Anadolu’nun kadınları kıyafetleriyle Malazgirt Zaferi etkinliklerini renklendirdi

MUTLU VAROL/YILMAZ KAZANDIOĞLU – Anadolu’nun bir nice ilinden Malazgirt Zaferi’nin 951. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Bitlis’in Çakal Armudu ilçesine gelen kadınlar, hem dernekevi ürünlerini tanıttı hem da giydikleri kıyafetlerle kültürlerinden örnekler sergiledi.

Çarho mevkisinde Türk bayraklarıyla donatılan Ahlat Ulus Bahçesi, Malazgirt Zaferi’nin 951. sene dönümünde değişik kültürlerin buluşma noktası oldu.

Selçuki motifleri mevcut keçeden yapılmış han otağı ile 51 çerge, Selçuki mimarisiyle inşa edilen mescit, kahve ve köprü, okçuluk ve atlı okçuluk alanlarıyla ziyaretçilerin zamanda yolculuğa çıktığı budun bahçesinde, Konya, Eskişehir, İzmir, Manisa, Gaziantep, Kayseri, Diyarbakır ve Bursa gibi birçok ilden mevrut kadınlar bile yerel ürünlerini tanıttı.

Rengarenk kostümleriyle yaşadıkları yörenin kültürünü aktiflik alanına taşıyan kadınlar, domestik ve ecnebi ziyaretçilerin sargı odağı oldu.

Eskişehir Küçük Asya Bacıları Derneği ekibi de tarihte cesim yere cemaat olan Kocakarı Hanım, Şerife Bacı ve Nezahat Onbaşı gibi isimlerin gösterdiği kahramanlığı oyun gösterileriyle canlandırdı.

“İnsanlar burada aşure kabilinden birbirleriyle harmanlanıyor”

Bursa’dan mevrut Minusa Acar, AA muhabirine, ilk kez Malazgirt Zaferi etkinliklerine katıldığını ve çokça mutlu olduğunu söyledi.

Yabani Armut’a 20 saatlik yolculuğun arkası sıra ulaştığını anlatan Acara, “Burada Yörük kültürünü yansıtıyoruz. Dernekevi kıyafetlerimizle katıldık. Herhangi Bir taraftan gelen insanlar burada aşure gibi birbiriyle harmanlanıyor. Bir Nice bacanak edindik. Evlerine, memleketlerine nida ediyorlar. 7’den 70’e dizge ayrımsız halayda, benzeri firez ve türküde buluşuyor. Banal tahammülfersa bire bir müstevi.” ifadelerini kullandı.

İzmir’den gelen Meryem Pişkinkaya da “25 saat süren otobüs yolculuğunun ardından buraya geldik. Burada Yörük kültürünü yaşatmaya, çocuklarımıza örnek olmaya çalışıyoruz. Bura doğu ve batının kaynaşması oldu. Burada samimilik, kaçınmak var. Yüce tıpkı hava yuvarı. Bunu anlatmanın tarifi yok.” diye konuştu.

Manisa’dan gelen Ayşe Çıpa üstelik anane ve göreneklerini Çakal Armudu’a taşıdıklarını, evde, mahallede giydikleri dernekevi kıyafetleriyle utku kutlamalarına katıldıklarını anlattı.

Doğu ve batıyı kaynaştırdıklarını belirten Çipo, “Küçük Asya’nun cemi renkleri burada. Ağababa yurdundayız, yaşayış içindeyiz.” dedi.

Eskişehir Anadolu Bacıları Derneği Başkanı Hafize Erdoğan, yiğit Türk kadınlarını tercüman olmak amacıyla 20 dakikalık eylem hazırladıklarını söyledi.

Türk kadınının kimliğini, kahramanlığını bir defa daha anımsatmak istediklerini kaydeden Erdoğan, “Eskişehir’in kültürüyle geldik. Çokça evire çevire bandaj var. Alp Türk kadınlarını canlandırdığımızda insanların duygulandığını görüyoruz. Çokça domuzuna aynı düzlem oluştu. Herhangi Bir yöreden gelenler aynı arada.” dedi.



Share: