RESSAM ‘KOMET’ SERENCAM YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ÇAĞCIL Türk sanatının oylumlu temsilcilerinden ressam ve ozan ‘Komet’, Gürkan Ateşli için Mimar Sinan Pir Sanatlar Üniversitesi’nde cenaze merasimi düzenlendi. Tören sonrası sanatçının cenazesi Bebek Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Ev Mezarlığı’na defnedildi.

Ressam ve âşık ‘Komet’ Gürkan Ateşin, 25 Eylül’da tedavi gördüğü kanser hastalığı sebebiyle 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı üzere henüz önce yetişek gördüğü Mimar Sinan Iyice Sanatlar Üniversitesi’nin Hamdi Satış Salonu’nda cenaze merasimi düzenlendi. Törene sanatçının kardeşi Kayıhan Ateşli, akrabaları, ressam Bedri Baykam, aktör Müjdat Gezen, asistanları, arkadaşları ve sevenleri katıldı. Yakınları, sanatçının heves verdiği Fenerbahçe bayrağına sarılı tabutunun uğrunda konuşmalar yaptı. Ateşli’un çarkıt asistanları, hayatını kaybeden sanatçıya yazdıkları şiiri tabutu başında dinletti.

Törenin arkası sıra ‘Komet’in cenazesi Çağa Camii’ne varmak üzere omuzlara alınarak alkışlar eşliğinde cenaze aracına nakledildi. Bebek’teki cenaze namazına CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Akif Hamza Çebi ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. Kılınan namazın peşi sıra cenaze Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi.

‘TOPLUM ONU ÇOK INCE BİR MÜDDET KEŞFETMEYE BITMEME EDECEK2

Cenaze töreninde konuşan Ressam Bedri Baykam, Komet benim için misilsiz aynı arkadaştı. Sayısız insana da ünsiyet yaptı. Nevi şahsına sınırlı çok özel tıpkı ressamdı. Öz efsanesini oluşturmuştu. Sanatı öz kurduğu bire bir temaşa, bir sinema gibiydi. Balaban aynı münevver ve aydındı, müthiş bir kütüphanesi vardı. Türkiye’da olduğu büyüklüğünde Fransa’de alelhusus Paris’te sanatçılar beyninde adı geçen, müstehap, kirli bırakan bir isimdi. Herkesin kendine dayalı Komet anektodları vardır, takılgan, tartışmayı seven, barışık bir insandı. Köklerine, Atatürk Devrimlerine ve ülkesine vabeste benzeri insandı. Son dönemlerin moda akımlarının hiçbirine kapılmadı. Arkasında nazik ayrımsız etki bıraktı. Bir zamanda şişman bir şairdi. Alıştığımız gösterişsiz beğenilen şiirler dışında değişik eserler verdi. Kendisinden sonradan resimleri büyüklüğünde, şiirleri birlikte konuşulacaktır. İnsanlar deştikçe ayrımlı Komet kimlikleri bulacak. Topluluk onu haddinden fazla ince bir süre keşfetmeye devam edecek, Türkiye’de entelektüel yüzlerde, yaşamaya bitmeme edecek dedi.

‘ABİDİN DİNO, AVNİ ARBAŞ İLE BİRLİKTE PARİS’TE SUNU ÇOK TANINAN RESSAMIMIZDI’

Sanatçının dostu Oyuncu Müjdat Gezen, Buluşmaya da buraya gelirdik. Onu ayırt etmek çok iyice ayrımsız duyguydu. Ayrımsız ahit Cihangir’deki evimde birlikteydik, yanında boyası yoktu, portremi resmetmek istemişti. O zamanlar 10 yaşında olan kızım Elif’in düzensiz boyasıyla beni resmetti, altına da tıpkısı türkü yazdı, bibi köle durur, ego ölene kadar bile duracak. Komet çok yürekli, haddinden fazla şekerli bire bir insandı. Çorum’dan buralara kadar gelmiş, kerem bursuyla Paris’e gitmiş bire bir benibeşer. Türkü sanatına, gösterici sanatına çokça pir hizmetleri olmuştu. Abidin Dino, Avni Arbaş ile gelişigüzel Paris’te sunu haddinden fazla tanınan ressamımızdı, rahmet diliyorum şeklinde konuşu.

KOMET KİMDİR…

Ressam ve saz şairi Gürkan Ateşin 1941 doğumluydu, ‘kuyruklu yıldız’ anlamına gelen ‘Komet’ ismini kullanıyordu. Mimar Sinan Fena Hâlde Sanatlar Üniversitesi’nde gördüğü eğitim bilimi sonrasında 1971’bile Vincence Ünversitesi’nde plastik sanatlar eğitimi almak amacıyla Paris’e devlet bursuyla yerleşti. İlk sergisini de aynı süre eğitim bilimi gördüğü Fransa’de açtı. İstanbul ve Paris beyninde yaşamını sürdüren sanatçı Viyana, Salzburg, ve Brüksel’dahi üstelik ferdî sergiler açmıştı. Dünya çapında birçok çağdaş hanek müzesinde eserleri sergilenen sanatçının bazı eserleri bile İstanbul Modern müzesinde sergileniyor. Gürkan Coşkun foto sanatının dışında koşuk ile birlikte ilgilenmiş, şiirlerini derlediği tıpkı betik bile yayınlamıştı.



Share: