Van’da bu yıl 800 karışık hayvanı otama edilerek doğaya salındı

Çandır hayatındaki sürekliliğin devam etmesi ve hayvanların korunması amacıyla çalışmaların yürütüldüğü Van Yüzüncü Sene Üniversitesi (YYÜ) Aşılanmamış Hayvanlarını Dulda ve Iyileştirme Merkezi Hastanesinde, bu yıl tahminî 800 yaban hayvanı tedavi edilerek doğal yaşam alanına bırakıldı.

Van Gölü havzasında bilinçsiz avcıların hedefi olan, yeterince beslenemediği için kudretsiz düşen, yuvasından düşerek yaralanan karışık hayvanları, YYÜ bünyesindeki merkeze getiriliyor.

Burada veteriner hekimler aracılığıyla bakımları ve tedavileri yapılan, aralarında amatör, pörsümüş, vaşak, kaya kartalı, yaban keçisi, telli turna ve sakallı akbaba üzere türlerin da bulunduğu hayvanat, henüz sonraları rehabilitasyon sürecine bağımlı tutuluyor.

Bu yıl ağırlık alanındaki duyarlı vatandaşların birlikte Tabiat Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, polis güçleri, Cingöz Hayvan Boyut İzleme (HAYDİ) ekipleri yoluyla getirilen kestirmece 800 hayvan, merkezdeki otama ve iyileştirme süreçlerinin arından doğal dirim alanlarına bırakıldı.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine, Van Gölü Havzası’ndaki yanık evet birlikte kudretsiz sakıt cümle yaban hayvanların tedavisi için hizmet verdiklerini söyledi.

Bölgenin sulak alanları ve saf doğasıyla binlerce karışık hayvanına ev sahipliği yaptığını anlatan Arslan, “Burada yılın değme mevsiminde haddinden fazla sayıda farklı türden ve yaştan hayvan merkezimize getiriliyor. Ilkbahar aylarında yuvadan düşmeye sınırlanmış yavrular getiriliyor. Bu anlamda bir çocuk yuvası hizmeti bile veriyoruz. Burada yavru kocaoğlan, çandır keçisi, kerkes türleri, atmaca, bağlama etkileyici, orman kartalı, baykuş, karga ve leylek kadar birçok yaban hayvanına bakım verdik.” diyerek konuştu.

Çalışmalar sonucu vatandaşların aşılanmamış hayvanlarına cebin duyarlılığının yükseldiğini belirten Aslan, trafik kazalarına kapalı olarak efsanevi ölümlerinin yaşandığı noktalara sürücüler için uyarıcı levhalar koyduklarını ifade etti.

Seminer ve kongrelerde bölgedeki karışık hayvanlarının varlığına ve korunmasına dikkati çektiklerini aktaran Arslan, şunları kaydetti:

“Bölgede eksiksiz aşılanmamış hayvanlarının sorunlarıyla ilgileniyoruz. Aşılanmamış hayvanları üzere bir şehir hastanesi kabilinden hizmet veriyoruz. 2020’de 800, 2021’birlikte 1200 ve bu yıl şu ana kadar 800 civarında hayvan tedavi ettik. Bu sene sayının bini aşacağını düşünüyoruz. Elhasıl merkezimiz, 7 ahit 24 saat çalışmalarına devam ediyor. Açta ve açıkta hiçbir aşılanmamış hayvanı bırakmamaya çalışıyoruz. Gusto bilcümle canlıların eş yaşam alanıdır. Zevk, hep canlılar birlikte yaşarsa iyice. Karışık hayvanlarının habitatını bozmamak, ekolojik dengedeki yerini ikna etmek üzere mesai yürütüyoruz.”

Dosdoğru tıpkısı dirim amacıyla akman tıpkısı kasaba, dosdoğru tabii maltalık ve mutlu herif üçgenini destek olmak zorunda olduklarını vurgulayan Aslan,”Merkezimizin amaçlarından biri üstelik nesli tükenmekte olan hayvanları yine doğaya kazandırmak ve ekolojik dengeye cemaat çıkmaktır. Bunun üzere üstelik nesli tehlikede, tükenmekte olan evet de beş altı görülen hayvanların birçoğunu tedavi ederek doğal hayata kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

Share: