Çarkıt Besni Ören yeri zamana direniyor

– Sakat Besni Örenlik yeri zamana direniyor

Onlarca cami, fakülte, kilise mevcut Sakat Besni Örenlik Yerinde ayakta küsurat yapıların turizme kazandırılması bekleniyor

ADIYAMAN – Hititler’den Cumhuriyet Altını dönemine büyüklüğünde muhtelif uygarlıklara ev sahipliği yapan Çarkıt Besni Ören yeri zamana direniyor.

Adıyaman’ın Besni ilçesinin tahminî 2 kilometre güneyinde kâin Çarkıt Besni’de yaşamaya devam fail insanlar, 1956 yılında meydana gelen selden sonra burayı ayrılma etti. 1960’lı yıllara kadar süren barhana sonrası Eski Besni boşaltıldı. Bozuk Besni’de kim yapıların taşlarından faydalanan ahali bu ahcar ile şuan kim Besni ilçesinde yapı mensur etti.

Osmanlı kaynaklarında, 19’uncu yüzyılda Eski Besni’de 21 eğlek, 23 medrese, 13 cami, 2 kilise ve bu kiliselere vabeste 2 okulun varlığından bahsediliyor. Aynı kişinin öldüğü dominant felaketinin arkası sıra Bekirbey Hamamı, Meydan Hamamı, Ulu Cami, Kızılcaoba Cami, Tahtaoba Cami ve Kurşunlu Cami’nin kâh bölümleri günümüze büyüklüğünde geldi.

2005 yılında Kurşunlu Cami restore edildi. Camide Cuma Namazı günleri ve Ramazan Ayı’nda ibadete açılıyor. Bekirbey Hamamı’nda geçtiğimiz yıllarda temizleme çalışması yapıldı. Ancak yeterli tahsisat olmadığı üzere restorasyonu sakim kaldı. Vatandaşlar Sakat Besni Harabelik yerinin turizme kazandırılmasını ve gelecek nesillere bu tarihi yapıların aktarılmasını istiyor.

Eski Besni Ören yeri ile ilgili mefret bilgilere topluluk olan Eski Firez ve Turizm Müdürü Mustafa Saka, Eski Besni’den insanların bozukluk var olmak zorunda kaldığını açıkladı.

Sucu, “Bura ne zaman kurulduğu değişmez adına bilinmemektedir ancak Hititlere büyüklüğünde tarihi uzanmaktadır. Tarihin tam dönemlerini yaşamıştır. Bu bölgenin dar olması dolayısıyla 1933 yılında eskimemiş bölgeye taşınılması yönünde değişmeyen münfail fakat göç parçalanmamış manasıyla gerçekleşmemiş. Ancak 1956’da bir sel felaketi meydana mevrut. Bire Bir vatandaş sere kapılarak hayatını kaybetmiş. Bu olaydan sonra, şehir birden yeni Besni’ye taşınmaya başlamış” dedi.

Besni Sanayi Sitesi Başkanı Hacı Arslan ise, Bozuk Besni Ören yerinin turizme kazandırılması ve bu bölgede turizmin canlandırılması üzere restore edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Adıyaman Müzesi Müdürlüğü Arkeoloğu Mustafa Polat, Osmanlı kaynaklarında 19’uncu yüzyılda burada 21 han, 23 medrese, 13 cami, 2 kilise ve bu kiliselere sınırlanmış 2 okulun varlığından bahsedildiğini kaydederek, “Şuanda günümüzde 3 cami minaresi, tıpkısı cami baştan sona ve ikide sıcak tevessül etmek amacıyla günümüze başarmış. Gene Besni kalesi dediğimiz kalenin kalıntıları günümüze ulaşmış. Bu yapılardan, kâin yapılardan Kurşunlu Camisi 2005 yılında restore edildi ve ağız ağıza ayağa kaldırıldı. İleriki zamanlarda geriye mütezayit minarelerin restorasyonunu ve Bekirbey Hamamı, Kayran Hamamı dediğimiz alanlarında restorasyonların gerçekleştirilmesi planlanmaktadır” dedi.

Share: