Kütahya’da Kızıl Madeni İçin Yüzlerce Ağacı Kestiler

DİLAN MUTLU

Kütahya’nın Simav ilçesine kapalı Örencik köyünde açılması planlanan zer madeni sahasındaki yüzlerce dikme kesildi. Köylülerden Seyfi Akçakaya, “Yaklaşık 3 bin 700 sunum çam ağacı katledilecek. Muhalefete birlikte iktidara da sesleniyorum. Lütfen bu projeyi nakız ettirsinler. Lütfen bu ağaçları koruyalım” dedi.

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Yunan ortaklı Zenit Madencilik’in Simav’ın Örencik köyünde fethetmek isteği kızıl madeni sahasında ongun kesimi başladı. Çevresel Sorumluluk Değerlendirmesi (ÇED) raporunda toplamda 2 bin 560 dikme keseceğini tamlayan iştirak, ‘ÇED Olumlu’ ve kamulaştırma kararlarına ait fek davaları bitmeme ederken Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle gelişigüzel bölgede yüzlerce ağacı kesti.

Örencik köyünde açacağı madenden seçme yıl 850 kilogram zer çıkarmayı planlayan madenin izin alanı 21 bin 850 dönüm. Toprakları üzere alınan çabuk kamulaştırmanın iptali üzere sav açan köylüler ve çevreciler, açılacak siyanürlü değerli madenin bölgeye katabolizma getireceğini ve köylerini terk etmek zorunda kalacaklarını belirterek madene cebin çıkıyor.

“LÜTFEN BU PROJEYİ İPTAL ETTİRSİNLER”

Kesilen ağaçların görüntülerini SIMURG Bili Ajansı’yla paylaşan Örencikli Seyfi Akçakaya, “Yaklaşık 3 bin 700 pare çam ağacı katledilecek. Muhalefete bile iktidara birlikte sesleniyorum. Lütfen bu projeyi fek ettirsinler. Lütfen bu ağaçları koruyalım. Çarşamba günü muhtarlıktan zar yazar, ‘Maden sahasından ongun kabul etmek isteyenler isimlerini yazdırsınlar’ diyerek duyurdular” dedi.

NE OLMUŞTU

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Palikarya ortaklı Zenit Madencilik’in Türkiye’de iki şanlı değerli madeni projesi var. Bu projelerden biri Balıkesir’in Sındırgı ilçesine mecbur Kızıltepe’da, gayr ise Kütahya’nın Simav ilçesine merbut Örencik köyünde.

Örencik köyünün Zenit’e cebin mücadelesi 2019 yılından bu yana devam ediyor. Çevre ve Kentçilik Bakanlığı, ÇED dosyasını 8 Teşrinievvel 2021 tarihinde onayladı ve 28 Teşrinievvel 2021’bile bile Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle köylülerin arazilerine tez kamulaştırılmasına değişmeyen verildi. Köylüler, bu kararların iptali için sav açtı.

ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini belirten iştirak, 30 Haziran’dahi, ‘ÇED Olumlu’ ve kamulaştırma kararlarına ilgilendiren davalar bitmeme ederken Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle birlikte köylülerin feda etmek istemediği arazilere anbean kısaca 9 bin ağacı fark etmek için işaretledi ve yüzlerce ağaç kesildi. Ortaklık, devletleştirme kararı köylülerce yargıya taşınmasına karşın 29 Temmuz’üstelik arazilere beton döktü.



Share: