DİYARBAKIR – Geciken yağışlar göl ve göletlerde susuzluk riskine bozukluk oldu

Diyarbakır’birlikte göl ve göletlerde, geciken sezonluk yağışlar zımnında susuzluk riski yaşanıyor.

Kent genelinde benzeri kısmı yağışlar ve akarsu kaynaklarıyla doğal oluşan, tıpkı kısmı birlikte yurttaş marifetiyle oluşturulan 160 göletten birçoğu güzeşte yıl ilkbaharda muhtemel yağışın düşmemesi, yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklara mecbur namına kurudu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Izzet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce oluşturulan baraj gölleri ve göletlerde ise kuraklığın etkisinin azaltılması için 2022 yılı içerisinde su takviyesi çalışmaları yapıldı.

Göçmen kuşlar için majör besin ve yumurtlama alanı olan, şekerli su balıkçılığı yapılan, tarımsal üretimde sulama gayeli geçer not ve birçok türe sülale sahipliği fail göl ile göletler, geciken mevsimler yağışlar zımnında bile kuraklık riskiyle yüz yüze kaldı.

Yaklaşık 40 yıldır bölgede biyolojik yelpaze ve muhacir kuşlara müteveccih mesai tay tay arabası Dicle Üniversitesi (DÜ) Bilgelik Fakültesi Biyoloji Kürsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tığ, AA muhabirine, Diyarbakır’ın birçok etkin amacıyla hayat alanı olduğunu ve 200’ün üzerinde kuş türüyle kuş cenneti sayılacak bir konumu bulunduğunu söyledi.

Bölgenin benzeri zamanda memeli ve eklem bacaklılar yönünden da berenarı ensesi kalın tıpkı cins çeşitliliğine erbap olduğunu aktaran Tığ, şöyle konuştu:

“Akıbet dönemlerde kar yağışını bekliyorduk ama kar yağışı olmadı. Bu durumda arazi yeterince suya doymadığı için göl ve göletlerde yeterince akarsu birikimi olmadı. Bu üstelik bu alanlarda hayat dolu canlıların tenasül potansiyellerinde ağırbaşlı düşüşe bozukluk olacak. Burada yaşayan yer banal tek hücrelilerden elan art canlılara kadar yeterince gelişim, üreme ve artma olamayacak. Bunlarda tenakus olacağı için buraya mevrut canlılar dahi bu türleri tüketemeyecek ve yeterince beslenme olamayacak. Bu nedenle kabil çeşitliliği ve doğruluk ait duygusal sayısında zayiat yaşanması bekleniyor.”

Göl ve göletlerdeki su azalmasından periferi sucul canlıların müvellidülhumuza ve rızık azlığından hava gelişimlerini tamamlayamayacağını ifade fail Tığ, “Tenasül potansiyellerinde bunaltıcı düşüş olacak. Global abuhava krizi ve yağmur azlığı nedeniyle beklediğimiz sonuçlar bunlar. Susuzluk ve aşırı sıcaklar hele akarsu sistemlerini önceki özellikle ve balaban derecede etkilemekte.” dedi.

Kılıç, göl ve göletlerin natürel yağışlarla dolduğunu ve kar yağışı olmayınca bile bu dolumun gerçekleşemeyeceğine meni ederek,”Gelen yağışlarla göl ve akmaz havzalarında aynı hacim deneyim cins. Bu durumda bize düşen, adamlık kendisine yapmamız müstelzim suyu katiyen tasarruflu koymak ve kirletmemek.” diye konuştu.

Share: