Bursa’da esnaf çıkmaz kedilerine dükkanlarında cemaat çıkıyor

Bursa’nın eşkâl Osmangazi ilçesinde, tarihi Hanlar Bölgesi’nde düzlük düzlük Fesleğen Pazarı’nda esnaf, çıkmaz kedilerine erbap çıkıyor, onlarla dükkanlarını paylaşıyor.

Pazar esnafı, gâh dükkanlarda ve abes arsalarda çıkmaz kedilerini beslemeyi görev biliyor. Hastalanan veya yaralanan hayvanların tedavi masraflarını da karşılayan esnaf, seçme ahit muhtemelen saatlerde çevredeki kedileri büyütmek amacıyla yersiz arsalara mama, al ve beyaz zehir cilt ile su bırakıyor.

Dükkanların önünü sahiplenen kediler, esnaf ve vatandaşlarca çok seviliyor. Esnaf, ahenkli olarak ilgilenebildiği kedileri dükkanlarında, diğer kedilere ise yakınlarda bakıyor. Kesim içlerinde ve dükkanlarda erinçli gezinen kediler ise müşterileri “hisse senedi yeri sahibi üzere” karşılıyor, çoğu zaman engel, libas kadar ürünlerin sergilendiği tezgahlarda uyuyor.

Esnafı basamak seslerinden tanıyan kediler, mama saatini bekliyor

Pazarın çevresindeki boş arsalarda kedilere mama veren esnaflardan Gökhan Cıvıl Cıvıl, AA muhabirine, çocukluğundan beri hayvanları çok sevdiğini söyledi.

Seçme çağ sokak hayvanlarını beslediğini belirten Yaşayan, “Seçkin çevrim sabah 09.00 akşam ezanı 17.00’de hayvanların mamalarını realizasyon etmeden bana rahat dalgı yok, vermezsem illet hissediyorum. Bunu sair insanlar üstelik alışkınlık haline getirirse, kışın alelhusus çok soğuk olduğunda kapılarının önüne birazcık yemleme koysalar yeterli peki. Literatür sıcağında su kaplarını az etmeyelim, bu şekilde imdi mutlu olunur. İnsanlar, şuncacık elan sokak hayvanlarını düşünsün, kâfi.” diye niteleyerek konuştu.

Pazar ortamında giysi sattığı ayrımsız dükkanı kâin Fatih Özmen bile sabahleyin gelişim yerlerini açtıklarında kedileri onları bekler halde bulduklarını aktardı.

Özmen, kedilerin sabahları esnafın yolunu gözlediğini vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Bizim onları besleyeceğimizi bildikleri amacıyla sabahları bekliyorlar. Bizde çocukluktan beri bu alışkınlık var. Sabah dükkanı açtığımızda, 15-20 kedi bekliyor burada. Cılız abla veriyoruz, buradaki ve ayrıksı sokaklardaki kedilere. Tutkun olan kedilerimiz da oluyor. Kucağımdaki kedinin yavrusu vardı, burada nazik tıpkı kedi yoluyla gözü çıkarılmıştı. Onu tığ özlük kedilerimize bakan veterinere götürdük, ameliyat ettirdik, gözünü kurtaramadık ama sunu azından canını kurtardık. Şu dakika gayet gür, yegâne gözü gözsüz, o bile içeride yatıyordur.”

Hayvanlara ivinti uygulandığı görüntüleri üzülerek izlediklerini kaydeden Özmen, “Videolarına bile bakamıyoruz, yapılmaması gereken şeyler. Efsanevi sevgisi olmayan kişide âdem sevgisi üstelik olmaz. İnsanlar üstünde etkisi haddinden fazla balaban. Efsanevi bu, ağzı var dili bulunmayan.” dedi.

Perde satışı yaptığı dükkanı bulunan Şirin Özmen ise 30 yıldır aynı yerde ailesiyle dükkan işlettiğini söyledi.

Özmen, hayvanları çokça sevdiğini ve onlara neredeyse üvey anne yaptığını anlatarak, “Ben kedilerin annesiyim, ayrımsız güruh çocuğum var. Sokaktaki bütün hayvanlara annelik yapıyoruz, onlarla bahtiyar oluyoruz. Hepsine elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Öncelikle insanlar sevmeyi sevilmeyi bilsin, zooloji haddinden fazla sevimli yaratıklar, Allah onları bize emanet etmiş onlara bakalım, eş çıkalım diye niteleyerek.” diye konuştu.

Özmen belediyelerin bakımevlerini aradıklarında hayvanların mukteza tedavilerinin yapıldığını, böyle hayvanları gördüklerinde insanların belediyelere marifet vermelerinin ehliyetli olduğunu dahi kaydetti.

Pazarda bakkal işleten esnaf Şaziment Bağlılık ise dükkanının önünde “Çiko” ismini verdiği kediye ve sair hayvanlara eş çıktığını vurgulayarak hayvanlara erbap çıkmanın kendilerini mutlu ettiğini aktardı.

Share: