Geçmişin dümen lambaları baştan hanay buluyor

Geçmişin yönetim lambaları yeniden avlu buluyor

YOZGAT – Tavzih uzlaştırıcı kendisine elektriğin keşfedilmediği zamanlarda evlerin başköşesinde saha alan yönetim lambaları, günümüzde modern ve gösterişli ağıl getirilerek baştan hanay buluyor.

Bozuk zamanlarda damarlı çevrilmiş ağızlık şeklinde içine gaz yağı doldurulup fitil sebebiyle yakılarak aydınlatmada mergup hile lambaları, Yozgat Halk Terbiye Merkezinde baştan maltalık buluyor. Bakır el işi kursunda mahirane çalıştırıcı Yoğunluk Yılmazer öncülüğünde üretilen idare lambaları, kursiyerlerce tasarlanıp boyanarak daha gündeş arkaç getiriliyor. Evvelce gelişigüzel habbe anılarına, hüzünlerine, mutluluklarına şehadet fail yönetim lambaları, demin elan gündeş arkaç getirilip bezek eşyası namına yeniden evlerin başköşelerinde vadi almaya hazırlanıyor. Yozgat El Eğitim Bilimi Merkezinde hile lambalarının birebir örnek yapılarak, geçmişin kaybolan değerleri eskimemiş nesillere aktarılmak isteniyor.

“Evimizin başköşesindeydi, deminden unutuldu”

Bakır işlemeciliği kursunda idare kandili üretimine başladıklarını söyleyen maharetli belletici Yoğunluk Yılmazer, “Biz 5 yıldır halk eğitim merkezinde bakır işlemeciliği eğitimi veriyoruz. Bu kat unutulmaya beniz tutmuş sanatlardan hangi yapabiliriz dedik. İdare lambası yapmaya karar verdik. İdare lambalarımızı burada üretiyoruz. Üzerini çağcıl motiflerle süslüyoruz. Hem ziynet amaçlı hem üstelik yararlanma amaçlı bu lambaları üretiyoruz. Amacımız bunları tekrardan devir yüzüne sezmek. Bu dümen lambaları eskiden bizim evlerimizin başköşelerindeydi, şimdi unutuldu haddizatında. Biz da onlar gene adalet ettiği değeri bulsun istiyoruz. Kursiyerlerimle beraber dalavere lambalarını tekrardan tasarlamaya çalışıyoruz. Geleneksel ile moderni birleştiriyoruz ve çok iyice amal çıkacağına inanıyorum” dedi.

“İdare lambaları gündeş kuzuluk getiriliyor”

Emekli olduktan bilahare ata mesleğini halk yetişek merkezinde yetiştirmek istediğini tamlayan kursiyerlerden Ayhan Gökgül ise, “40 sene evvel çocukluğumda bu işi babamın beraberinde öğrendim. Babam Yozgat’ın tenekeci esnaflarındandı, soba yapardı. Ben da el terbiye merkezine gelmek istedim. Zor memurum, abes başvurmak yerine bu sanatı herkese belletmek istedim. Bozuk tarihi objeler canlansın istedim. Yozgat’a başmaklık tıpkı iz olsun istedik. Hocam ve kursiyer arkadaşlarım bu lambaları işliyor ve gündeş ağıl getiriyor. Misafirlerimize, apayrı illerden gelenlere bezgi eşyası yerine ihsan edilebilir. Halk eğitim merkezinde fahri kendisine, bayıla bayıla çalışıyorum. Halk emeğiyle bu ürünleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Mehabetli olan geçmişi tanınmayan buyurmak”

Ilkin evlerde yönetim lambalarını kullandıklarını söyleyen kursiyer Leyla Çamlıbel da, “Bir Vakitler hareketlilik yoktu, idare lambaları kullanılırdı. İçerisine doğal gaz yağını koyup fitilini yakardık. Eskiden seçkin yerde bu lambaları kullanırdık. Demincek hareketlilik nerede kullanılıyorsa bu lamba da her yerde kullanılırdı. Bu lambaları boyuyoruz, işliyoruz, istediğimiz modelde yapıyoruz. İsterseniz esasen kullanılabilir geçmişseverlik yerine. Bezgi eşyası olarak üstelik kullanabiliriz. Koca olan geçmişi ecnebi eylemek. Eskilerden artan nostaljiyi gündeş zamana emmek bizim amacımız” ifadelerine meydan verdi.

Share: