TİHEK’e bakarak en aşkın ayrımcılık “Seks” temelinde ortaya çıkıyor

Türkiye İnsan Hakları ve Teadül Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Aşure Ayı Kılıç, “Ayrımcılık üstüne istatistiklere baktığımız devir cinsiyet temelinde, karı eş ilişkisi çerçevesinde ayrımcılığın ortaya çıktığını görüyoruz.” dedi.

İstişare toplantısına süzülmek amacıyla Çankırı’ya mevrut Prof. Dr. Tığ, AA muhabirine, TİHEK adına Türkiye genelinde âdem haklarının korunması, geliştirilmesi kapsamında illerde koca hakları danışma toplantıları yaptıklarını söyledi.

Bu toplantılarda kayırıcı haklarına ait sorunların konuşulduğunu, ilişkin paydaşlardan düşünüm ve öneriler aldıklarını dile getiren Kılıç, “Almış olduğumuz öneriler, ilişkin paydaşların bu konudaki kuruntu ve önerilerini, yorumlarını raporlamak kanalıyla kamuoyuna duyuruyoruz. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi çerçevesinde birçok faaliyeti icra ediyoruz amma ağırlıklı kendisine eğitim bilimi faaliyetlerine yer veriyoruz. Genel yerine değme kuşaktan vatandaşlarımıza kayırıcı haklarına ilgilendiren sıkıntı, eş haklarına ilişik brifing yapmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun kurumlarına idari yaptırımda bulunma yetkisi verdiğini vurgulayan Kılıç, TİHEK’e ayrımcılık temelleri üzerinden yapılan başvurularda kurul kendisine değişmeyen verdiklerini, idari müeyyide cezası uyguladıklarını aktardı.

Kanunda lokalize engellilik, dünyalık, kentlileşmiş çözme, dini inanç ve felsefi-siyasal fikir, ırk, kırat, açar, diyanet, üzere temeller üzerinden kişilerin uğradıkları hak ihlalleri, ayrımcılık yasağının ihlali durumlarında de asamble namına değişmeyen verdiklerini anlatan Tığ, “Ayrımcılık konusunda istatistiklere baktığımız devir cinslik temelinde, eş-eş ilişkisi çerçevesinde ayrımcılığın ortaya çıktığını görüyoruz. Dini akide temelinde ayrımcılığın ortaya çıktığını görüyoruz ikinci tam. Henüz bilahare engellilik temelinde ayrımcılığın ortaya çıktığını görüyoruz ve diğerlerinin sıralandığını rapor edebilirim.” dedi.

TİHEK habersiz denetimler birlikte yapıyor

Bir farklı görevlerinin de ulusal önleme mekanizması görevi olduğunu, özgürlüğünden mahrum bırakılan kişilerin tutuldukları cezaevleri, et kafalı çevirme merkezi, yaşlılar yurdu, çocuk evleri kabil yerleri uyanık-bilgisiz denetlediklerini tamlayan Kılıç, “Türkiye’nin özellikle işkencenin, biberli muamelenin önlenmesi noktasında işkenceye rate hoşgörü ilkesi çerçevesinde haddinden fazla ağır sıklet uzaklık katettiğini, kurumsal altyapısını güçlendirdiğini görüyoruz. İnsan hakları ve müsavat kurumu olarak teftiş, izlem görevini, mekanizmasını icra fail bir kurumsal yapıyız.” açıklamasında bulundu.

Ayrımcılık konusunda sunulan yönetimsel yaptırımların ehliyetli bulunmadığına, sadece cezayla bu kabil ihlallerin önlenmesinin kabil olmadığına dikkati çekici Tığ, eğitimin yer makro faktörler ortada vadi aldığını meni etti.

TİHEK kendisine yetişek ve farkındalığın artırılmasına ciddilik verdiklerini dile getiren Kılıç şunları kaydetti:

“Sadece müeyyide boyutuyla değil, alelhusus eğitim bilimi, bilgilendirme eliyle ve bu konuya ilgili farkındalık artırımıyla. Çünkü kimi vakit ayrımcılık yasağına ilişik ihlali gerçekleştiren kişilerin ve mağdurların buna ilgilendiren farkındalığı olmayabiliyor. Bu, ağırbaşlı anlamda farkındalık faaliyetini ve çalışmasını mukteza kılıyor. Terbiye faaliyetlerinin yanında farkındalık artırıcı faaliyetler birlikte gerçekleştiriyoruz.”

Kılıç; politik düşünce, medeni nakız, engellilik, eşey kadar ayrımcılık temellerinin herhangi bir biriyle ait web sayfalarında bilgilendirici paylaşımlar yaptıklarını sözlerine ekledi.

Share: