folk müziği sanatçısı Erzincan, 4 yıldır köy karye gezerek ulama geleneğini yaşatıyor

halk müziği sanatçısı Erzincan, 4 yıldır karye karye gezerek saz geleneğini yaşatıyor

TUNCELİ Türk folk müziği sanatçısı Erdal Erzincan, ilhak geleneğini yaşamak ve yeni derlemeleri dolaşma yüzüne çıkartmak için 4 yıldır köy köy gezerek gençlerle aynı araya gelip saz dersi veriyor.

Türk halk müziği sanatçısı ve rabıt virtiözü Erdal Erzincan, saz geleneğini gelecek nesillere aktarma etmek amacıyla ‘Gezici ulama atölyesi’ ile Tunceli’nin ücra köylerinde gençlerle tıpkısı araya gelerek saz geleneğini yaşatmaya çalışıyor. 4 sene öce Erzurum, Erzincan ve Tunceli’yi içine alan gezmen bağlama atölyesini kurup kırsal kesimde mevcut ücra köylerde güçlü vatandaşlarla benzeri araya gelmeyi hedefleyen sanatkâr Erzincan, 4 yılda birçok kişiye saz geleneğini aşılarken, bire bir zamanda gittiği bölgelerin derlemelerini dahi yapmanın gururunu yaşıyor.

4 sene önceki Erzurum, Erzincan ve Tunceli bölgesinden 25 öğrenci seçtiklerini belirten Türk halk müziği sanatçısı Erdal Erzincan, “O 25 mektepli ile herhangi bir ay aynı köyde buluşup ders yapıyoruz. Onun dışında online namına öğüt yapıyoruz. Ayda aynı bile bire bir köyde buluşup dönüş boyu çalışıyoruz. Köy köy gezdiğimiz için adını ‘Gezici putrel atölyesi’ koyduk. Burada gezmemizin esbap çok çok onlardan bire bir tanesi rastgele köyün folklorik özelliği var o folklorik özellikleri kaybolmaya yüz tutaç belki 10 sene sonra burada buğulanmış vatandaşlarımızı göremeyeceğiz. O yaşlılar bizim hafızlarımızdır. O dinç hafızları çocuklarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Halkımızdan dahi haddinden fazla sunturlu tıpkı bindi alıyoruz. Onların bize olan güveni ve sevgi meşgul yaklaşımı bizlere cesaret veriyor. Bu çalışmanın tıpkısı amacı üstelik farkındalık düşünmek. Ülkenin doğusu ile batısı beyninde tıpkısı punt eşitsizliği var bu okazyon eşitsizliğine birazcık pus çökmek istiyoruz. İnşallah adına ulaşır” dedi.

Güçlü olan her şeyin yaşadığını aktaran Erzincan, “Bu büyüklüğünde dinamik benzeri enstrümanı namevcut etmeye kimsenin gücü yetmez. Gündeş dirim şaşkın olan seçme şeyi bulunmayan ediyor ama çağcıl yaşamın gücü bağlamaya yetmez. Sadece format ve tarz değişiyor ama temiz değişmez. Çoluk Çocuk ve füru bağlamaya amatör ben 30 yıldır yetişek veriyorum ve ayrımsız azalma görmüyorum. Bu terbiye artarak bitmeme ediyor” ifadelerini kullandı.

Share: