Burdur’da açılan 27 karye yaşam merkezi köylülerin hayatına dokunuyor

Milli Yetişek Bakanlığının köylerde başlattığı karye yaşam merkezlerinde günce dirilik yapışık bir nice alanda açılan kurslarda kırsalda dinç vatandaşlara eğitim bilimi hizmeti veriliyor.

Köyde yaşayanların günce hayatlarını kolaylaştıracak, iş ve eş yaşamlarındaki vukuf dağarcıklarını ve el becerilerini geliştirmeye müteveccih başlatılan proje kapsamında, kapatılan köy okulları yeniden eğitime kazandırılıyor.

Bakanlık yoluyla fiziki yapısı güçlendirilip terbiye amacıyla muktezi donatıların sağlandığı köy hayat merkezlerinde eğitime iştiyak vermiş 7’den 70’e bütün istediği eğitime ulaşabiliyor.

Muhtarlar marifetiyle vatandaşlara duyuru yapılarak talep toplanmasının arkası sıra belirlenen kurslara, Umum Yetişek Müdürlüklerince hoca görevlendiriliyor.

Burdur’daki 27 köyde hizmete alınan köy yaşam merkezlerinde sıhhi imdat, dikiş tertip, arıcılık, eş okulu, umum sanatları ve hayvancılık gibi alanlarda açılan kurslara vatandaşlar bent gösterdi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy El Eğitimi Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu, AA muhabirine, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Milli Yetişek Bakanlığınca 2022’dahi “Köy Yaşam Merkezi” projesinin başlatıldığını söyledi.

Geçmişte mülga karye okullarının tadilatın ardından açılarak vatandaşa bakım vermeyi amaçlayan bire bir proje olduğunu belirten Kayacıoğlu, bu projeyle köyde zihayat ekol öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklardan yetişkinlere vatandaşların kurslarından yararlanabildiği aktardı.

Kayacıoğlu, mektepli sayısına bakılmadan meslek öncesi ve ilkokul eğitimlerinin üstelik bu kurumlarda verilebildiğini vurgulayarak, “Köy hayat merkezleri sayesinde köylerimizdeki vatandaşlarımızın eğitim fırsatından yararlanması hedefleniyor.” dedi.

“İsterinse cura, sipsi, kabak kursu açılabilir”

Kayacıoğlu, kıraat çit kursu üzere nüsha aranmadığını bildirerek, şöyle konuştu:

“Bire Bir emanet birlikte olsa kıraat çeper kursu açılıyor, farklı kurslar için 12 birey tamamlandığında istenilen gelişigüzel alanda açılabiliyoruz. İsterlerse çalgı aleti alanında putrel, anadan görme enstrümanlardan cura, sipsi, tüysüz benzer. Bu tür kursları da açabiliriz. Projeyi haddinden fazla önemsiyoruz. İlerleyen dönemlerde hep köylerde bu merkezlerin açılması hedefleniyor.”

“Köy işlerinin arasında kursa birlikte ayakyolu ayırıyoruz”

Aziziye köyünden 3 çocuk annesi Fatma Kozak dahi eş okulu kursuna katıldığını belirterek, çocuklarını henüz dolgunca bakmak amacıyla kursa geldiğini kaydetti.

Çiftçilik ve hayvancılıktan mesafelik buldukça kursa geldiğini dile getiren Kozak, “Az Buçuk ağırlık oluyor amma çocuklarımız için fedakarlık tahsis etmek zorundayız. Haftada 4 saat kurs alıyorum. Köy işlerinin arasında kursa de espas ayırıyoruz, bu daha yetişkin” ifadelerini kullandı.

Hobi amaçlı ilgilendiği arıcılık kursuna katılan Aziziye köyü mortocu hatibi Halil İbrahim Ahi, “Katışıksız hastalıklarında karşılaşabileceğimiz mesail ve bu sorunlarla mücadeleyi öğrendik. Arı çeşitlerini üstelik daha gani öğür olduk.” diye niteleyerek konuştu.

Arıcılık kursu öğreticisi Baytar Hekim Tuğçe Özer üstelik bölgeye ne salt türünün uygun olduğunu, arıları kışları elbet beslemeleri gerektiğini kursiyerlere anlattıklarına değindi.

Büğdüz köyünde 22 kişiye terzilik dubara öğreten Kankızıl Müzakereci Gök Cinoğlu da araba nakışları, seccade, döşeme türü çalıştıklarını aktardı.

Rumeysa Mete da dikiş üçkâğıt, ilk yardım, aile okulu kurslarına katıldığını dile getirerek, “Buradaki tıpkı aile olduk. Kursta hem umum becerilerimizi geliştiriyoruz hem birlikte öğrendiklerimizi patika haline getirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Share: