Safranbolu lokumu ile safranın tarihi müzede anlatılıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde saha kayran Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yıpranmamış ziyarete açılan Kesin ve Safran Müzesi’nde, ilçeyle özdeşleşen coğrafi işaretli akçakesme ve safranın tarihsel süreçleri turistlere anlatılıyor.

Safranbolu lokumu ile safranın geçmişten bugüne istihsal aşamalarının evcil ve ecnebi turistlere tanıtılması için temmuz ayı böylece Hacıhalil Mahallesi’ndeki üç katlı tarihi binaya müze kuruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan onayın ardından ziyarete açılan müzenin önceki iki katında lokumun tarihi ve üretim aşamaları konusunda bilgelik verilirken, son katında safranın dikimi, üretimi, toplantı aşaması ve üründen baharat yapılması anlatılıyor.

Lokumun lacerem yapıldığını, safranın lacerem üretildiğini uzmanlardan teferruatlı şekilde öğrenen turistler, üretimlerde geçer bozuk ve bakir çevirgeç gereçleri birlikte görme imkanı buluyor.

“Buranın güzelliklerini takdim etmek üzere kendimizi borçlu biliyoruz”

Müze işletmecisi Saygınlık Rahat, AA muhabirine, Safranbolu’nun turizmde herhangi bir gün gelişen şehirlerden biri olduğunu anlattı.

Safranbolu’ya gelen turistlere yönelik yeni gezi rotaları oluşturulması ve ziyaretçilerin konaklama sürelerinin artırılması için değişik icraat yapıldığını tamlayan Rahat, “Kamu kurumları ve hususi işletmeciler bu çalışmaların içinde. Bizler de bunlardan bir tanesini yaptık. Safranbolu’da Akçakesme ve Safran Müzesi’ni kurduk. Müzeye gelen misafirlerimize Safranbolu’nun coğrafi işaretli ürünleri olan safran ve lokumun tarihsel sürecini anlatıyoruz.” dedi.

Şen, safranın dikim aşamasından hasat aşamasına kadarki yolculuğunu müzede sergilediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Müzemiz, Türkiye’deki 354 özel müzeden benzeri tanesi. Safranbolu, bizim şehrimiz. Buranın güzelliklerini tanıtmak için kendimizi medyun biliyoruz. Müzemizin belgeleri tamamlandı, ziyarete açıldı. Turistler burayı musahabe ediyor, bizler bile bahtiyar oluyoruz. Şehrimizi ve coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıtmaya desteğimiz oluyorsa ne bahtiyar bizlere.”

Share: