GAZİANTEP – Türk öğretim üyesi 40’a mümasil hastalığı er canlandırma fail biyosensör geliştirdi

Gaziantep’teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi Afiyet Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, 40’a mümasil hastalığın erken teşhisi amacıyla kasaba dostu ve sunma çok 15 an içeresinde aceleci marifet sağlayıcı biyosensör geliştirdi.

kalp krizi ve akciğer kanseri riskini entelekt namına aritmetik edebilen, koca sağlığına ve çevreye dokuncasız biyosensör geliştirdiği için Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’dan “TÜBİTAK 2022 Isteklendirme Ödülü”elbisesiz düz Yola, türlü hastalıkların güdük sürede kişileştirme edebilmesine olanak sağlayan eskimemiş sensörler tasarladı.

Yola, hastanelerde yapılan uygulamalarda başarılı sonuçlar düz ve ekolojik malzemeler kullanarak hazırladığı biyosensörlerin patentini ahzetmek için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulundu.

AA muhabirine, kısaca 10 yıldan bu yana biyosensörler konusunda çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, geliştirdiği biyosensörlerin, dem, hacet ve üst sıvısını nano seviyede ölçerek hastalıkları çok daha güdük sürede tayin edebildiğini anlattı.

Önemli hastalıkların teşhisine müteveccih çalışmalarda müspet sonuçlar aldıklarını dile getiren Yola, şöyle konuştu:

“Bunları yaparken de sınırlı analitik yöntemleri kullanarak önce biyosensörü tasarlıyoruz. Henüz sonraları bu sistemleri olabildiğince eke hastalıkların teşhisi için hazırlıyoruz. Bunlardan biri ise kalp krizi. kalp aksesi öncesi yükselen troponin seviyesini yargılama ve seçici şekilde belirleme edebilirsek kalp krizi riskini dolaylı tıpkısı şekilde ortaya koymuş oluyoruz. Bunun üzere troponin sensörleri yaptık. Bunun akabinde akciğer kanserinde kullanılabilecek elektronik kimyevi biyonsensörü tasarladık. Sonuç yıllarda bicik kanseri, ayrı ayrı amansız hastalık türleri üzerine pankreas kanseri kabil yüce hastalıklara müteveccih biyosensör geliştirerek tasarladık.”

Biraz dakika içerisinde serencam veriyor

Tasarladıkları biyosensörler üzere patent başvurusunda bulunduklarına bel fail Yola, şöyle bitmeme etti:

“Nişancı başvurusuyla ticarileşme ve bunun sonucunda toplumda uygulanması elan çabuk şekilde olacaktır. Bizim yaptığı biyosensörlerin sunu yetişkin avantajı haddizatında er teşhise imkan sağlıyor, hızlı çevir sesi reprodüksiyon ve yanıt alabilme süreci gerçekleştirebiliyoruz. Halihazırdaki biyosensörler en erken 1 günde akıbet veriyor, bu müddet aynı haftaya kadar ulaşabiliyor. Tığ, sensörlerin içki veya idrara birlik etmesiyle sunma aşkın 15 zaman kabilinden çok gücük sürede belirleme yapabiliyoruz.”

Share: