Tarih, “Fabrikamız bugün hepimizin övünme edeceği şişman tıpkı esere dönüşmüştür”

SELIM Öğür Karabük Mebus Niyazi Devir, Karabük Çıpa ve Polat Fabrikaları’nın (KARDEMİR) kapatılmaması için 8 Kasım 1994’te yapılan eylemin yıl dönümü nedeniyle fikir yayımladı.

Tarih, ülkede polat üretiminin, 3 Nisan 1937 tarihinde Karabük’te temelleri atılan ve 1939’yılında işletmeye alınan Demir ve Polat Fabrikalarıyla başladığını belirttiği mesajında, “İlk Türk Demiri 10 Eylül 1939’dahi fabrikada, Fatma isimli faziletli fırında üretilmiştir. Kurulduğu yıllarda 150 bin titrem kapasiteye eş olan çipo polat fabrikamız, etraflı yıllar süresince ülkemizdeki endüstriyel atılımlara öncülük etmiş, Türk sanayisinin öncüsü ve okulu olmuştur. Anca kim, adını tarih kitaplarına ‘Fabrikalar Kuran Fabrika’ kendisine yazdırmış, ülkemiz sanayisine yurdun dört bir beraberinde unutulmaz asar kazandırmıştır” ifadelerini kullandı.

KARDEMİR’in feshedilmek istenilmesi konusunda da vukuf veren Tarih, “Ülkemizin ekonomi tarihine tanıklık fail bu tesisler, bilindiği gibi 1994 yılında dönemin hükümetinin içine düştüğü konuşu krizden kurtulabilmek amacıyla IMF’nin kapısını çalmıştı. IMF hesaplı kriz içerisinde mevcut hükümete güven açabilmek üzere gâh şartlar müstakbel sürmüştü. Bu şartlardan birisi birlikte Karabük Demir Polat fabrikalarının özelleştirilmesi değil, tamamen kapısına kilit vurularak 1994 yılı sonuna büyüklüğünde tasfiye edilmesi şartıydı. Çelik işçisi, dolay esnafımız, sanayicimiz ve Karabük halkının topyekün gösterdiği direnç sonucunda Çıpa Çelik fabrikalarının kapatılması önlenmiş, ayrıklı tıpkı özelleştirme yapılarak zaman kim KARDEMİR adını almıştır. Fabrikamız zaman hepimizin kıvanç edeceği şişman ayrımsız esere dönüşmüştür” dedi. – KARABÜK

Share: