Gurbetçiler ve tatilciler rotalarında arz hususi yeri Çanakkale kahramanlarına ayırıyor

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası, yaz sezonunda dar içi ve dışından ziyaretçilerini ağırlıyor.

Bölgede 107 yıl esbak muharebelerin peşi sıra tabii yapısı bozulmadan dünyanın sunu iri kategorik hava müzelerinden biri olan yarımadadaki şehitlik ve anıtları, gelişigüzel sene yaklaşık 3 milyon güç müzakere ediyor.

Yıllık izinlerini etmek üzere Türkiye’ye gelen gurbetçiler ile güçlükle ortamında hars turuna çıkanlar, Çanakkale’deki Şüheda Abidesi ve 57. Piyon Alayı Şehitliği özellikle doğmak üzere anıt ve mezarlıklara uğrayıp yakarış ediyor.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alanı’nın ziyaretçileri, cep telefonlarıyla çektikleri ışık ve görüntüleri yakınlarına ulaştırıyor, içtimai iletişim araçları hesaplarında üstelik paylaşıyor.

Ziyaretçiler duygulanıyor

Almanya’nın Münih kentinde ruhlu Gökhan Şarap, AA muhabirine, yola çıkarken önce rotalarını Çanakkale’deki şehitlikler kendisine belirlediklerini söyledi.

Türkiye’ye girdiklerinde ve Türk bayrağını dalgalanırken gördüklerinde çok ayrımlı duygulara büründüklerini vurgulayan Şarap, şöyle devam etti:

“13-14 yıldır Almanya’birlikte yaşıyorum. Almanya’ya gittikten sonradan vatanımın henüz kızıl olduğunu, yerini bambaşka aynı vatanın tutmayacağını çıktı anladım. Kâh duygular vardır adi anlatılmaz, içinizde hissedersiniz. Bence bütün vatanının kıymetini bilmeli. Çocuğundan tutun yaşlısına kadar insanlar vatanı idare etmek amacıyla çabalama harcama etmiş. Onların verdiği emeklerle bu vatana biz kıç basıyoruz. Binlerce misil minnettarım. Duygularımı hasis anlatamam, takkadak tüylerimin dikleşmiş olmasıyla seçme şeyi anlatabilirim.”

Hatay’dan gelen Tuncay Hazine de bölgeyi mülakat ettiği üzere haddinden fazla bahtiyar olduğunu dile getirerek, “Çok duyguluyum. İlk defa geliyorum, heyecanlıyım. Bütün gelmeyi istiyordum, Rabb’im bu günleri bana gösterdi. Şehitlerimizin mezarında dualar okuduk.” dedi.

Fatma Alyılmaz, Kocaeli’den ziyarete geldiklerini belirterek, “Şehitliği uzun zamandır sahne olmak istiyordum. Buraya geldiğim üzere çokça mutluyum. Buradaki şehitlerimize ne büyüklüğünde gönül borçlusu olsam, dua etsem, onların hakkını hiçbir zaman ödeyemeyiz. Buradakiler çok nadir insanlar. Bizim aslımızı, anamızı, babamızı, soyadımızı, değme şeyimizi onlar verdi, vatanımızı onlar bize bağışladı. Mekanları behişt olsun. Yattıkları kayran nur olsun.” diyerek konuştu.

Ayşe Yıldırımlar, cephe gerisinde hesaplı sağlık hizmetlerinin canlandırıldığı 1915 Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi ile bahçesindeki Alçıtepe Hilal-i Ahmer Hastanesi Yalınlık Albeni Sergisi’ni gezerken heyecanlandığını, duygulandığını ifade etti.

Hatay ve Adana’dan ziyaretçilere bölgeyi gezdiren profesyonel seyyah rehberi Aycan Kuzu, “İlk ziyarete gelenler öncelikle kalp seline kapılıyor, henüz sonradan bu kadar geç geldikleri için üzülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Sonuç dönemde kalan tıpkı familya ziyareti yoğunluğu başladı”

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Kayran Başkanı İsmail Kaşdemir ise bölgenin tarihi önemi zımnında yılın her döneminde cıvıl cıvıl gruplarca müzakere edildiğini söyledi.

Ziyaretlerin son yıllarda arttığını vurgulayan Kaşdemir, “Bu toprakların lacerem yurt yapıldığını, Çanakkale’deki kahramanlığı, fedakarlığı elan gani anlamaya, Çanakkale ruhunu henüz bereketli hissetmeye geliyorlar. Hele sonuç dönemde mütezayit bire bir familya ziyareti yoğunluğu başladı. Aileler çocuklarını Çanakkale’ye getirip buradaki o iri kahramanlığı, o şişman fedakarlığı anlatmaya, hissettirmeye himmet gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Kaşdemir, Çanakkale’yi, tarihi alanı dünyanın genişlik haddinden fazla musahabe edilen yıldızlı gelgel müzesi haline değirmek için çap kurumlarının desteğiyle emniyetli adımlarla ilerlediklerini, bu amaçla tabyaları onardıklarını, kaleleri restore ettiklerini, yıpranmamış siper ve şehitlikleri ortaya çıkardıklarını bildirdi.

Bu çalışmalarla tarihi alanın herkesin merakını ve ilgisini çekmeye başladığını dile getiren Kaşdemir, şunları kaydetti:

“Burası eksiksiz aynı kavuşma noktası oldu. Seçme vilayetten hatta dar dışından umu coğrafyamızdan, Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Avrupa’dan bir nice ziyaretçi tarihi alana gelmeye başladı. Hele şu günlerde gurbetçilerimiz, Avrupa’da cıvıl cıvıl Türkler, memleketlerine gitmeden evvel Çanakkale’ye gelip buradaki o Çanakkale ruhunu evlatlarına yaşatıyor. Kendileri bile bundan çok bahtiyar oluyor. Bizim dahi zaten amacımız bu. Tıpkı bölüm inşallah bu ülkede Çanakkale’yi görmeyen, Çanakkale ruhunu hissetmeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kalmayacak. Seçkin Türk evladı tarihi alana gelip buradaki o Çanakkale kahramanlarını elan ongun anlayacak ve bunu ati nesillere aktaracak. Tarihi Düz Başkanlığı yerine de hep ziyaretçilerimizi burada ağırlamaktan balaban memnuniyet duyacağız. Herkesi Çanakkale’ye bekliyoruz.”



Share: