Bu bölümde çabucak üç kız mektepli var

Bu bölümde yemeden içmeden üç kız mektepli var

Otomotiv sektörüne “kız öğrenci” dopingi

Motorlu araçlar teknolojisi alanında okuyan üç kız mektepli, geleceğe hazırlanıyor

İZMİR – Ceylan Avcıoğlu, Fatoş Sulu Zırtlak ve Banu Sakarya, Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Beceri Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında okuyan üç kız öğrenci yerine özen çekiyor. “Bu patika eş işi” laflarına inat eğitimlerini sürdüren öğrenciler, “Bize ‘yapamazsın’ diyenlerin hepsi yanıldı” diyor.

Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Maharet Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında erkek öğrencilerin beyninde vakit kaybetmeden üç kız mektepli bulunuyor. “Ayvaz hükümran sektöre” öge ihtiyacını karşılayan okulda marifetli ellerini çalıştıran kız öğrenciler; lastik söküp takıyor, yağ boşaltıyor, arabaların bakımını yapıyor. Elektrikli açkı konusunda üstelik yetişek kayran kız öğrenciler, “eş işi” söylemlerine temerrüt hem kuramsal hem bile ameliye kendisine geleceğe hazırlanıyor.

” TOGG’da harıldamak isterim”

12. derslik öğrencisi 17 yaşındaki Ceylan Avcıoğlu, “Bu departman benim çocukluk hayalimdi. Arabaları çok seviyorum. Haberlerde avrat tamircileri gördüğümde onlar gibi olmak istiyordum. Bu bölümü seçmeyi ben istedim. Çevremde ‘Sen kızsın, yapamazsın. Bu erkek işi’ diyenler oldu ama bu bölümü seçtikten sonradan hepsi yanıldı. Demincek beni destekliyorlar. Okulda arabaların bakımını yapıyorum, yağını değiştiriyorum. Arada Bir buji söküyorum. Esasen it canlı çok işi yapabiliyorum. Elektrikli komütatör konusunda dersler de görüyoruz. İleride TOGG’dahi işlemek isterim” dedi.

“Yapamayacağımı düşünenler var”

Fatoş Sulu Zırtlak isimli öğrenci bile, “Ego aslında bu bölümde muvaffakiyetli olanaklı miyim diye tedirgindim amma bölümü seçince sıradan yapabildiğimi gördüm. Okulda motor dağıtıp topluyoruz. Sargaç söküp takıyoruz, bakım yapıyoruz. Çevremde ‘Sen kızsın, elbette yapacaksın?’ diyen çoktu ama bence meslekleri kadın veya ayvaz işi diyerek beğenmek haddinden fazla absürt. Zira kadınların seçkin işi başarabileceğine eminim. Demincek öyle söyleyenler beni görünce şaşırıyor ve ‘Gerçekten de yapabilirmişsin’ diyor amma bibi yapamayacağımı düşünenler bile var. Bu bölümü kavzamak talip kız öğrenciler, etrafındaki suratsız düşüncelerden etkilenmesin. Kişi hedeflerinde ilerlesinler” diyerek konuştu.

“Bana destek çıktılar”

Banu Sakarya ise farklı iki öğrencinin bilakis çevresinden herhangi damarı bozuk bir tepkiyle karşılaşmadığını belirterek şunları söyledi: “Okulda sargaç söküp takıyorum, araba indirip kaldırıyorum, yağ boşaltımı yapıyorum. Bu okula önceden on paralık farklı tıpkısı reaksiyon ile karşılaşmadım. Tümce bana destek bundan sonra. Çocukluğumdan bu yana otomotiv sektöründe çalışmak istiyorum. İleride kendime ait tıpkısı servis fayrap etmek istiyorum.”

“Kız öğrencilerine tavsiye mektubu ediyoruz”

Bölümü bazen kız öğrencilerin tercih ettiğini anlatım eden okul müdürü Zülküf Talih, “Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Ustalık Lisesi Motorlu Vesait Teknolojisi alanında çabucak üç kız öğrencimiz var. Bölümümüzü kimi zaman kız öğrenciler tercih ediyor. Mezun olduktan sonradan bile haddinden fazla liyakatli oluyorlar. Bu bölümde hem koca hem birlikte kız öğrencilerimiz güzelce bire bir terbiye alıyor. Kız öğrencilerimize bu bölümü yeğleme etmelerini başvuru ediyoruz” sözlerine saha verdi.

“Kabiliyetliler”

Bölümün kayran şefi Hasan Aslan bile bölümü daha çok erkek öğrenciler yeğleme ettiğini fakat günümüzde otomotiv sektörünün dijitalleşmesiyle kız öğrencilerin bile bu alana umu etmeye başladığını söyledi. Aslan, “Sınıfımızdaki üç kız öğrencimiz birlikte bu mesleği yapabilecek kabiliyete eş. Sanayide, işletmelerde, servislerde ferah ferah çalışabilecek öğrencilerimiz. Kız öğrencilerimizin varlığı bizim üzere üstelik adamakıllı, uran ortamı için dahi sunturlu. Uran ortamının koca ağırlıklı olduğunu düşünürsek kız öğrencilerimizin oraya adapte olmasıyla gelişigüzel oradaki genel davranışın birlikte değişeceğini düşünüyoruz. Bu işe ilgisi olan bütün kız öğrencilerimizi alanımızda eğitim almaya bekliyoruz” dedi.

“Kız öğrenciler elan acemi”

Işlik şefi Nurullah Atıcı ise “Seçme ahit söylenen alışılmış benzeri söz vardır; mesleğin kadını ve erkeği olamaz. Ego üç kız öğrencimle çalışmaktan mutluyum. Ellerini kullanma becerileri çokça mütekâmil. Erkeklerden başarılı oldukları birçok taraf var. İleride çok liyakatli olacaklarına inanıyorum. Onlar esasta ilk kız öğrencilerimiz değil. Ekol kurulduğundan beri birçok kız öğrenci yetiştirdik. Bunların içerisinde sektörde gür yere gelmiş ve aranılan eleman olan bir nice kız öğrencimiz var. Önümüzdeki süreçte elektrikli otomobiller domuzuna yaygınlaşacak. Mutat otomobiller tecezzi edilecek. Atölyemizde bulunan elektrikli makine üzerinde dahi öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Kız öğrencilerimiz erkek öğrencilere göre daha acemi. Bu dahi bizi bahtiyar ediyor. Elektrikli makine fabrikalarında çokça güdük sürede hareket bulacaklarına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Share: