Yüksel Özkan: “Bursa Site Hastanesi’nde Yeterli Deprem İzolatörü Namevcut”

ZEHRA DEĞİRMENCİ

CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Bursa’daki amme ve hususi hastanelerin depreme dayanabilen olup olmadığını sordu. Özkan, Bursa Şehir Hastanesi’yle ait “Örneğin 37 jeofizik serimi yapılması gerekirken 10 lime yapılmış. Eklenmiş projede intaç yüksekliklerine uyulmamış ve bildirme önemlisi de deprem izolatörleri yeterli sayıda burada yıpranmamış” dedi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin peşi sıra kamu ve hususi hastanelerde yıkım yaşanırken, kip çokça esenlik görevlisi ve hasta dahi hayatını kaybetti. CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Bursa’daki hastanelerin durumuyla ilişkin Bursa Site Hastanesi’nin uğrunda izah yaptı. Özkan, şunları söyledi:

“BURSA’DAKİ ÖZEL VE AMME HASTANELERİ DEPREME DAYANIKLI MI?”

“Muhtemel bir Marmara depremine ilkin Bursa Kent Hastanesi koyulmak üzere Bursa’daki kamu ve özel afiyet kuruluşları hazırlıklı mı ve depreme dayanabilen mı? Bu soruyu defaatle sorduk, gine soruyoruz. 6 Şubat’taki depremden sonraları gördük ki bölgede bir nice kamu ve hususi hastaneler yıkıldı veya kullanılamaz kuzuluk geldi. Ilkin ivedi afiyet hizmetleri tevessül etmek üzere keyif hizmetleri aksadı. Selen insanları akıbet zamanlarda ısrarla uyarmaktalar. Marmara depremine hazırlıklı olmalıyız. Buradan defalarca sorduk ve zaman esasen soruyoruz. Sayıştay raporlarına örneğin Bursa Şehir Hastanesi’yle ilgilendiren çok enteresan saptamalar yansımıştır. Bunlar nedir; örneğin 37 jeofizik serimi yapılması gerekirken, 10 lime yapılmış. Katma projede mezuniyet yüksekliklerine uyulmamış ve sunma önemlisi üstelik deprem izolatörleri yeterli sayıda burada kullanılmamış. Buradan çağrımdır, yine Esenlik Bakanlığı’na soruyorum. Bursa’bile Marmara’daki hususi ve amme sağlık kurumları depreme tedarikli ve dayanıklı mıdır?”

SARSINTI İZOLATÖRLERİNİN BİR KISMI YAPILMAMIŞ

Özkan’ın sözüne ettiği Sayıştay raporunda, hastaneyle ilişik şu saptamalara yer verildi:

“1-Şartları eşitlenmiş proje ek mevki listesi tavanlar bölümünde ‘Hasta bakım alanlarının şişman bire bir kısmında kenarlarda alçı levha göbekte perforeli alüminyum asılı tavan, sisteminin kullanılması, asıl antre holü, dekorasyon mucip tavanlar ve siyasal modüllerine akıllıca sıfır odalarda açı asılı tavanın kullanılması, umumi tuvaletlerde laboratuvar steril düzlük, güç hizmet ünitesi ve ameliyathane gibi odalarda alüminyum asık tavan kullanılması planlanmaktadır’ denilmekte; ancak pestil hizmet alanlarının şişman aynı kısmında matlup kenarlarda alçı levha göbekte perforeli alüminyum muallak tavan yıpranmamış olup alçıpan asık tavan yapılmıştır. Genel tuvaletlerde, laboratuvar, verimsiz alan, yoğun hizmet ünitesi kabilinden bölüm tavanlarında alüminyum asma tavan kullanılması istenilmiş olup alçıpan asılı tavan yapılmıştır. Ameliyathane tavanında matlup alüminyum muallak tavan yerine alçı levha asma boş yapılmıştır.

2- Zelzele izolatörlerinin tıpkısı kısmı yapılmamıştır.

3-YGAP binasında eksiltme eki projede bitirme yükseklikleri 5 metre olmasına rağmen, durumunda bodrum kat 3.90, 1 ve 2. intaç 4.20 metre yapılmıştır.

4-Şartnameye göre 37 jeofizik yanay serimi yapılması gerekirken, 10 kesim yapılmıştır.

5-Sayrılarevi müesses gücünün yüzde 70 enerjisini sağlayacak güçte olması müstelzim dizel jeneratörün, bu kapasitede olmadığı tespit edilmiştir.

6-YGAP proje kotlarının uygulama ile örtüşmediği tayin edilmiştir.”

Share: