Karşıyaka’da 18 Mart’a Hususi Program: ‘Bir Ulusun Doğuşu’ Sahnelendi

Karşıyaka Belediyesi Orkestra Müdürlüğü’ne merbut Umum Dansları Topluluğu, Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünde, 108 dansçı ile ‘Çanakkale-Tıpkı Kavim Doğuyor’ projesini sahneledi.

‘Çanakkale-Tıpkısı Kavim Doğuyor’ etkinliğine, Karşıyaka Belediye Reisi Cemil Sancak, Karşıyaka Müftüsü İsa Gürler, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Rafet Yacan, belediye meclisi üyeleri, sivil sosyete kuruluşlarının temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

Projenin umumi konuşma yönetmenliğini Uray Başbuğ Yardımcısı Ahmet Diker, dans koreografisini Alper Özarslan, Burak Köprülü ve Eylül Gezer üstlenirken ‘Bitmeyen Sagu Çanakkale’ türküsünü, şefliğini Şenol Şentürk’ün yaptığı Karşıyaka Şehremaneti Orkestrası eşliğinde Öznur Korkmaz seslendirdi. Bostanlı Suat Taşer Açıkça Gelgel Tiyatrosu’nda planlı geceyi seyretme sanatçısı Yüksel Ünal sundu.

Komutan Tugay, alıntılara de kayran verdiği konuşmasında şunları kaydetti:

“108 sene önceydi. Dev benzeri imparatorluktan naçar benzeri tutkun adama dönüşen vatanımız, tabii emperyalizmin iştahından kaçmayacaktı. Öyle de oldu. Ama tarih tıpkı kayıt koştu: Ilk Çanakkale’yi geçeceksin! Sofradan pay buyurmak talip fırsatçılar ile sömürgelerinden topladıkları hizmetkarları, ‘Tam sırasıdır’ diye davrandılar. Gelip geçecekler, dünyanın en fena hâlde coğrafyasını banak lokma bölüşeceklerdi. Anca sandılar. Cehennem kadar geldiler, cehennemi yaşadılar, yaşattılar. Hayatlarının hatasını yapmanın ne demek olduğunu öğreneceklerdi, öğrendiler. Onları bekleyenler vardı. Babasının yiğidi, anasının kınalı kuzusu, sevdiğinin özlem calip oyası… Hepsi cephede olduğundan çıkışlı veremeyen okulların çocukları, başak iki canlı tarlaların toprak çocukları, âdem evladının neler başaracağını kanıtlayan işliklerin ter adamları, tıpkısı halkın bin renkli türkülerini ve onurunu doğrulama etmemek için Çanakkale’üstelik buluştular. Dünyanın evire çevire günlerini halk birliğiyle kuracak benzeri kuşaktılar, vuruştular. Ruz balaban defterinde ‘Çanakkale Destanı’ yazan tıpkı konu açtı. Mustafa Eksiksizlik ile yiğitlerinin direnişini yazdı önce.

Emperyalizmin utançlı yüzüne ve haddini bilmezliğine inat, buram buram âdemiyet kokan hatıraları. ‘Ben size ölmeyi emrediyorum’ diyen büyük iradenin, dünyanın uzak annelerine ‘Artık evlatlarınız, bizim evlatlarımızdır, gözyaşlarınızı dindiriniz’ diyecek kadar centilmen, barışsever ve koca olduğunu. Mustafa Kemal adındaki balaban iradenin, geleceğin Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ü olacağını biliyordu devir. Kânunuevvel Türkiye Cumhuriyeti’ne geldiğinde, sadık çıktığını anlayacak, anlatacaktı. Sonradan o sayfaya, ayrımsız şişman bekçi koydu ve katiyen silinmedi: Çanakkale geçilmez!”

Türk milletinin topluluk olduğu nazirsiz tarihi daima hatırlaması gerektiğini vurgulayan Liva, “Sen, hemşerim, Karşıyakalım, lan güzel ülkemin iyice insanı; unutma o günleri. Çanakkale’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü olduğunu nisyan. Unutma, bastığın topraklarda, o unutulmaz özgürlük çiçekleri yardımıyla yaşadığını. Tıpkı arada yaşıyorsak tıpkısı arada koyun koyuna yatanlar sayesindedir, unutma. Unutma ki Çanakkale Destanı unutulmasın. Unutma kim o günler benzeri daha yaşanmasın. Sen, o yiğitler ile ati arasındasın. Unutma kim esbak huzur içre uyusun, gelecek seninle saygınlık duysun. Gözlerinden öperim kardeşim: Çanakkale Destanı’mızın 108’inci yılı mutlu olsun” diye niteleyerek konuşmasını noktaladı.

Artist Yüksel Ünal de okuduğu şiirler ile geceye ulama sundu. Programın böylece Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Sancak, eğitmenlere ve Türk Halk Müziği sanatçısı Öznur Korkmaz’a çiçek sunma etti.

Share: