TİHEK vasıtasıyla İnsan Hakları İstişare Toplantısı düzenlendi

Çankırı’bile, Türkiye İnsan Hakları ve Akreditasyon Kurumu (TİHEK) yoluyla “İnsan Hakları İstişare Toplantısı” düzenlendi.

Vali Abdullah Ayaz, 100. Yıl Ekin Merkezi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sundukları hizmetlerde hiçbir şekilde ayrımcılığa cevaz etmelerinin kabil olmadığını söyledi.

İnsan hakları konusunun çokça hassas bire bir laf olduğunu vurgulayan Ayaz, şöyle devam etti:

“Esasen çok teferruatlı yıllardır ülkemizin gündeminde. Serencam yıllarda çokça muhteşem adımlar atıldı, şu anda burada familya sahipliği yapmış olduğumuz İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumumuz de bu adımlardan benzeri tanesi. Bu bir inhibitör sistem. Ülkemiz şu anda dünyaya çokça degaje. Bilgiye ulaşmak çok acul. İnsan hakları konusunda ülkelerde, şehirlerde, ilçelerde veya köylerde yapılan gelişigüzel uygulamanın artık yerelliği söz konusu değil. Bu aslında küresel aynı mesele haline haddinden fazla bodur süre içre sosyal medya mecraları yoluyla gelmekte. Bunları anlatmaktaki muradım şu, kimi zaman görüyoruz kim kamu hizmetlerinde yahut ülkemizde yapılan işlemlerde tıpkı kavisli arada sırada haddinden fazla fazla doğruyu götürebiliyor. Onun amacıyla balaban emeklerle sunmuş olduğumuz amme hizmetlerinde yapmış olduğumuz tıpkısı kusurlu, personelimizin keyfi benzeri hareketi yahut her şekilde tıpkısı ihmalimiz aslında ayrımsız çuval incirin berduş edilmesiyle, ayrımsız yanlışın birçok doğruyu götürmesiyle sonuçlanabiliyor ve buna hiçbirimizin hakkı bulunmayan.”

TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, TİHEK’in dünya örneklerinde bile olduğu için hem tıpkısı adam hakları kurumu hem bile bire bir teadül kurumu yerine yapılandırıldığını vurguladı.

Özellikle koca hakları alanında, eş haklarının korunması ve geliştirilmesi üzerine işler icra ettiklerini tamlayan Kılıç, “Geçen hafta 14’üncüsünü gerçekleştirmiştik İzmir’da, zaman burada 15’incisini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’yi diyar mülk gezerek il bazında, evcil bazda herif hakları ihlalleri nelerdir, ne kabil ihlallerle karşılaşılıyor, sosyal farkındalığın artırılması noktasında doğruluk ve sorumlulukları açısından neler yapılması lazım ediyor, buna ilişkin görüşleri müracaat içre ve çıktı sizleri kulaktan araç altına alıyoruz. Elan sonraları bunu tabir kendisine kamuoyuyla paylaşıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak ayrımcılıkla de savaşım ettiklerini ifade fail Tığ, şunları kaydetti:

“Yakın zamanlarda her an daha fazla arttığını görüyoruz ayrımcı formaliteci ve davranışları. Onun üzere Türkiye İnsan Hakları ve Muadele Kurumu bire bir muadele kurumu olması nedeniyle ayrımcı muamelelere maruz kalan kişilerin yasada lokalize temeller çerçevesinde benzeri hizmet ilişkisinde, tıpkısı kısıt, bire bir gurur, ayrımsız damarı bozuk biçimci ortaya çıktığı takdirde bizim kurumsal adına bir tane yetkili gurur adına bu noktada başvuru alıyoruz. Buna ilişkin ilgilendiren başvurulara dair vermiş olduğumuz kararlar, sakat hakları üzerine vermiş olduğumuz kararlar bahis konusu. Bu noktada yemeden içmeden amme otoritesinin celal makamlarının kişilerin, bireylerin, vatandaşların haklarını ayrımcılık temelinde ihlal etmesi söz konusu değil. birlikte komşunun komşuya, yani gerçeklik eşhas arasında de ortaya çıkabilecek ayrımcı şekilci ve davranışlara karşı bakım ilişkisi çerçevesinde benzeri yaptırım uyguladığımızı, yönetimsel müeyyide uyguladığımızı ve ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine dair kurumsal değişmeyen verdiğimizi tabir etmiş olayım.”

Konuşmaların ardından katılımcıların görüş ve önerileri dinlendi.

Toplantıya, amme alım ve kuruluşları ile sivil sosyete kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Share: