İç Küçük Asya Bölgesi seracılık ve azık üretimde esas bölgesi haline gelecek

İç Küçük Asya Bölgesi seracılık ve besin üretimde hakikat bölgesi haline gelecek

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya:

“Koz üretimine üniversite bilimsel danışman olacak”

KIRŞEHİR – Kırşehir Kardeş Evran Üniversitesi’nin ilmî çalışmaları ve Ekincilik ve Jeotermal Koordinatörlüğü ile İç Küçük Asya Bölgesi seracılık ve azık üretimde asıl bölgesi haline ati.

KAEÜ eliyle geliştirilen ve tamamlanan ‘Koz Odaklı Kalkınma ve Gelişim’ projesiyle; istihsal, terbiye, kitap geliştirme çalışmaları yapılacak. Kırşehir’de ceviz sektörünün bulunan nitelik analizi sonrası iklim, yükselti, meydan ve yerey koşulları dikkate alındıktan sonraları ceviz bahçelerinin kurulumları ve akıllıcasına şekilde planlaması projeyle öngörülüyor.

Koz Yetiştiriciliği bilimsel yöntemlerle yapılacak

Kırşehir ve bölgesinde koz yetiştiriciliğinin ilmî vukuf eşliğinde yapılacağını anlatan Rektör Prof. Dr. Yurt Karakaya; Kırşehir’in koz yetiştiriciliği ile ilgilendiren ilmî bilgisinin otomasyon enformasyon merkezinde kayran alacağını söyledi. Rektör Karakaya; “Kırşehir’de falsolu bostan kurulumundan kıran ürün oranı kayıplılığı var. Bölgemiz, tavhane ve besin üretiminde ihtimal de ilerleyen dönemlerde aynı cins bölgesi haline ati. Coğrafi hikmet ve kültür fakültesi desteğiyle şehrin ceviz yetiştiriciliğiyle ait bilimsel bilgisi bile otomasyon enformasyon merkezinde düz takanak” dedi.

2017 yılından itibaren tayyareci projeler üretiliyor

Cömert Evran Üniversitesi’nin 2017 yılından itibaren pilot projeler ürettiğini anlatan Karakaya; “Kırşehir’de 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı projeleri hayata geçirmeye başladık. ‘Termal Sahalarda Jeotermal Kaynağın temini ve Proje Sahalarına İletimi’, ‘Kaba Yem’, ‘Koz Odaklı Kalkınma’, ‘Jeotermal Kaynaklı Kalkınma’, ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’, üzere alanlarda işe başladık. Amacımız, termal kaynakların hele seracılıkta yaygınlaşmasını sağlamaktı” diyerek konuştu.

Jeotermal Seracılıkla pandemide 7 bin titrem domates üretimi yapıldı

Kırşehir’birlikte, Kardeş Evran Üniversitesi’nin girişimleriyle hayata geçirilen jeotermal seracılıkla hele pandemi döneminde 7 bin ton domates üretimi yapıldığını nâkil Karakaya açıklamasında; “Kırşehir jeotermal anlamında geleceğini dolgunca hazırlamış tıpkı potansiyele sahip. Üniversitenin amacı bile bu potansiyeli işletmeyi bilgiyle açmaktır. 2016 yılında Antalya ile seracılık anlamında fizibilite yaparken şunu gördük; Kırşehir’bile kim jeotermal teshin Antalya’daki hangi allahsız yakıtı alırsanız alın dörtte tıpkı oranında maliyet düşüklüğü sağlıyor. Bu tıpkı zamanda ekonomikte tıpkısı envestisman. Antalya ve Kırşehir üretimi kıyaslandığında da ürün yüksekliği Kırşehir’üstelik var” ifadelerini kullandı.

Proje tanırım toplantısı, ceviz alanları ekim bölgeleri, hatalı saha ve seçimlerinin önüne geçilmesi, çiftlikler üzere yetiştiricilik, koz çeşitliliği kabil görsel anlatımlarla serencam buldu.

Share: