“Kızılırmak Deltası Sulak Kayran Düzeltilmiş Hile Planı Çalıştayı” yapıldı

Samsun’dahi, ??????”Kızılırmak Deltası Sulak Düzlük Rötuşlu Idare Planı Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Natür Dulda ve Milli Parklar 11. Nahiye Müdürü Halim Özdemir, Bafra Öğretmenevi’nde planlı çalıştayda, UNESCO Dünya Bırakıt Arızi Listesi’nde bulunan Kızılırmak Deltası’nın Karadeniz Bölgesi’nde doğallığını koruyabilmiş bildirme balaban sulak alanlardan biri olduğunu söyledi.

Deltanın Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini havi 56 bin dekarlık alandan oluştuğunu tamlayan Özdemir, 1998 yılında alanın 21 bin 700 dekarlık kısmının RAMSAR alanı, 2005 yılında ise 5 bin 174 dekarlık kısmının yaban hayatı ihya sahası car edildiğini anlattı.

Kızılırmak Deltası’nın zengin nebat çeşitliliğine ehil olduğuna dikkati çekici Özdemir, “Akarsu kuşlarının dünyadaki üç kafile yolundan biri, Kızılırmak Deltası üzerinden geçmektedir. Türkiye’da 487 kuş türü bulunduğu akseptans edilmektedir. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde ise bugüne kadar 364 kuş türü tespit edilmiştir. Bunlardan 140’ı dahi deltada üremektedir.” dedi.

Deltada dünyada nesli kızdırma altında mevcut 24 kuş türünün 15’inin görüldüğünü vurgulayan Özdemir, “Bunlardan bazıları putrel horozu, tepeli kaşıkçı kuşu, cüce Karabatak, yalman pöçük, şah kartal, turna kabil türlerdir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Bilimi Araştırma Merkezi ile Genel Müdürlüğümüz beyninde yapılan tören düzeni çerçevesinde herhangi bir sene Kızılırmak Deltası’nda kuş sayımı yapılmaktadır. Bir zamanda alanda eylem planı çalışmaları kapsamında turna izlenmektedir.” diye konuştu.

Özdemir, deltada evvel olarak 2008 yılında dümen planı oluşturulduğunu dile getirerek, “Bundan önceki dümen planları 5 almanak yapılmıştır. İleriki süreçte ise 10 yıllık yapılacaktır. Idare planlarının amaçlarından biri, alanın akılcı kullanımıdır. Bu kapsamda yörede dallı güllü umum ile amme gurur ve kuruluşları ortada dümen planı süresince belirlenen faaliyetlerin koordineli şekilde yapılması sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen dahi çatal ağız ile ilişkin faaliyet yapılırken adam ve doğa arasında abra kurulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“İnsanlarımızın düzensiz kendisine yaşadığı bu alanların tıpkı kısmının milli parklar, ayrımsız kısmının ise RAMSAR alanı olduğunu görüyoruz. Öncelikle bu yerleşim alanlarının dolgunca şekilde planlanması, rençperlik ve hayvancılık faaliyetlerinin korunması açısından ehemmiyet taşımaktadır. Kızılırmak Deltası’nda saf hanay var. Çekingen hayvanların saldırılarının olduğu yerlerde yerleşim yerlerinin düzenlenmesi, kocabaş hayvanların sulak alanlarda şeb alınıp tarih beslenmeleri üzere yeniden salınmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.”

Bafra Şehremini Hamit Tığ da Samsun’daki 20 bin mandanın 10 bininin Bafra’da bulunduğuna bel ederek, “RAMSAR kapsamında yapılması müstelzim işlemler var. Ayrımsız taraftan aşılanmamış hayatını korurken, bölgede ateş parçası hayatı da korumalıyız. Vatandaşımız, yabani hayvanların hayvanlarına beis verdiği şikayetinde bulunuyor. Çiftçimize uymazlık veriyor diye niteleyerek buradaki tabii hayatı bulunmayan edemeyiz amma yıllardır çiftçilik var, bunu de bulunmayan sayamayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Bilimi Araştırı Merkezinden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Çetin ise Kızılırmak Deltası faunasındaki 549 omurgasız türün 4’ünün küresel ölçekte od altında olduğunu kaydederek, “9 iki yaşamlılar, 7 kurbağa, 2 salamandra, 14 sürüngen, 2 kaplumbağa, 6 kertenkele, 6 yılan türü belirleme edildi. 66 balık türünün barındığı deltada 32 memeli tür kaydedildi.” dedi.

Sinop Üniversitesi Bilim Literatür Fakültesi Dirim Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emire Mücevher bile akıbet araştırmalara bakarak deltada 550 bitki türü bulunduğunu dile getirerek, “Bunlardan 9’u nesli tükenen nebatat arasında. Kuş topluluğu olduğunu gördüğümüz yerlerde tıpkısı o kadar üstelik bitey çeşitliliği görmekteyiz.” diye konuştu.

Çalıştaya 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Reisi Osman Topaloğlu ile muhtarlar ve ayrıksı ilgililer katıldı.

Share: