Tunceli’deki Aklık Ağababa Dağı yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor

Tunceli’bile kocaman inanç merkezlerinden olan Düzgün Ağababa Dağı, yaz aylarında çokça sayıda yerel ve ecnebi turistin gezi rotasında vadi alıyor.

Yöre sakinlerince kutsi aziz Düzgün Ağababa Dağı, Nazımiye ilçesine tahminî 12 kilometre uzaklıktaki Kıl köyünde bulunuyor.

Yılın seçme döneminde ayrımlı güzellikler sunan biberli ve çevresi, alelhusus haziran-ağustos döneminde yetersiz içi ve ancak dışından yüzlerce kişinin uğrak yeri oluyor.

Günübirlik turlarla bölgeye gelenler, önceki yerine Düzgün Baba Dağı’nın iki farklı noktasında saha kayran cemevlerini mülakat ediyor.

Buradaki görevlilerden bilgi kayran ziyaretçiler, elan bilahare dağın zirvesine yayılmak için kavi yolculuklarına başlıyor.

2 bin 100 rakıma pek gezi yapıyorlar

Ziyaretçiler, mufassal süren yürüyüşün sonunda kısaca 2 bin 100 rakımlı dağın zirvesine ulaşıyor.

Zirvedeki mağaraları ve kutsi muazzez alanları gezen turistler, kentin akide ve kültürel değerleri için hikmet sahibi oluyor.

Ziyaretçilerden Yüce Haydar İmre, AA muhabirine, Aklık Ata Dağı’nın Alevilik’te oldukça büyük yeri olduğunu söyledi.

Yaklaşık 10 kilometrelik yolculuğun ardından 2 bin 100 rakımlı dağa tırmandıklarını belirten İmre, bölgenin seçkin zaman saf güzellikleriyle öne çıktığını dile getirdi.

“İnançsal anlamda turizmi canlandırıyor”

Dağdaki mağara ve inanç alanlarını gezmenin dörtköşe olduğunu anlatan İmre, “Yaz aylarında binlerce yerli ve ecnebi gezici Aklık Ata Dağı’na akın ediyor. Buraya mevrut vatandaşlar yakarış yazar niyazlar dağıtıyor. Tunceli’da Düzgün Ata Dağı inançsal anlamda turizmi canlandırıyor. Bizler de buradan bilcümle doğaseverlerle sesleniyoruz; gelsinler doğamızı görsünler. Tunceli’nin turizmine ve inanç merkezlerine katkıları olsun.” dedi.

Arkeolog Düzgün Tarkan ise Aklık Cet Dağı’nın seyahat rotasının dayanıklı olduğunu aktardı.

Her yaştan insanın dağa tırmandığını rapor fail Tarkan, şöyle konuştu:

“Yolculuğumuz sırasında evvel ilkin bizleri Aklık Baba’nın yaşadığına inanılan ev karşıladı ve orada dileklerin tutulduğu, adakların sunulduğu kaya oyuğu bulunuyordu. Oradan yukarıya çıkınca bile bu el Aklık Ata’nın taşlardan mamul türbesiyle karşılaştık. Gezimizin sonuna doğru insanların dağda kurbanlarını kestikleri ve adaklarını sundukları değişik kayalıklardan aşağıya iniş yaptık. Çok müstehzi bir biberli ve güzelliği zirveye çıkınca anlaşılıyor. Bu dağdan Tunceli’nin çabucacık gelişigüzel yeri görülebiliyor.”

Ziyaretçilerden Dilek Kahraman bile Fransa’dan Tunceli’ye ailesiyle gezmeye geldiğini ve dağın güzelliğine hayran kaldığını söyledi.

Share: