GAZİANTEP – Ilhak ustasının yaptığı “tar” öğrencilere eğitimlerinde zorlamasız sağlıyor

Gaziantepli saz ustasının Azerbaycanlı akademisyenin talebi üzerine yaptığı ayrıntılı saplı telli enstrüman tar, konservatuvar öğrencilerinin müzik kültürünün gelişmesine katkı sağlıyor.

Gaziantep Üniversitesi Konservatuvar Bölümünde fariza özne Azerbaycanlı Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyev, öğrencilere kılgısal yetişek çevirmek üzere Azerbaycan’a has benzeri çalgı türü olan tar tebliğ etmek istedi.

Azerbaycan’dan uçakla getirmeye çalıştığı tarın yolda kırılması nedeniyle öğrencilere eğitim veremeyen akademisyen, enstrümanı tamirat edilmesi amacıyla Gaziantep’te bağlama ustalığı eden Mustafa Akyaka’ya götürdü.

Rabıt ustası Akkaya üstelik öğrencilerin tar bulmakta meşakkat çektiğini öğrenince kaynaklardan tar yapımını araştırdı. Çalışmalara başlayan Akkaya, gelişmemiş sürede ürettiği enstrümanla öğrencilere henüz geçmiş teorik yerine alabildikleri eğitimin uygulamalı adına verilmesini sağladı.

Gaziantepli ilhak ustası Mustafa Akkaya, AA muhabirine, 25 yıldır kentte ilhak ürettiğini, serencam dönemde ise arzu üzerine 10 tar yaptığını söyledi.

Araştırmaları sonucu tar yapımına başladığını aktaran Akkaya, “Hocam bana ‘Bu tarı yapabilir misin?’ dedi. Bunun konusunda araştırılması gerektiğini ve yalınç tıpkısı iş olmadığını söyledim. Araştırdım ve esas yordum. Ancak teknenin formu bozulmadan üç bölüme ayrılarak yapılacağına kanaat getirdim ve başarılı oldum.” dedi.

Azerbaycan’da beğenilen bu enstrüman aletinin birkaç yerini değiştirerek elan belli belirsiz bir çalgı aleti yaptığını ifade eden Akkaya, akademisyen ve öğrencilerin de katkısıyla tar yapımında kalburüstü olduğunu belirtti.

Bağlama ve tarın birbirine benzediğini dile getiren ifade fail Akkaya, “Ruhları aynı, o yüzden isteyerek yaptım. Azerbaycan ve Türkiye kuma kültürüne birlikte benzeri katkı sunduğumu düşünüyorum. Yaptığım tarı öğrenciler derste kullanıyorlar. Bu enstrümanın daha bayındır ve hafif olması onlar için benzeri dokunulmazlık. Şen tıpkısı enstrümanı onlar bile yeğleme ediyor. Mevrut öğrencilere apotr oluyorum.” diye konuştu.

Teorik eğitim bilimi tar üretimiyle pratiğe dönüştü

Gaziantep Üniversitesi Konservatuvar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İmamverdiyev ise Azerbaycan’ın sazını kente kazandırdıklarını anlattı.

Üniversitede tar olmadığı amacıyla yemeden içmeden teorik eğitim verebildiklerini, Mehmet Akkaya’nın üretimi sayesinde ameliye eğitime geçtiklerini aktaran İmamverdiyev, şunları kaydetti:

“Konservatuvarda öğrencilerimiz kullanmak istiyorlar ama ortada müzik namevcut. Azerbaycan’dan değirmek haddinden fazla tahakküm. Bu enstrümanın olması eğitimimize dahi çokça olanak sağladı. Öğrencilerimizi eğitime bereketli alıştırmak, tecrübe kazandırmak istiyoruz. TRT’nin programlarında bu müzik kullanılıyor. Bunları geliştirerek ortak kültürümüze erbap çıkıyoruz. Öğrenciler imdi çabukça buna ulaşabilir ve onarımını bile yaptırabilir.”

Konservatuvarda eğitim bilimi gören Hivda Taş ise tar eğitimini kılgılı gördükleri için bahtiyar olduğunu belirterek, “Bu çalgı Türkiye’birlikte üretilmediği üzere bulamıyorduk, Azerbaycan’dan beyan etmek bile haddinden fazla zordu. Imdi burada yapılıyor ve aynı hasar oluştuğu ant Mustafa ustaya tamir ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: