Depremler raf sistemlerinin önemini ortaya çıkardı

Depremler sergen sistemlerinin önemini ortaya çıkardı

İZMİR Lojistik ve depolama işlemlerinde raf sistemlerinin ne kadar koca olduğu en üst yaşanan Düzce ve İzmir depremlerinde bir kat elan ortaya daha çok. Merkezi İzmir’birlikte olan Heber Mühendislik Raf Sistemleri Firmasının sahibi Hakan Karataşlı, akilane mamul sergen sistemleri sebebiyle hem fert hem da dünyalık güvenliğinin sağlanabileceğini söyledi.

Sergen sistemlerinin deprem takkadak sunma bir iki AFAD ve UMKE kadar yüce olduğu anlatan Heber Mühendislik Sergen Sistemleri Firmasının sahibi Hakan Karataşlı, raf sistemlerinin banko duvara bağlanmaması gerektiğini ve zemine sabitlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Raf sistemlerinin hem birey hem üstelik mülk kayıplarının önlenmesi üzere ne kadar heybetli olduğunu anlatan Karataşlı, akıllıca sergen kurulumunda, süreli bakımına, kullanılacak malzemeden yapılacak denetimlere büyüklüğünde teferruatlı açıklamalarda bulundu.

“Bölgedeki biricik firma”

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde cümbüş gösteren Heber Mühendislik Sergen Sistemleri Firmasının sahibi Hakan Karataşlı, firmalarının 20 almanak tecrübesiyle sektöre bakım verdiğini, yurtiçinden çokça sayıda ünlü markaya ve yurtdışından 17 ülkeye bakım verdiklerini söyledi. “Parafin eşyadan besin sektörüne, defans sanayisinden kullanılmamış yapılan nükleer santrale büyüklüğünde mukavim çokça müşterimiz mevcut. Ambarlama ve sergen üstüne bakım verirken tıpkısı zamanda bunun mühendisliği hesaplamalarında dahi müşterilere hizmet veren bölgedeki yegane firmayız.” dedi.

“Seçkin iki depremi üstelik hasarsız atlattık”

en üst yaşanan Düzce depreminde rafların servet ve duygusal güvenliği amacıyla önem yeryüzü ettiğini aynı durumu İzmir depreminde üstelik yaşadıklarını nâkil Karataşlı, “Sergen sistemlerinin kurulumu, imalatı ve montajıyla dayalı bakanlığımızın sunduğu tıpkı yönetmelik var. en üst Düzce depremi yaşandı ondan önce da İzmir depremi yaşandı, ağırbaşlı bir depremdi. Bulunduğumuz antrepo Ege Bölgesinin genişlik iri geri hizmet depolarından birisi. Düzce depreminde da icap mobilya lüzum besin gerekse dokuma sektöründe cıvıltı gösteren ve sergen hizmeti verdiğimiz firmalar vardı. Çok şükür bunlarda de hiçbir tartı olmadan çok ufak hasarlarla atlattık, raflarımız ayakta kaldı. Ne eyvah kim birçok firmanın raflarının yıkıldığını gördük. Bunun da sebebi geçer ürünün kalitesi, hesaplamalarda yapılan hatalar ve fiyatları elan ucuza temizlemek amacıyla yapılan yanlışlar oldu. Biz bunların olmaması üzere rafların imalatını yapmadan ilk bölgenin AFAD’tan alınan verilerle tahmini sarsıntı analizlerini alıp, simüle edip müşteriye tekliflerini sunarak sergen kurulumunu yapıyoruz. Sergen kurulumundan sonra yine mühendis ekibimiz periyodik kontrollerini yapıyor.” diyerek konuştu.

“Sergen sistemleri dirimsel ehemmiyet taşıyor”

Raf sistemlerinin afetlerdeki öneminden de bahseden Karataşlı, “Aslında sergen sistemleri aynı UMKE kadar tıpkısı AFAD kadar kebir benzeri yapı taşıdır. değme depremde, selde, afet anında orada kullanılacak gıdadan çadıra ekipmanlara temas öz bu raflarda stoklanır. Eğer sarsıntı yahut tıpkısı kıyamet anında bu sergen sistemleri ayakta durmazsa o alana müzaheret gitmez. O yüzden raf sistemleri ülkemizin yaşayacağı seçme sıkıntıda dirimlik önem kazanır. Buna göre tığ raf sistemlerini sunu efdal verimlilikle yaparız. her afette, sıkıntıda sergen sistemi yıkılırsa oraya tek bakım gitmez. O yüzden tıpkı kurum büyüklüğünde, oraya gidecek müzaheret kadar sergen sistemleri ve raf sistemlerinin bulunduğu deponun dahi ayakta kalması bizim üzere çok yüce.” dedi.

“Sergen sistemleri duvara bağlanmaz”

Sergen sistemlerinde düzenlilik açısından özen edilmesi gereken standartlar olduğunu tamlayan Karataşlı şunları söyledi: “Antrepo ve geri hizmet işi riskli tıpkı iş. Bununla müteallik bati yönetmelikler var. birkaç firmadan rafların duvarlara bağlanması şeklinde yorumlar yapmış ancak bu ağız ağıza hatalı. Sergen sistemi, esnemesi müstelzim, herhangi bir depremde dans yapması müstelzim aynı sistemdir. Eğer salınım yapmazsa yıkılır. Duvara bağlanırsa zar elastiki aynı yapı değildir ve esnemez, rafta esnemez ve duvarın ve rafın çökme tehlikesi vardır. Kesinlikle raf sistemi duvara bağlanmaz. Kendi içinde ayakta durabilen yalnız kaymaması üzere zemine bağlanan bire bir sistemdir.”

“Ülkemiz düz çelikte dünyada geçmiş sırada”

Sergen sistemlerinde üretimde nelere ilgi ettiklerini de anlatan Karataşlı, “Raf sistemi üretiminde fert damarı olan konu hammaddedir. Biz kolon dediğimiz sistemlerde kaba çelik kullanırız. Ülkemiz kullanmakta olduğumuz ortam çelikte dünyada ilk sıradadır. Bununla beraber Heber, tüm imalatı, hammaddesinden deposuna kadar zat yapar, montajı kişi personeli yapar ve en üst kontrolleri birlikte kişi mühendisleri yapar. Bu bile bize, birlik operasyonları strateji fail bir firma yerine çıkabilecek tıpkısı sorunda müşterisine anında yanıt verebiliriz. Heber, Çiğli Kombinasyon Sanayi Bölgesinde zindelik gösteren ağız ağıza yerli ve milli tıpkı firmadır.” dedi.

Rafların süreli kontrolleri yapılmalı

Rafların periyodik adına kontrollerinin yapıldığını ve bunlarla dayalı yaptırımların olduğunu anlatan Karataşlı, “Bakanlığımız bu konuyu çokça ongun denetliyor. Rafların bugün benzeri asansör, forklift gibi bundan sonra değme sene mevkut kontrolleri mecburi hala geldi. Şu an mevkut kontrolünü yaptırmayan firmalara vekillik evvel adına ikaz arkası sıra de kapatmaya kadar gidebiliyor. Biz bu konuyu destekliyoruz. Şayet bunların mevkut kontrolü yapılmazsa depremde veya hareket öncesinde çalışırken ağırbaşlı problemler görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Share: