Kültür Mühendisi Karaarslan: “Güzeşte yıllara göre, yağmur miktarında yüzde 60’ın üstünde bire bir düşüş var”

Ziraat Mühendisi Karaarslan: “Sabık yıllara göre, yağmur miktarında yüzdelik 60’ın üstünde tıpkısı düşüş var”

BİNGÖL – Bingöl ve bölgedeki yağışın güçlükle olduğunu tamlayan Tarım Mühendisi Cuma Namazı Karaarslan, “90 günlük, 150 günce yağmur parametrelerine baktık. Geçen yıllara göre yüzde 60’ın üstünde bir düşüş var. Yer çokça 24 saat 35 zaman yağmur kayran tıpkı bölgeyiz, şimdi baktığımızda bütün 14 aktarılma amma tüm gün değil, yağış geçişleri diyor. Dolayısıyla bu de depoları doldurmayacağı amacıyla balaban bire bir mâni” dedi.

Hafta sonu Bingöl ve bölgede kar yağışı çalışkan oldu ancak kısa sürdü. Bingöl kadar faziletkâr kesimlerde kar ve yağmurun yetişkin olduğuna ilgi çeken Ekincilik Mühendisi Cuma Namazı Karaarslan, ürünlerde ölümlerin meydana gelebileceğini belirtti.

Karaarslan, “Bingöl, Erzurum, Muş, Van, Kars ve aynı faziletkâr bölgelerde kar yağışı olmazsa nehirlerde, barajlarda, göletlerde su imkânsız. Yüksek alanlarımızdaki çapraz su kaynaklarımız kaba olacak. Bilcümle bu olumsuzluklar içerisinde akarsu yetersizliği dediğimiz, şu eşiğini ve aküferleri dolduramadığımız bu dönemde geçmiş etapta tarımsal sulama alanında çok şişman bire bir hail. Elan sonradan zirai yağışsızlık ve henüz sonraları bu kaotik sistemin birbirini etkilemesiyle korktuğumuz madde, ürünlerin desen ve kayran değiştirmesi, garip değiştirmesi, ölmesidir” diye konuştu.

Yıllardır Bingöl’de buğdayı sulamadan yetiştirdiklerini nâkil Karaarslan, “Çünkü alışılagelen April, Mayıs yağmurlarımız tam gelmesine karşın ama bu sezon değişikliğinden hava sarrafiye sübvansiyon evresine kadar su ihtiyacını gelecek zorundayız. Baran olmazsa o dönemlerde kim olmayacağı görülüyor. 90 günce, 150 günlük yağmur parametrelerine baktık. Sabık yıllara bakarak yüzde 60’ın üzerinde aynı düşüş var. Sunma çokça 24 saat 35 dönem yağmur kayran tıpkısı bölgeyiz, deminden baktığımızda toplam 14 devir amma bilcümle çağ değil yağmur geçişleri diyor. Zımnında bu bile depoları doldurmayacağı amacıyla nazik bir müşkül. Barajlar dolmayacak, sulama suları olmayacak. Bilcümle suyu haziran ayında buğdayı sulamada kullanırsak özge mısıra, yoncaya, sebzeye, meyveye, bahçelere su kalmamış olacak. Bütün bunları irdelediğimizde bizim yer balaban korkumuz, hamam abuhava kuşağına giren dönemlerde hem sebzenin şaşması, hem meyvenin şaşması ve açmasıdır. Antipatik ve akarsu ihtiyacını dahi karşılayamadığı amacıyla haddinden fazla keder ama terennüm etmek istemediğimiz ölümler, nebat desenlerinde ölümler ve nev değişimleri yaşanacak. Bunun birlikte önüne geçmenin tek yolu, benim kanaatimce su hasadı. Evlerden başlayıp o tasarrufu sağlayarak zirai sulamaya büyüklüğünde tedbirler alarak başarabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Share: