KOOPERATİFLER KADINLARA UMUT OLDU

TÜRKİYE’birlikte sayıları anbean küsurat karı kooperatifleri binlerce sülale hanımına imge oldu. Elinin lezzeti ve becerisinden elde ettiği gelirle ekosisteme karışma olan kadının kendine güveni artınca sınırları aşıp ihracata başladı. Erzurum İpekyolu Eş Girişimi ve Istihsal İşletmesi Kooperatifi Başkanı Suna Bilen, Kooperatifler sebebiyle kadınlarımız bundan sonra beylerin eline bakmıyor dedi.

Kooperatifler kadınlara düş oldu

Erzurum’üstelik, alelade birikimlerini birleştirip, kooperatif kuran 7 kadın müteşebbis, gelişmemiş sürede 20 kadına istihdam sağladı. Elinin lezzeti ve becerisine güvenen müteşebbis kadınlar tarla ve bahçelerinde yetiştirdikleri göveri ve meyveleri katıksız yöntemlerle işleyerek, kurdukları

Kooperatiflerde satışa sunuyor. Ağız Ağıza natürel kendisine yetiştirip, işledikleri ürünleri ve birbirinden lezzetli yemekleri, havale üzerine kargo ile Türkiye’nin ciharıyek yanına gönderen kadınlar hem karı bütçesine hem bile devlet ekonomisine katkıda bulunuyor. Kendilerine ilişik tarla ve bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri natürel yöntemlerle faal kadınlar, yöresel lezzetleri kooperatiflerde kahvaltı ve aşındırmak namına sunarken, tıpkı zamanda paketli halde satışını bile yapıyor. Ev yapımı akarsu böreği, kete, mantı, aygın aşotu, erişte, tatar böreği, kurabiyeler, çörek ve reçellerle sofraları süslerken, kadınlara de vergi kapısı oluyor.

Kadınlara hareket imkanı keşfetmek, sosyal açıdan perçinlemek, kuma sorunlarına hal bulmak amacıyla kurulan kooperatiflerinin kadına yürek verdiğini belirten evli ve 3 bala annesi Suna Bilici (46) şunları söyledi

Kooperatifimizi 2 sene önce kurduk. Şehrimizin birbirinden güzel lezzetlerini kooperatif bünyesinde fora etmek istedik. Kooperatifi kurduktan sonraları kadınlarımızdan bize çokça sayıda müracaat oldu. Elinin lezzetine güvenen ve bunu göstermede müşkülat calip bir nice kadına burada destek olduk. Kooperatif bünyesine aldık. Kooperatifte 7 kuma adına 20 kadınımıza bindi oluyoruz. Elinin emeğine güvenen, çalışmak isteyen kadınlarımızı bünyemize kabul etmek istiyoruz. Bizimle birlikte hem vakitlerini geçirirler hem de servet kazanırlar. Erzurum’dahi kurulan kooperatifler yardımıyla kadınlarımız bundan sonra beylerin eline bakmıyor. Fiilen dünyalık kazanıyorlar. Mülk kazanarak çocuklarına ve ailelerine bindi oluyorlar. Evde boş benimsenmek hesabına hem zamanlarını değerlendiriyor hem üstelik dünyalık kazanıyorlar. Kooperatifte şehrimizin unlu mamulleri olan börek, mantı, sülale kurabiyeleri, gato, bohça ketesi, tatar böreği aşotu kabil ürünlerimizi üretiyoruz. Ürünlerimizden Erzurum ketesi balaban bağ görüyor. Günlük 80 skor çıkarıyoruz. Bunu müşterilerimize taze ikram edebilmek üzere beş altı çıkarıyoruz. Ürünlerimizi Türkiye’nin herhangi bir yöresine kargo eliyle gönderiyoruz.

Kooperatif sayesinde el emeğinin para etmeye başladığını söyleyen evli 3 bala annesi Ferişte Çipo ise Kemirmek, çörek ve böreklerimi eşim, çocuklarım evet da bize gelen misafirlere yapıyordum. Amma kooperatif sayesinde artma bunu benzeri hareket kendisine yapıyorum. Burada periyot boyu çalıyoruz. Vaktin zahir geçtiğini anlamıyorum. Ilkin evde cidar üzerime geliyordu. Çok mutluyum. Kazandığım mal ile eşime bindi oluyorum. Elan rahat geçinmeye başladık dedi.

Share: