2022 Yılı Tarım Destekleri Açıklandı: Çiftçilere Destek Ödemeleri 2023 Yılında Yapılacak

2022 yılına ilgili tarımsal bindi ödemelerine ilgilendiren Cumhur Reisi Kararı, Resmi Gazete’birlikte yayınlandı. Buna göre; Türkiye Tarım Havzaları Istihsal ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, rüşvet, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 75 lirası mazot, 46 lirası basma olmak amacıyla 121 teklik destek sağlanacak. Yaş öz üreticilerine kilogram başına verilecek prim ödemesi 13 kuruştan 30 kuruşa yükseltildi. Örgensel tezek ve uzvi ekincilik ile ongun tarım desteklerinde ise artış yapılmadı. Bindi ödemeleri 2023 yılında yapılacak.

“2022 Yılında Yapılacak Zirai Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Basılmış ve Sertifikalı Çocuk Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhur Reisi Kararı”, Resmi Gazete’dahi yayınlandı. Değişmeyen, 1 Familya 2022 tarihinden konuşmak üzere bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Buna göre, Fellah pusat Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına buğday, rüşvet, çavdar, yulaf ve tritikale üzere 75 lirası mazot ve 46 lirası matbu tevessül etmek üzere bütün 121 liralık destek verilecek.

EN FAZILETKÂR IFA PAMUK VE ÇELTİKTE

Dekar başına arz faziletkâr destek ödemesi cehre ve çeltikte olacak. Buna bakarak, cehre ve çeltik üretenlere dekar başına 250 teklik mazot ve 21 lira tezek desteği atılmak için toplamda 271 lira; nohut, kuru fasulye ve yasmık üretiminde dekar başına 75 lira mazot ve 21 lira gübre desteği tevessül etmek için 96 liralık; kumpir ve soya fasulyesi üreticilerine dekara 125 teklik mazot ve 21 liralık matbu tevessül etmek amacıyla 146 liralık; kontekst ayçiçeğinde dekara 88 teklik mazot ve 21 liralık basılmış desteği kalkışmak üzere toplanmış 109 liralık destek ödemesi yapılacak.

Dane akdarı ve fındık ve gayrı ürünlerde süt desteği dekara 62 teklik, matbua desteği 21 lira koyulmak üzere 83 liralık, kanolada dekara 88 teklik motorin ve 21 teklik tezek desteği tutmak üzere toplanmış 109 liralık, aspir için dekara 76 teklik mazot ve 21 teklik matbua koyulmak üzere 97 teklik destek ödenecek.

Kuru soğan, yaş çay ve zeytinde dekara 63 lira mazot ve 21 lira tezek kalkışmak amacıyla 84 lira, ağızotu bitkilerinde dekara 94 lira motorin ve 21 lira matbu desteği ile 115 lira bindi ödemesi yapılacak.

NADAS İÇİN DEKAR BAŞINA 38 LİRA MAZOT DESTEĞİ SAĞLANACAK

Ekincilik destekleri kapsamında nadasa bırakılan arazilere birlikte bindi sağlanıyor. 2022 yılı destekleri kapsamında, nadasa bırakılan tarım arazileri amacıyla 38 lira mazot desteği verilecek.

ORGANİK TEZEK DESTEĞİ ARTMADI

İlk misil 2019 yılında ödenmeye başlanan kaskatı örgensel-organomineral matbua desteği kapsamında örgensel matbu kullanan çiftçilere sunulan destek miktarı değişmedi. Organik matbua kullanan çiftçilere 2022 istihsal yılı amacıyla dekara 20 lira bindi ödenecek.

TOPRAK ANALİZ DESTEĞİ 40 LİRADAN 50 LİRAYA ÇIKTI

Arazi Analiz Desteği, minimal 50 dekar ve gövde tarım arazilerinde, arttırma temas 50 dekara büyüklüğünde bire bir analiz amacıyla Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nca mezun Yerey Analiz laboratuvarlarına analiz başına sabık yıl 40 lira olan destek 50 liraya çıkarıldı.

ORGANİK TARIMDA DESTEK ARTIŞI YOK

Üç kategoride ödenen uzvi tarım desteğinde temas artma yapılmadı. Bir Numara kategoride ferdî eser sertifikası ile istihsal yapanlara geçen sene olduğu kabilinden dekara 100 liralık, benzeri kategoride yetiştirici grubu ürün sertifikasıyla istihsal yapanlara 50 lira ödenecek. İkinci kategoride bireysel iz sertifikasıyla istihsal yapanlara 40, kol sertifikasıyla üretim yapanlara 20 liralık, üçüncü kategoride ise dekara 10 lira bindi ödenecek.

İYİ TARIM DESTEĞİNE ARTIŞ YAPILMADI

İyi tarım desteklerinde birlikte temas artış yapılmadı. Geçen sene olduğu kabilinden bol tarım uygulamalarında dekar başına 150 lira ile 10 teklik ortada değişen oranlarda destek ödemesi yapılacak. Arıcılık Taşıt Sistemi ve Uzvi Tarım Vukuf Sistemi’ne mukayyet, örgensel statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği özne çiftçilere kapçık başına 15 teklik destek verilecek.

ZEYTİN REHABİLİTASYONU DESTEĞİ DEKAR BAŞINA 100 LİRA

Fındık üreticilerine kayran bazlı dirimsel desteği kapsamında, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 liralık adına ödenecek. Ceberut uzvi-organomineral tezek desteği kapsamında dekara 20 liralık destekleme ödemesi yapılacak. Anadan Görme zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 teklik destek verilecek.

AYIRT ÖDEMESİNDE 18 ÜRÜNDEN VAKIT KAYBETMEDEN GÖZYAŞI ÇAY DESTEĞİ ARTTI

Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek mahsulat üzere verilecek destekler de tespit edildi. Buna göre, 2022 üretim yılında prim desteği adına adlandırılan fark ödemesinde 18 üründen yemeden içmeden yaş çay desteği 13 kuruştan 30 kuruşa çıkarıldı. Gayrı ürünlerde destek artışı yapılmadı. 2020 ve 2021 üretim yılında olduğu kabilinden 2022 yılında de kontekst günebakan, cılız fasulye, nohut, mercimekte kilogram başına 50 kuruş bindi verilecek. Kütlü pamukta kilogram başına 110 kuruş, soyada 60, kanolada 80, aspirde 55, dane mısırda 3, buğday, arpa, çavdar, tritikale ve çeltikte 10 kuruş, zeytinyağında 80 ve dane zeytinde 15 kuruş terviç primi ödemesi yapılacak.

SU SIKINTISI OLAN BÖLGELERDEKİ ÜRETİME FARK ÖDEMESİNE İLAVE YÜZDELIK 50 DESTEK ÖDENECEK

Bu arada, akarsu kısıtı olan bölgelerde nohut, yasmık ekenlere verilen fark ödemesine arttırma yüzdelik 50 bindi ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar dış kuş yemi mısıra sübvansiyon ödemesi yapılmayacak.

HAVZA DIŞINDA ÜRETİM YAPANLARA DESTEK YOK

Cumhurbaşkanı Kararı layıkıyla, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Terviç Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin kesim dışında yetiştirilmesi durumunda belirlenen ürünlere süt, gübre, ayırt ödemesi, sınırlı içi sertifikalı zürriyet kullanma, yemleme bitkileri ve fındık kayran bazlı sağlık desteği verilmeyecek.

YEM ÜRETİCİLERİNE HASAT KAYDIYLA DESTEK SAĞLANACAK

Ekincilik Havzaları Istihsal ve Terviç Modeli kapsamında ağızotu bitkileri desteğinde ÇKS’ye mukayyet arazileri üzerinde kaba yem peyda etmek üzere çokça yıllık ve tek almanak yemleme bitkileri ekimi özne üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla bindi sağlanacak.

Yem bitkileri istihsal desteği, dekar başına tevessül etmek için korunga üzere 90 liralık, bir tane yıllık yem bitkileri amacıyla 60 lira, silajlık ekilişler (iz/sıska) için 60 lira, bireşimli çayır otlak amacıyla 150 teklik, haddinden fazla yıllık yemleme bitkilerinde karışık olanlar için 90 lira, kuru olanlar üzere birlikte 40 teklik ve silajlık ekilişler için 100 teklik olacak.

Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nca tayin edildiği havzalarda bu sene ekilen ağızotu bezelyesi, fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük amacıyla yemleme bitkisi desteğine arttırma yüzdelik 50 bindi verilecek.

BUZAĞI BAŞINA 500 LİRA DESTEK

Hayvancılık alanında, programlı aşıları tüm, 4 ay ve gövde yaşta, ilkine buzağılama yaşı yeryüzü çok 960 zaman veya serencam iki buzağılama arası genişlik çok 600 periyot olan ineklerin doğan buzağıları üzere efsanevi başına 500 teklik destek sağlanacak.

Dert, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli ve Van’bile doğan buzağılar için arttırma 200 teklik ödenecek.

Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, suni tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 100 lira bindi ödenecek.

Buzağı bindi şartlarını karşılayan buzağı başına ödeme ünite miktarlarının 20 başa büyüklüğünde topu topu, 21-100 başa büyüklüğünde yüzdelik 75’i, 101-500 esas amacıyla yüzdelik 50’si ödenecek.

DİŞİ MANDALAR İÇİN 500 LİRA DESTEK

Dişi mandalar üzere 500 liralık, hakikat kütüğüne kayıtlı alımlı mandalar amacıyla arttırma 300 teklik, programlı aşılarının tamamlanması kaydıyla 4 ay ve cisim malaklar üzere 500 liralık, gerçeklik kütüğüne mukayyet malaklar üzere bile arttırma 300 liralık, takma tohumlamadan doğan malaklara ayrıca arttırma 500 teklik destek ödenecek.

Islah gayeli süt içerik analizi yapılan ve bakanlıkça belirlenen benzen kalite kriterlerini sağlayan müstear tohumlamadan doğan akman sütçü yahut toplanmış soy her bir geri amacıyla 100 liraya kadar bindi verilecek.

En az 1 saksı, bildirme fazla 50 kafa düve (manda karışma) alımına bile bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yüzde 40’ı sıkıntılı ortamında doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilen düvelere ise yüzdelik 50’si kadar terviç ödemesi yapılacak.

HASTALIKLARDAN ARİ İŞLETME DESTEĞİ 600 LİRA

Hastalıklardan dal pres desteği, maya boğalar dışındaki 6 ay üzeri yaştaki koca hayvan bilimi aut, bütün sığırlar için efsanevi sahiplerine 600 lira ifa gerçekleştirilecek.

Ari sığır başına ödeme ünite miktarları 500 başa büyüklüğünde bilcümle, 501 temel ve beden amacıyla yüzdelik 50’sine fiyat gelen tutarın ödenmesi vasıtasıyla uygulanacak. Ayrıca Musaddak Benzin Çiftliği Sertifikası’na sahip işletmelerdeki cavlak pres desteği alan kül sığırlar üzere arttırma 100 teklik destek verilecek.

Vekillik anahtar sistemlerine kayıtlı, sınırlı içinde doğma ve besi süresini tamamlamış eş sığırlarını (manda dahil) mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren, Bakanlıkça soy ve kök bazında belirlenecek karkas ağırlığı kriterini sağlayan 1-200 baş amacıyla (200 sarrafiye dahil) hayvan başına gün ve birim değer üzerinden 500 teklik destek ödenecek.

ÇOBAN BAŞIN İSTİHDAMINA 12 BİN LİRA DESTEK VERİLECEK

Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde, sürücü istihdam desteği, 100 çıban ve beden bilgili kucak tutturuk varlığına erbap işletmelere veya çobanlara 12 bin liralık adına ödenecek.

Damızlık kucak-muannit yetiştiricileri birliklerine uzuv yetiştiricilerin, Nezaret araç sistemlerine mukayyet deneyli kucak başına 50 teklik, kurnaz inat başına 50 lira, iri ankara keçisi başına arttırma 20 lira, göçebe yetiştiricilerine deneyli kucak direngen başına ilave 2 lira destek ödemesi yapılacak.

Bir eski yılın deneyli kucak-gâvur desteğini düz ve sübvansiyon yılında deneyli kucak dikbaşlı sayısını zait işletmelere, ayrımsız eski yılın kuzu ve oğlaklarının, sübvansiyon yılında kurnaz kucak, dikbaşlı vasfına ulaşanlarına Bakanlıkça belirlenen artış oranını aşmamak kaydıyla efsanevi başına 200 liralık destek ödenecek.

İPEK BÖCEĞİ VE TİFTİK YETİŞTİRİCİLERİNE DESTEK

Tiftik ve Yapağı Tarım Satma Kooperatifleri Birliği’ne (Tiftikbirlik) sadık kooperatiflere, Maya Kucak Inat Yetiştiricileri Birlikleri’ne veya Bakanlığa mukayyet yün el işi tesislerine üretici makbuzu karşılığında satan ve Moher Vasıta Sistemi (TKS) Malumat Tabanı’na kaydettiren üreticilere oğlak tiftiğinin kilogramına 70 lira, sermaye tiftiğin kilogramına 60 lira, sekunder tiftiğin kilogramına 25 teklik, kontratlı üretim kapsamında üretilen tiftiğe birlikte arttırma 10 lira ödeme yapılacak.

İpek böceği yetiştiriciliğinde ücretsiz zürriyet sağlayıcı Kozalak Tarım Komutan Kooperatifleri Birliği’ne (Kozabirlik), dağıttığı kutu başına 240 teklik, ürettiği gözyaşı ipek böceği kozasını Kozabirlik/kooperatifleri yahut zindelik alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve el işi olan tüzel kişilik vasıflarına topluluk işletmelere satan yetiştiricilere, gözyaşı kozanın kilogramına 160 lira ödeme yapılacak.

BİRLİKLERE ÜYE ÜRETİCİLERE ARILI KAPÇIK BAŞINA 20 LİRA

Vekillik Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı, eşkâl birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve/veya yetiştirici birliklerine uzuv üreticilerine birlikte arılı kovan başına 30, unsur olmayanlara 20 liralık, Bakanlıktan üretim izni almış maya ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları maya ana arı başına 100 liralık destek sunulacak.

Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine, büyükbaş hayvan atıkları için bin 400 teklik, küçükbaş efsanevi atıkları amacıyla 250 liralık atık desteği, efsanevi hastalıkları ile savaş çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar ve hızma uygulamaları için uygulayıcılara kocabaş hayvan başına 2 liralık, küçükbaş efsanevi başına ise 1,5 lira bindi ödemesi yapılacak.

ALABALIK İÇİN KİLOGRAM BAŞINA 1 LİRA BINDI

Su ürünleri desteği çerçevesinde 350 bin kilogram dahil, ala amacıyla kilogram başına 1 liralık, eskimemiş türlere 3 liralık, sadık tümce üretime 2 teklik, kilogram üstü alabalık yetiştirilmesine ve sazana 1,5’ar lira, midye için kilo başına 50 kuruş destek sağlanacak.

10 bin adede büyüklüğünde kuluçkahane damızlık alabalık desteği balık başına 60 liralık, toprak havuzlarda balık yetiştiriciliğine 30 bin kilogram karışma kilogram başına 2 lira verilecek.

HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ KORUNMASI DESTEĞİ

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi destekleri kapsamında Bakanlıkça muteber projeler amacıyla yetiştiricilere, kocabaş koruması üzere hayvan başına 1000 lira, küçükbaş korumaya efsanevi başına 150 teklik, sığır pedigrili korumaya bin 200 liralık, öz korumaya kapçık başına 80 liralık, ipek böceği korumaya kilogramda 170 teklik, düzeltme programındaki kucak, tutturuk ve yavrularına umum elinde düzelti elit sürüde hayvan başına 150 lira, taban sürüde 100 liralık, ahali elinde manda ıslahı (kart manda), kele ve yıl içre doğuran kart mandaya efsanevi başına 2 bin teklik, sene içinde doğurmayan kart mandaya hayvan başına 1200 teklik, damızlığa bırakmak için seçilen domestik sığır (düve/tosun) efsanevi başına bin 500 lira, damızlığa ayrılmayan için bin 300 teklik, damızlık koca materyale (belletici-teke) efsanevi başına elit sürüde 350 liralık, aya sürüde 250 teklik destek sağlanacak.

SERTİFİKALI PATATES TOHUMU KULLANANA 200 LİRA BINDI

Yurt içi sertifikalı zürriyet kullanma desteği çerçevesinde dekara aspir üzere 10 liralık, kanola için 30 teklik, süsen üzere 8 lira, arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik amacıyla 50 lira, sıska fasulye, mercimek ve yonca amacıyla 60 lira, nohut amacıyla 50 lira, patates için 200 teklik, fiğ, yemleme bezelyesi, korunga ve soya fasulyesi amacıyla 45 liralık, düz fıstığı için 34 teklik ifa gerçekleştirilecek.

Sertifikalı fide/fidan tasarruf desteği, şam fıstığı, ceviz, badem, semavi yemiş ve aronya üzere 400 teklik, armut, ayva, elma, kiraz, nektarin, şeftali, erik, limon, mandalina, portakal, sarıerik, ekşi kiraz, zeytin, özge kâr türleri ve asma (nar ve muz aut) için 280 lira, sertifikalı çilek fidesi ile bahçe tesisi üzere da dekar başına 400 liralık olacak.

Yurt zarfında sertifikalı evlat üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, mahdut ortamında satışını gerçekleştiren, Vekâlet aracılığıyla izinli tohumculuk kuruluşu akseptans edilen ÇKS’ye mukayyet çiftçilere bu sene ürettikleri çeşitli sertifikalı tohumluklarla orijinal/ana ve üstü tohumluklara birlikte türüne göre kilogram başına 0,1-5 lira elverişsiz içi sertifikalı soy sop istihsal desteği ödemesi yapılacak.

Sertifikalı aşılı ağaç başına 0,5 teklik, aşısız direk başına ise 0,25 teklik bindi sağlanacak.

ÇİFTLİK MUHASEBE VERGİ AĞINA KAYITLI 6 BİN İŞLETMEYE, İŞLETME DESTEĞİ

Çiftlik Muhasebe Olgun Zehir Sistemi’nin 81 ilde uygulanmasına devam edilecek ve güzeşte yıl anahtar altına alınan 6 bin işletmeye, işletme başına 600 liralık ödenecek.

Zirai yayım ve müşavirlik desteği olarak, Bakanlıkça yetkilendirilerek zirai neşir ve danışmanlık hizmeti sunan azade ekincilik danışmanları ile kültür odası ve yetiştirici örgütlerinde en fazla 5 ekincilik danışmanı tevessül etmek için istihdam edilen beherglas tarım danışmanı amacıyla 72 bin liralık ödenecek. Ödemeler kıymet 2 dilim halinde gerçekleştirilecek.

Share: