Mıntıka elimlerin hayatı GİBTÜ’de incelendi

Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’de yetik ana İslam bilimleri dalında bölgeye bakım etmiş, 17 din aliminin hayatının incelendiği “Mail Dolaşma Doğu Alimleri-I” sempozyumu Gaziantep İslam Olgun ve Teknoloji Üniversitesi’nde (GİBTÜ) ağır katılımla gerçekleştirildi. GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, sempozyumdaki gayelerinin bölgede beş altı maruf ve tanınmayan alimlerin dönem yüzüne çıkmasını bulmak olduğunu anlatım etti.

Türkiye’nin sunma canlı ve faal üniversitelerinden olan Gaziantep İslam Haber ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi (GİBTÜ), millî tıpkısı organizasyona karı sahipliği yaptı. Şahinbey Belediyesi’nin bile desteğiyle gerçekleşen 17 ilmek aliminin hayatının incelendiği “Yakın Bölüm Şarki Alimleri-I” sempozyumuna ciddi iştirak oldu.

Sempozyuma Türkiye’nin farklı illerinden 37 akademisyen hatip namına katıldı. Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’bile yetik esas İslam bilimleri dalında bölgeye hizmet etmiş, 17 din aliminin hayatını 7 farklı oturumda inceleyen akademisyenler sunumlar eşliğinde dinleyicilere tanıttılar. her bir celse böylece, oturum başkanları tarafından konferansçı akademisyenlere teşekkür belgesi sunma edildi.

Büyük bire bir emeğin ürünü

Andıran Dönme Maşrık Alimleri-I” sempozyumunun açım konuşmasını yapan Gaziantep İslam Bili ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi (GİBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, böylesine bulunmaz ve altın benzeri organizasyona sülale sahipliği yapmanın üniversite namına çın gururunu yaşadıklarını tabir etti. Hatipoğlu, sempozyumun balaban aynı emeğin ürünü olduğunu belirterek, herkesin layenkati var gücüyle sempozyumu bereketli tıpkısı noktaya koymak üzere çalıştığını kaydetti.

Bizde Allah’ın kulu, peygamberin ümmeti şuuru vardır

Sempozyumdaki gayelerinin bölgede birkaç tanınan ve bilinmeyen alimlerin aktarılma yüzüne çıkmasını çıkarmak olduğunu anlatım eden Rektör Hatipoğlu, şöyle konuştu: “Bizim amacıyla bilici, alimdir. Tığ alimlerin memleketine, bakmayız. Bizim için bilen kendisinden yararlanılacak aynı kandil gibidir. Ne bölgeden yahut coğrafyadan gelirse gelsin aidiyetine bakılmadan ocumak görmelidir. Nahiye, feraset veya şehir ayrımcılığına prim vermeden hepsinden arının bal yaparken gösterdiği himmet gibi arşiv hassasiyetiyle tarama yaparız. Kuran, sünnet, icma ve mukayese gibi kriterleri vazgeçilmez yol haritası sayarız.

Bizde Allah’ın kulu, Peygamberin Ümmeti şuuru vardır. İslam ırkçılığı çoktan bitirmiştir. Bizde birlik, kardeşlik, birlik ve kardeşlik vardır. Bizim üniversitemizde kimsenin memleketi, mezhebi sorgulanmaz. Bu ülkenin insanı namına al çizgilerimiz var. Bayrağını, vatanını, sevecek. Bu ülkeye çıyanlık yapmayacak kadar kriterlerimiz ve kırımızı çizgilerimiz var. Bu sempozyumda beş altı tanınan ve adsız olan hocalarımız tanınsın istedik. Ayrımsız kelime, aynı yorum, bire bir ayet hakkındaki tahliller haddinden fazla koskocaman. Birkaç maruf ve tanınmayan alimlerin yorumları zaman zaman haddinden fazla koca olabiliyor. Bazen öyle bir değerlendirme yapıyorlar ki insanın kimyasını düzeltiyorlar. Birçok bilici kayboldu gitti, değerlendiremedik. Onun yorumlarını sıcaklıkölçer alamadık, ati kuşaklara aktaramadık. Bizim unutulmuş kızıl alimleri dolaşma yüzüne çıkartıp fikirlerini aktarmamız gerekir. Bunu bakir bir içki kullanılmamış tıpkısı maltalık için çıkarmamız gerekir. Bu nedenle Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa alimlerimizi ahit yüzüne çıkaralım diyerek yola çıktık. Bu sempozyumda 17 bilici amacıyla emek yapıldı. Bu sempozyumun devamı ati.”

Yaşadığımız coğrafyanın önemini biliyoruz

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulmutalip Rüşvet bile, Andıran Zaman Gün Doğusu Alimleri’nin yemeden içmeden tıpkı sempozyuma sığdırmanın türlü olmadığını, sempozyumların devamının yapılacağını müjdeledi. 7 oturumdan oluşan geniş katılımlı sempozyumda, tebliğ sunan hocaların metinlerinin zenginliğinin önemine değinen Prof. Dr. Arpa, ” Andıran Periyot Şarki Alimleri’ni çabucak tıpkı sempozyuma aldırmak gibi değil. İlk adına Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki 17 alimi incelemeye aldık. Gelişmemiş sürede iri benzeri fedakarlık göstererek geçmiş sempozyumu yapmanın mutluğunu ve gururunu yaşıyoruz. 2 ay birlikte 37 arkadaşımız, akademisyenimiz 17 alimin hayatını enine boyuna inceleyerek, bizlere aktaracak. Yaşadığımız coğrafyanın önemini biliyoruz. Coğrafyamız, içinde çok büyük anlamlar barındırıyor. Bunun farkına varmamız gerekir. Emperyalistler medeniyetimizin izlerini silmeye çalışıyor. Bunun farkındayız. Bu coğrafya çok cesim. Bu coğrafyada daim olmak çok düşündürücü” diye niteleyerek konuştu.

Sempozyuma ciddi katılım oldu

Gaziantep Vali Yardımcısı Salih Altınok, Şahinbey Belediye Reisi Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Büyükşehir Uray Başkanvekili Mehmet Katı birlikte, yaptıkları konuşmada sempozyumun önemine değinerek, böylesine mehabetli ve eşsiz aynı sempozyumda bulunmaktan belde mutlu olduklarını ifade ettiler.

Gaziantep İslam Bilgelik ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi’nde (GİBTÜ) yapılan sempozyuma; GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Gaziantep Ilbay Yardımcısı Salih Altınok, Şahinbey Belediye Reisi Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Büyükşehir Uray Başkanvekili Mehmet Berk, Şahinbey Uray Başbuğ Yardımcısı Sait Delimsirek, Türkiye’nin değişik illerinden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı. – GAZİANTEP

Share: