Tarihi mescid çevrim yüzüne çıkıyor

– Tarihi mescid dolaşma yüzüne çıkıyor

Hisar’da gündüz yükseliyor

Başkan Dündar: “Germen, dünyada görülmesi gereken yerler beyninde olacak”

BURSA – Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın kuşatması sırasında Osmanlılara müzaheret fail ve daha sonradan Müslüman olup idarecilik işleyen Bizanslı Philippos’un (Filiboz) oğlu Hayrettin’e ilişik olan tarihi mescidi dolaşma yüzüne çıkartıyor.

‘Yaşayan Güneş Hisar İçi’ projesi ile Bursa’nın yeryüzü sakat 5 mahallesinin saha aldığı Hisar’daki tarihi dokuyu ortaya çıkarmayı sürdürüyor. 2400 yıl öncesine müstenit tarihi ile Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya aile sahipliği özne Hisar bölgesinde bugüne büyüklüğünde bir nice makro çalışmaya imza atarak bölgeyi meydanda hava müzesine dönüştüren Osmangazi Belediyesi, 15’inci yüzyılda düz yazı edilen, ancak yavaş yavaş tabii afetlerle yıkılan Filiboz Mescidi’ni ortaya hissetmek amacıyla başlattığı çalışmalarda şişman yol intaç etti. Kamulaştırılarak elde edilen toplanmış 3 bin 884 metrekarelik düzlük üzerinde baştan mensur edilen tarihi mescidin rekonstrüksiyon projesi, Konferans Tarihi ve Yeniden Tasarımlama Raporu çerçevesinde hazırlandı. 70 metrekare kayran üzerinde kareye mail şekilde düz yazı edilen tarihi mescidin vücut duvarları örülürken, çatı bölümünün inşa çalışmalarına başlandı. İnşaat çalışmaları acul bire bir şekilde devam eden tarihi mescid, Hisar bölgesine önemli tıpkısı değer katacak.

Hisar’ın özgün özellikleriyle geleceğe aktarma etmek adına icraat yürüttüklerini tabir eden Osmangazi Şehremini Mustafa Dündar, “Filiboz Mescidi, 1855 yılında Bursa’da meydana gelen balaban depremde yıkılmış ve yerine yenisi yapılmamıştır. Günümüze ulaşamamış olan Osmanlının ilk dönemlerinden mütezayit bu tarihi mescidi baştan gün yüzüne çıkartmak amacıyla mesai başlattık. Bizler, başlattığımız himmet ile Germen’ın tarihinde büyük benzeri konuma topluluk olan bu tarihi yapıyı dönme yüzüne çıkartıyoruz. Germen bölgesinde bugüne büyüklüğünde bir nice büyük çalışmaya imza attık. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sanal ortamda resmettiğimiz 1326 yılının Bursa’sının gerçeğini Hisar’da ortaya çıkartıyoruz. Hisar, herkesi cezbedecek, dünyada görülmesi müstelzim yerler arasındaki yerini alacak” dedi.

Share: