdetmek için merkezi Ankara’da mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Bırakıt Vakfı kurulacak.

Varlık, amaçları kapsamında öncelikle Türk ve İslam arkeolojisi ile kültürel mirası olmak için antropoloji, müzakere tarihi, ruz, yazıt bilimi, nümismatik kadar birlik ilişkin alanlarda Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar, Akdeniz, Veli, Karadeniz, Kafkasya, Mutedil Asya, Güney Asya ve dünyanın diğer bölgelerinde tarihi edvar boyunca var olan kültürlerin ve sanatların, Türk bilgelik insanları ve öğrenciler marifetiyle seçme yönüyle çalışılmasını teşvik edecek ve bu alanlarda yapılan bilimsel araştırı ve çalışmaları destekleyecek.

Varlık, faaliyetlerini tek başına gerçekleştirebileceği kabilinden kültürel mirasın korunması, yönetimi ve geliştirilmesi amacıyla kamu alım ve kuruluşları, temel ve tüzel eşhas ile iş birliği yapabilecek.

Mangır, amme gelgel ve kuruluşlarına, hususi kuruluşlara, uluslararası kuruluşlara proje teklifleri sunabilecek, ulusal ve arsıulusal yarışmalara katılabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalar düzenleyebilecek.

Vakfın faaliyetlerinden Türk Kazı Bilimi ve Kültürel Bırakıt Vakfı Yönetim Kurulu tarafından belirlenenler, mangiz bünyesinde oluşturulan ve merkezi Gaziantep’te bulunan Türk Kazı Bilimi ve Kültürel Miras Enstitüsü eliyle yürütülecek.

Vakfın organları

Vakfın organları; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu ile enformasyon organı olan Olgun Kurulundan oluşacak.

Mütevelli Heyeti, vakfın değişmeyen organı olacak ve 11 üyeden oluşacak. Ekin ve Turizm Bakanı, Hars Varlıkları ve Müzeler Umumi Müdürlüğünün tutkun olduğu Vekil Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığının Yurtdışı Lansman ve Kültürel İşler Genel Müdürlüğünün merbut olduğu Vekil Yardımcısı, Türk Zaman Kurumu Başkanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Reisi ile Ekin Varlıkları ve Müzeler Umumi Müdürü, Mütevelli Heyeti’nin tabiatıyla üyeleri olacak.

Mütevelli Heyeti Başkanı, Firez ve Turizm Bakanı olacak ve bakanın katılmadığı toplantılara Firez Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün ilişkin olduğu Bakan Yardımcısı riyaset edecek.

Vakfın icra organı olan Umumi Heyet, Türk Kazı Bilimi ve Kültürel Miras Vakfı’nı entrika yetkisini haiz olacak ve 7 üyeden oluşacak.

Veri Oturmuş, vakfın konuşma organı olacak. Malumat Müesses üyeleri, kazı bilimi ve kültürel miras alanında ve ilişkili özge olgun alanlarında temayüz eden, vakfın amaçları doğrultusunda çalışmalar gerçekleştiren Türk ve ecnebi malumat insanları arasından Hile Kurulunca 5 yıllığına seçilecek. Sunu aşkın 50 kişiden oluşacak Bilgelik Kurulunda yabancı üyelerin sayısı bütün organ sayısının beşte birinden aşkın olamayacak.

Tıngır eliyle mahdut dışında arkeolojik kazıların yapıldığı yerlerde, kazı süresiyle merbut kalkmak için Mütevelli Heyeti kararı ile geçici temsilcilikler açılabilecek.

Personel istihdamı

Kamu kurum ve kuruluşları, yükseköğretim kurumlarında vakfın cıvıltı alanlarıyla ilgili konularda istihdam edilen celal memurları ile talim elemanlarından lüzumlu nitelikleri taşıyanlar, vakfın talebi, kendilerinin ve kurumlarının muvafakatiyle 1 yılı geçmemek üzere vakıfta geçici görevlendirilebilecek. Bu süre, ayrımsız usulle beherglas personel üzere birer sene doğmak üzere genişlik çok 3 sene uzatılabilecek. Bu suretle arızi görevlendirilenler görevlendirildikleri müddet süresince kurumlarından aylıklı mezun sayılacak.

Türk Arkeoloji ve Bırakıt Vakfı, hava ve kuruluşlardan, münhasıran galiba ayrımsız uzmanlık, bilgi ve deneyim müstelzim gelişim ve hizmetler amacıyla oluşturulan komisyon ve aynı çalışma gruplarına karışma doğmak üzere, kurumlarındaki asli görevleri uhdelerinde beklemek amacıyla personel görevlendirilmesini talep edebilecek.

Para, aksiyon mevzuatı kapsamında personel istihdam edebilecek.

Bütçe ve gelirleri

Vakıf, uğur ve faaliyetleri doğrultusunda almanak bütçe yapacak, amaçlarını akdetmek amacıyla ev içi ve ensiz dışında soylu erki işletme kurabilecek, devralabilecek ve bunlara ortak olabilecek.

Vakfın amacına makul ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler de dahil tevessül etmek için dar içi ve ev dışı gelişigüzel soy yayın, bakım, söylenegelmiş, emlak, irat ve seçme türlü bağışlar ile ayni ve nakdi yardımlar, faaliyetlerden elde edilen ayrı cinsten gelir, kazançlı işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelir, söylenegelmiş ve emlak varlıkları ile ayrıksı haklarının değerlendirilmesi ile sağlanan gelir, sponsorluk gelirleri, enstitü giderlerinde kullanılmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden aktarılacak tutarlar, genel bütçeden aktarılacak tutarlar, vakfın gelirlerini oluşturacak.

Kredi, faaliyetleri zımnında yapılan amal yönünden harçlardan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar nedeniyle işaret vergisinden, eş olduğu yurt zımnında gayrimenkul vergisinden affedilmiş olacak, Cumhurbaşkanınca rüşvet muafiyeti maruf vakıflara sağlanan tamlık hükümlerden yararlanacak.

Vakfa yapılacak dürü ve yardımlar, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üstünde ayrıca gösterilmek üzere bildirilecek gelirlerden veya çekicilik kazancından indirilebilecek.

Kuruluş işlemleri

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay zarfında vakfın bünye işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamladıktan sonraları vakfa bırakılmak amacıyla Ekin ve Turizm Bakanlığı bütçesinden kredi yerine açılacak hesaba 5 milyon liralık aktarılacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde vakfın kuruluşu, mangiz senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine bakarak tesciline ilgilendiren işler Vakıflar Genel Müdürlüğü yoluyla sonuçlandırılacak. Vakfın kuruluş işlemlerinin tamamlanmasıyla bu arada ayrı ayrımsız işleme lüzum olmaksızın enstitü bile müesses olacak.

Gaziantep’in Şahinbey ilçesi As Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Hazineye ilişkin taşınmazdaki Kendirli Gazi Kültür Sarayı üstünde, enstitü faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla mangiz lehine bedelsiz mukavemet hakkı üretim edilecek.

Share: