Çanakkale’de ‘Hasbenli Sığırkuyruğu Eylem Planı Çalıştayı’ düzenlendi

Çanakkale’bile ‘Hasbenli Sığırkuyruğu Gösteri Planı Çalıştayı’ düzenlendi

ÇANAKKALE – Çanakkale’üstelik Türkiye’deki nesli hırs altındaki çeşitler amacıyla eylem planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi projesi çerçevesinde ‘Hasbenli Sığırkuyruğu Gösteri Planı Çalıştayı’ düzenlendi.

Tabiat Dulda ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü marifetiyle düzenlenen, ‘Yeni Aynı Yöntem Bilimi çerçevesinde Türkiye’deki Nesli Öfke Altındaki Çeşitler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi” Projesi çerçevesinde, uçman türlerden biri olan Hasbenli sığırkuyruğuna müteveccih gösteri planlarının hazırlanması amacıyla ‘Hasbenli Sığırkuyruğu Eylem Planı Çalıştayı’ Çanakkale’bile gerçekleştirildi. Çalıştaya, Natür Esirgeme Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Haysiyet Bağımsız Milletvekili, DKMP Çanakkale Şube Müdürü Âşık Hacıalioğlu, Tehlikeli Türler Topluluk Lideri Borut Rubinic, hür teşebbüs çekicilik ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler katıldı. Program çekinmek duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çalıştay Hasbenli sığırkuyruğu eylem planında, himaye hedeflerinin ve faaliyetlerinin paydaşlarla alay malay belirlenmesi amacıyla yapıldı. Çalıştay’bile mütekellim Huy Koruma Milli Parklar 2. Nahiye Müdürü Izzetinefis Müstakil, “Toprak Müdürlüğümüze sınırlanmış Çanakkale Şube Müdürlüğü sınırlarında bile ‘Verbascum hasbenlii-Benli sığırkuyruğu Zümre Dulda Gösteri’ çalışması planlanmış olup, bu çalışmayla nebat türünün korunması, tanıtımı ve türe karşı tehditlerin belirlenmesine yönelik domestik düzeyde kurumsal kapasitenin oluşturulması, muktezi hikmet ve becerinin kazandırılması amaçlanmıştır” dedi.

Çalıştay hakkında bilgelik veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Karabacak, “Daha önceleri çalışmalarına başlanmış olan Natür Esirgeme ve Milli Parklar Umumi Müdürlüğüne sadık kendisine yapılan aynı projede Hasbenli sığırkuyruğunun korunmasına müteveccih ayrımsız çalışmayı tüydürmek üzere toplandık. Bununla ilişik burada 2 bölüm süresince çalışmalar yürüteceğiz. İlk zaman türü tanıyacağız. Yer çalışmalarını, gözdağı eden faktörlere bakacağız. Proje hakkında umumi bilgiler ve metodoloji için genel bilgiler verilecek. İkinci dönem ise ilgili paydaşlarla bu türü şüphesiz koruyabiliriz, önemi nedir, neler yapabiliriz, bununla ilgilendiren ayrımsız çalıştay gerçekleştireceğiz. Hasbenli sığırkuyruğu 2012 yılında bilim dünyasına kazandırılmış, 10 almanak tıpkı bitki üstünde mesai yapıyoruz. Tek bire bir lokalite bile biliniyordu. Bu projeyle gelişigüzel biraz elan genişlettik. Amma hala Çanakkale yer sınırları dışarısına isabet değil. Neslini korumamız gerektiğini düşünüyoruz. Kritik bir tehlikesi var. Bulunduğu alan, habitatlar katmerli şartlarda, seçkin yerde yetişmesine cevaz vermiyor. Gelecek nesillere aktarma etmek, bu türün devamını hatırlamak için bilcümle gelişigüzel ayrımsız emek yürüteceğiz” diyerek konuştu.

Düzenlenen çalıştay, Hasbenli sığırkuyruğu hakkında konuşmacıların yaptığı umumi bilgilendirmeyle bitmeme etti.

Share: