Buharlı Tren Projesiyle kazanan KOP turizmi olacak

Buharlı Katar Projesiyle kazanan KOP turizmi olacak

KONYA – KOP İdaresi Başkanlığı, 8 ilden oluşan KOP Bölgesinin turizm potansiyelini yükseltmek, tarihi demiryolu mirasına cemaat geçmek ve bölgeyi Türkiye’nin yetişkin tıpkı turizm destinasyonu haline dönüştürebilmek hesabına ‘KOP Bölgesi Buharlı Katar Turizmi Çalıştayı düzenledi. Konaklamadan Gastronomiye, Zinde İstihdamından Firez ve Müzakere aktivitelerine büyüklüğünde bir nice temanın ele alındığı çalıştayla bölgenin turizm altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığına kapalı Konya Ovası Projesi Nahiye Kalkınma İdaresi Başkanlığı; bakım sahası içerisinde kayran düzlük Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ın eş anlı ve haddinden fazla sektörlü kalkınmasına ulama temin etmek yerine KOP Turizm Modelini oluşturuyor. Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı, Eriştirme ve Altyapı Bakanlığı, Firez ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Izleme ve Bütçe Başkanlığı uzmanları, Konya Şişman Site Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Beceri Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi talim üyeleri ile TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Transport A.Ş. uzmanlarının yanında TURSAB, endüstri ve sivil sosyete kuruluşlarının turizm alanında faaliyet yürüten acente ve işletme temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, tendürüst istihdamından evcil sanayiye katkısı, turizme dair konaklamanın özendirilmesinden bölgesel gastronomi üzerindeki etkilerine büyüklüğünde bir nice bahis masaya yatırıldı. KOP İdaresi Başkanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi namına yapılan sunumların ardından Selçuk, Konya Ustalık ve Nevşehir Hacı Bektaş Iye Üniversitelerinden alanında eksper tedrisat üyeleri ile kamu ve özel sektör paydaşları, ‘Konaklama’, ‘Gastronomi’, ‘Rotalar ve Gezi Noktaları’, ‘Trene Yönelik Bakım-Onarım-Madun yapı ve Üstyapı’, ‘Demiryolu İşletmeciliği ve Eğitim’, ‘Pazarlama, Lansman-Medya-Hediyelik Eşya ve Promosyon’, ‘Tren İçi Aktivite-Kültür-Görüşme ve Workshop’ tevessül etmek amacıyla 7 ayrımlı antet altında fikir ve önerilerde bulundu.

Öğleden bilahare düzenlenen kıymetlendirme oturumunda mütekellim KOP İdaresi Başkan Vekili Maksat Karakoyunlu, “KOP Bölgesi 8 il ve 89 ilçeye hitap fail geniş benzeri coğrafyada bakım alanı içerisinde hayatiyet gösteren tıpkısı amme kurumunun hizmet bölgesi kendisine bulunmakta. Bu kesim içerisinde bölgesel kalkınma anlamında bölgeler arası eşitsizlikleri başlamak, kırsal kalkınmaya yönelik yahut direkt kalkınmaya yönelik farkları vira etmek, konkre çözümler üretebilmek namına tıpkısı saf proje gerçekleştiriyoruz. Tarımdan kültüre, sanayiden enerjiye, sağlıktan eğitime büyüklüğünde dayanıklı çok noktaya bölgesel kalkınma namına dokunmaya çalışıyoruz. Bu noktada kamu aktörleri bizim paydaşlarımız, destekleyicimiz ve gaye adına Türkiye genelinde KOP Bölgesinin henüz dolgunca noktalara gelmesi hesaplı, kültürel, uran anlamındaki boyutuyla mütekâmil olmasını önemsiyoruz. Bu bağlamda yapmış olduğumuz metin çok himmet var” dedi.

“daha çok kitlelerin zenginliklerden bilge olmasını seçmek çok önemli”

Bölgede 2016 yılından bu yana 50 milyon lira civarında sadece turizm odaklı proje destekleri sağladıklarını kaydeden Misyon Karakoyunlu, “Bizim bölgemizin haddinden fazla eşsiz bir hususu var. Temas şeyden önceki Küçük Asya medeniyeti ekin ocağı tıpkısı coğrafya. Bu coğrafyanın kalbinde üstelik KOP Nahiye Kalkınma İdaresi’nin illeri vadi almakta. 8 ilimizin, 89 ilçemizin müstacelen seçkin yerinde katıksız, kültürel, tarihi ve kırsal anlamda değerlendirilebilecek zenginlikler bulunmakta. Bu zenginliklerin her birini ortaya nüfuz etmek bundan sonra insanın, bundan sonra kitlelerin bu zenginliklerden malumat sahibi olmasını çıkarmak bizim üzere haddinden fazla şanlı. İnsanların bölgemizdeki bu değerlerden imdi apaydın olmasını sağlamak amacıyla bazen gayretler gerekiyor. Bu gayretler içerisinde tığ bu altın insanlarımıza, domestik ve ecnebi turiste duyurabilmek, tanıtabilmek için KOP Bölgesindeki konaklama ahit sayısını artırmak ve mevrut turistin bacasız uran namına bahsedilen iktisadi imkanlarını bölgemize kazandırmak üzere analizör peyda etmek gerekiyordu. Bu anlamda içerisinde endüstri ve uygulayım bilimi isimlerini barındıran aynı bakanlığa ilişkin olan kurumun doğrudan modernleşmenin sanayinin temeli adına anılan buhar teknolojisi ve buharlı katar teknolojisine bigane kalması makul olmazdı. Bu anlamda degaje benzeri ekiple çetin icraat yaptık. Buraya kadar mevrut aşamada üniversitelerin, turizm sektörünün kızıl üyeleri, uzmanlar, paydaşlar, fikir verebilecek hep bu projenin içerisinde düzlük aldı. Gastronomiden pazarlamaya büyüklüğünde gelişigüzel alanda beceri, enfrastrüktür kendisine neler yapılabileceğine dair uzmanlarımızla alay malay istişareler ettik. Onlardan birtakım sonuçlar aldık. Bu sonuçlar bize önümüzdeki dönemde lacerem benzeri rota çizmemiz gerektiği üstüne bittabi mum ve cephe verecek. Bölgemize ağır sıklet anlamda kâr sağlayacak ve dünyada sıklıkla kullanılmakla gelişigüzel Türkiye için ilk defa namına gerçekleştirilecek aynı projeyi hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.

Share: