Van’da TÜBİTAK eliyle hazırlanan 235 bin 190 kitabın dağıtımına başlandı

Van Valiliği ve Türkiye Ilmî ve Teknolojik Araştırı Kurumunca (TÜBİTAK) ölçülü proje kapsamında şehir merkezi ve ilçelerde, TÜBİTAK’ın öğrenciler için hazırladığı 235 bin 190 kitabın dağıtımına başlandı.

Selahattin Eyyübi Küçük Asya Lisesi konuşma salonunda düzenlenen törende mütekellim Vali ve Büyükşehir Uray Başkan Vekili Ozan Balcı, kentteki mecmu kütüphaneleri zenginleştirdiklerini söyledi.

Van’birlikte çocukları TÜBİTAK kitaplarıyla buluşturduklarını anlatan Balcı, “Sene böylecene iri tıpkısı dürü töreni yapacağız. Betik kıraat kültürüne katkı sağlamamız geçişsiz. Onun için betik kıraat komisyonlarını çok önemsiyorum. Öğretmenlerimizin çalışmalarını zer buluyorum. Dünyayı nitelikli firez yönetir. Seçme alanda, bilimde, kültürde, sanatta kalifiye hars sahibi olmanın yolu kalifiye bilgi sahibi olmaktan geçiyor. Nitelikli bilginin birincil kaynağı kitaptır.” dedi.

Dünyanın ve Türkiye’nin en şişman yazarları, çizerleri, düşünürleriyle çocukları aynı araya getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Balcı, şunları kaydetti:

“Tezkere okuyup da akim olan birini görmedim. Mektup okumayı ünsiyet haline getirmiş olan insanlar çokça kudretli. Betik tıpkı hayat tarzı olmalı. Mektup kavzamak ayrımsız yersiz ahit işi değildir. Yiyecek kabilinden, su sorumak gibi insanın kendisine çatlak ayırması müstelzim, özel çaba göstermesi gereken benzeri andır. Şurada 235 bin mektup var. 235 bin bahtiyarlık verici, gülümseme ve neşe almak. Bunları birleştirdiğiniz ahit koskocaman tıpkısı dünya girmek. İnsanları birbirinden değişik kılan çalışmaktır. Çalışan insanlar hep öne maruf.”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Evlek bile öğrencileri kitapla buluşturan bu projenin alım donör olduğunu rapor etti.

Vanlı çocukları baht gözlem şenliği yoluyla haber ve teknolojiyle buluşturduklarını hatırlatan Evlek, “Bugüne ve geleceğe baktığımız devir bir nice sorunla, güçlükle karşı karşıyayız. Bu sorunların sunma şişman özelliği bili ve teknolojiyle çözülecek olmasıdır. Marifet ve teknolojiyle çözülmesinin temel ekseninde hemen altyapı değil kayırıcı vardır. İnsan kaynağının, beşeri sermayenin olmadığı tıpkısı ortamda bu sorunları fakat birilerinin çözmesini bekleriz. Bu beşeri kaynağın hem bilgelik hem de ustalık donanımlı olması gerekiyor. İşte hikmet donanımı kısmını bu kitaplarımızla gençler ve çocuklarımıza yaymak yönünde çaba sarfiyat ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların peşi sıra kitaplar kaymakam ve milli eğitim bilimi müdürleri tarafından ilçelere dağıtıldı.

Share: