Icra Vekili Karaismailoğlu “15. Arsıulusal Bilgelik Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı”nda konuştu Açıklaması

Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Dezenformasyonla savaşım düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Kâh Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dayalı Kanun’un yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “Yapmacıklı kimlikler arasına saklanıp, taşlama ve bühtan ile yürütülen müsvedde kampanyalarına, itibar suikastlarına yeltenenler, ülkemizi, milletimizi hile haberlerle, çarpıtılmış bilgilerle galeyana deklare etmek isteyenler çıktı tıpkı değil, üç defa düşünecekler.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Budun Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen, 15. Arsıulusal Hikmet Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, Icra Vekili Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sayısal Tahavvül Ofisi Başkanı Yüce Taha Çalıştırıcı, Hikmet Güvenliği Derneği Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Taha Yücel’in katılımıyla başladı.

Karaismailoğlu, burada yaptığı konuşmada, bir anda ilerleyen sayısal çağda, gelişigüzel 10 yılda büyük sıçramalar yaşandığına dikkati çekerek, metaverse ile NFT ve saklı yazı paraların kullanılmasının bile hızlandığını söyledi.

Sanal sektörün, oyunlarla gelişigüzel savunma sektöründe üstelik kamet göstermeye başladığını rapor fail Karaismailoğlu, ” Metaverse’deki bu hareketlilikle vukuf güvenliği henüz bile öne çıktı. Bunun yanında, mahremiyet ve mahremiyet üzerine kaygılar başladı. Töz hayatta suç akseptans edilen seçme tip eylem, sayısal dünyada bodoslama yapılmaktadır.” diye konuştu.

Karaismailoğlu, sınırsızca debi edilip, her soy suçun ferah ferah işlendiği mevhum alemin, insan doğasındaki “aşırılıkları de körüklediğini” belirterek, bunu karışma yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Hukukun ve yasaların, teknolojinin gerisinde kalmaması, mağduriyetlerin oluşmaması için müstelzim düzenlemeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini tamlayan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Kebir Meclis’imizin kabul ettiği, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile 18 Ekim’da yürürlüğe giren ‘dezenformasyon yasası’, hükümetimizin, halkımızın akilane ve dimdik bilgiye ulaşması namına attığı haddinden fazla muhteşem aynı kadem oldu. Cali kimlikler arasına saklanıp, hakaret ve iftira ile hesaplı müsvedde kampanyalarına, değer suikastlarına yeltenenler, ülkemizi, milletimizi dalavere haberlerle, çarpıtılmış bilgilerle galeyana lütfetmek isteyenler çıktı ayrımsız değil, üç posta düşünecekler. imdi dahi milletimizin haklarını destek olmak, mahremiyeti ve gizliliğini güvence altına kabul etmek namına herhangi bir tip adımı atmaya bitmeme edeceğimizin bilinmesini isterim.”

“Domestik ve milli yazılım ve donanımların kullanılması önem kazandı”

Karaismailoğlu, sanal alemdeki saldırıların, ahit geçtikçe dizgeli tıpkı şekilde arttığını, tevhit şeklide çokça uluslu tıpkısı ebat kazandığını belirterek, elektronik tanıtma şebekelerinde, evcil ve milli yazılım ve donanımların kullanılmasının sonuç etap önem kazandığını anlattı.

Domestik ve milli hassasiyetle, kazançlı faydanın birlikte halkın, hızlı, güvenli ve şümullü ayrımsız iletişime kavuşmasını da sağlamakta kararlı olduklarına meni fail Karaismailoğlu, yazılım ve donanımlarda yerli ve millilik oranının artmasının tıpkı zamanda ülkenin bekasına ve güvenliğine müteveccih gizil tehditlerin azaltılmasına, üste benzeri noktadan sonra sunma organ indirilmesine imkan vereceğini vurguladı.

Icra Vekili Karaismailoğlu, Türkiye’nin 5G ve antrparantez 6G teknolojilerine intikal sürecinde, yerel ve millilik oranlarına önem verdiklerine dikkati çekerek, bu hassasiyetle öznel tıpkı sistemin kurulmasının yanında siber güvenliği önceliklediklerini bildirdi.

Karaismailoğlu, 4,5G’nin önceki yatırım döneminde sektördeki yerel ve millilik oranının yüzde 1 olduğunu, zaman yüzdelik 33’leri geçtiğini belirterek, 5G ile ilgili çalışmaları hakkında bilgelik verdi. 5G Çekirdek Şebeke, 5G Sanallaşma ve Yazılım Tanımlı Ağ ve 5G Radyo kabilinden projelerinin bitmeme ettiği bilgisini paylaşan Karaismailoğlu, böylelikle hemen insanları değil, nesneleri dahi daha aceleci tıpkısı şekilde birbirine bağlayacaklarını söyledi.

Robotik ve özişler, bireşimli zeka, çizi bilişim, nesnelerin interneti, blok zincir, kuantum bilişim kabil alanlara yapılan yatırımların ati üç sene içerisinde 3 katın üzerinde artmasını beklediklerini dile getiren Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu durum, bir yanıyla elan son aşama büyük, Türkiye’nin gelecekte hangi alanlara yatırım yapması gerektiğinin ipuçlarını bize sunuyor. Böylelikle 5G, envestisman, istihdam, üretim, dış satım, akan fazla hepten nema sürecinde olan ve ekonomide tarihi dönüşümü dallı güllü Türkiye’nin hedeflerine haddinden fazla henüz çabuk şekilde ulaşmasının şanlı altyapılarından birisi olacak. Ayrıca, ULAK ve eSIM aracılığı ile hayata geçirdiğimiz çalışmalarla 5G’yi domestik ve milli imkanlarla kullanan sayılı ülkeler arasına gireceğiz.

Mobil operatörlerimizin 5G’ye tedbir yapabilmeleri amacıyla, yerel ve ecnebi üreticiler tarafından geliştirilen ürünleri oynak şebekelerinde denemeleri üzere birçok devamlı izin verdik. İstanbul, Ankara ve İzmir karışma girmek üzere, 18 ilimizde denemelere devam ediyoruz. İstanbul Havalimanı’nı 5G’li havalimanı yaptık. Önümüzdeki günlerde bu garip kampüslerde 5G çalışmaları yapmaya bitmeme edeceğiz. 5G alanında sağlanan her evolüsyon, bire bir dal teknoloji olan 6G’nin zeminini dahi oluşturuyor.”

6G haberleşme teknolojilerinde Wi-Fi hesabına, Li-Fi geliyor

Karaismailoğlu, Haziran 2022 sonu bakımından Türkiye’nin, mecmu internet kullanıcısı sayısı açısından cemi acun ülkeleri ortada yapılan sıralamada önce 20’da olduğunun tespit edildiğini kaydederek, ayrıca, Avrupa ülkeleri arasında yapılan sıralamada de Almanya, İngiltere, Fransa üzere ülkelerle alay malay geçmiş 5 büyüklük ortamında vadi aldığını vurguladı.

Türkiye’nin enformasyon altyapısını, şevket aklı ile planladıklarını, akademik ve bilimsel zeminde değerlendirdiklerini ve amme-hür teşebbüs hisse senedi birlikleri ile hayata geçirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar dahi 198 milyar dolarlık muvasala ve enformasyon yatırımı planladıklarını, bu yatırımın, Türkiye’nin üretimine 2 trilyon dolar, milli gelire 1 trilyon dolarlık ulama sağlayacağını aktardı.

Karaismailoğlu, Türksat 5A ve Türksat 5B’yi hizmete aldıklarını, andıran zamanda hizmete giren Türksat 5B haberleşme uydusunun, kâin genişbant olgun haberleşme kapasitesini 15 hatim artıracağını belirterek, “İlk evcil ve milli danışma uydumuz Türksat 6A’nın entegrasyon ve testleri derhâl bitmeme ediyor. Bu uydumuzu, Cumhuriyet’imizin 100. kuruluş sene dönümü olan 2023’te uzaya göndereceğiz.” dedi.

Haberleşme uydularının sağlayacağı bildirişim zarfında 6G danışma teknolojilerinde Wi-Fi yerine, Li-Fi, yani efdal enerjili LED’lerle görünür ışıkla danışma teknolojileri kullanılacağının altını çizen Karaismailoğlu, üç boyutlu duyusal genişletilmiş gerçeklikle tanışıp, yüksek kaliteli devingen hologram ve sayısal ikizlerle tanışılacağını ifade etti.

Karaismailoğlu, Bakanlığın siber düzenlilik alanında politika belirleyici görevlerini yürüttüğünü rapor ederek, Hikmet Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde birleştirme edilen Millî Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) de kalburüstü çalışmalara imza attığını söyledi.

Ulaşımda, iletişimde, uydu ve uzay çalışmalarıyla alay malay siber güvenlikte üstelik Türkiye’yi dünyada etkili bire bir güç tahsis etmek zorunda olduklarını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Bu çabalarımızla, tendürüst ve hayat dolu milletimize hizmet etmenin gururunu yaşıyor, bu eserlerimizi dirilik edeceğimiz gençlerimize da sonuna büyüklüğünde güveniyoruz. Tığ gençlerimizi, başkalarının yaptığı üzere miktar ve harflerle kategorize etmiyoruz. Ayn aydınlığı kendisine gördüğümüz geçlerimizi, bilgi ve iletişim tekniklerinde öncü, milli ve manevi değerlere cemaat erat namına yetiştiriyoruz. Biz gençlerimizi ‘Teknofest gençliği’ olarak tanımlıyoruz. İçinde bulunduğumuz yüzyılı ‘Türkiye Yüzyılı’ adına görüyoruz.”

Share: