Trakya’da AFAD ve Din İşleri Başkanlığı işbirliğinde zelzele tatbikatları yapıldı

İçişleri Bakanlığı Kıran ve Ivedili Format Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Kült İşleri Başkanlığı işbirliği ile Trakya’üstelik “Sarsıntı Andaç, Çök Tonga Tutun ve Tahliye Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Edirne’de 15 Temmuz Şüheda Leyli Ayvaz Kur’an Kursu’nda planlı manevra sirenlerin çalmasıyla başladı.

Yurtta mütezayit öğrenciler senaryo gereği sarsıntı boyunca “çök-fent-tutun” yöntemini uyguladı.

Tatbikat öğrencilerin bahçede tehlikesiz alana boşaltma olmasıyla sona erdi.

AFAD Edirne İl Müdürü Mualla Altındal, AA muhabirine tatbikatı öğrencilerin başarıyla tamamladığını belirtti.

Bu nev tatbikatların olasılı afetlerde çokça eke olduğunu anlatan Altındal, “Manevra 81 ilde eş anlı düzenlendi. İlk önce öğrencilerimize sarsıntı çabucak hangi yapacaklarını öğrettik. Onlar bile kudretli bire bir şekilde tatbikatı gerçekleştirdi.” dedi.

Altındal, 1999 Düzce Depremi’nin sene dönümü olan 12 Kasım’de ise AFAD koordinasyonunda afetlere müteveccih farkındalığı tasarruf etmek ve sarsıntı çabucak akıllıca tutum şekillerini beslemek üzere 81 ilde tam vatandaşların katılımıyla saat 18.57’de “Çök-Harmoni-Tutun” tatbikatı yapılacağını anımsattı.

Tatbikatı, Edirne Vali Yardımcısı Zafer Karamehmetoğlu ve Edirne İl Müftüsü Alettin Bozkurt de izledi.

Kırklareli

Kırklareli AFAD Müdürlüğü marifetiyle Kırklareli Müftülüğü binasında gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği siren çaldı.

Kırklareli Valisi Birol Ekici, Kur’an kursu öğrencileri ile sınıfta “çök-desise-tutun” yöntemini uyguladı.

Ekici ve öğrenciler daha bilahare binanın bahçesine çıktı.

AFAD personeli yoluyla burada mektepli ve personele afetler için bilgelik verildi.

Ekici, burada yaptığı konuşmada afetlere tedbir yapmanın çokça balaban olduğunu söyledi.

Herkesin afat üstüne kendisini bilgiyle donatması gerektiğini anlatım eden Ekici, “Bütün dünyada akseptans görmüş çap 1’e 7’dir. Eğer afet öncesinde 1 birimlik bir gider yapıyorsanız kıran sonrasında 7 birimlik malınızı korursunuz. Gine canlılarımızın korunması üstelik bir şekildedir. Şayet kıyamet öncesinde hazırlık yapıyorsak çok sayıda fert bile öncesinde deneyimli olunduğu için kurtarılıyor.” diye niteleyerek konuştu.

Düzenlenen tatbikatın de haddinden fazla mefret olduğunu vurgulayan Ekici, geçen sene 56 milyon kişiye afet eğitimi verildiğini kaydetti.

Tekirdağ

AFAD Müdürlüğü marifetiyle Tekirdağ Diyanet Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği zelzele oluyor anonsları yapıldı.

AFAD ekipleri ve merkezde terbiye alanlar “çök-künde-tutun” yöntemini uygulamasının peşi sıra sarsıntı bitti anonsuyla bahçeye çıktı.

AFAD İl Müdürü Recep Erol, burada yaptığı konuşmada depremlerin Türkiye’nin gerçeği olduğunu dile getirdi.

Erol, herkesin depremlere tedarikli olması gerektiğini ifade ederek, şunları aktardı:

“2022 yılının manevra yılı olması zımnında ilimizde tatbikatlar gerçekleştiriyoruz. İnsanlar depremde ne yapacağını bilmez halde oluyor amma depremlerde esas olan panik değil, tatbikat fayrap etmek. Çök, kol, tutun yaparak, yer sarsıntısı tehlikesinden bilahare kavuşum alanına karışmak ve çevremizi nezaret etmek en iri dileğimiz. Tatbikatların hayatımızın parçası olması vacip. Beklenmeyene mücehhez tutmak zorundayız.”

Share: