Mübadillerin yanlarında getirdikleri asırlık eşyalar cemiyet binasında sergileniyor

Mübadillerin yanlarında getirdikleri asırlık eşyalar dernek binasında sergileniyor

SİNOP Trok sırasında Balkanlardan Sinop’a yerleşen muhacirlerin yanlarında getirdikleri yapımı 100 yıldan daha çarkıt olan günlük kullanılabilecek eşyalar ve muhtelif örtüler, toplum örgütü binasında ziyaretçilere sergileniyor.

Sinop Trampa ve Balkan Halkları Firez Araştırmaları ve El Birliği Derneği, 100 yıl evvel kafile ederken atalarının yanlarında getirdikleri gelişigüzel biri arz birkaç 100 yıllık olan mütenevvi günce kullanım eşyaları, örtüler, kıyafetler ve tarım aletlerini topluluk binasında oluşturdukları odalarda ziyaretçilere sergiliyor. Toplum Örgütü binasının kendilerine 2020 yılında Sinop Belediyesi eliyle tahsis edildiğini kaydeden Sinop Değiş ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral, “Derneğimizi kurduğumuz günden bu yana köylerden bir numara poyra mübadillerin getirmiş olduğu bu objeleri topluyoruz. Bu binamız 2020 yılında açıldı, tabi pandemi başlayınca iki sene metin aktiflik yapamadık ama binamız sürekli büyüdü. Rastgele gelen mübadil vatandaşlarımız köylerinden evlerinden buldukları eşyaları getirdiler, biz bile düzenledik. Binamızı il içi ve dışından müzakere eden çok, herhangi bir dönme engelsiz tutmaya çalışıyoruz günde averaj 10-15 sevimli geliyor” diye niteleyerek konuştu.

Derneği ziyaret edenlerin oluşturulan sergiye ilgi gösterdiklerini belirten Aral, “1923’te Yunanistan ile yapılan antant gereği yanlarında getirebildikleri kullanılabilecek mutfak, cihaz, sandık eşyaları. Tığ bunları gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Eşyalar 100 yılın üzerinde, doğrusu bu sene hem Cumhuriyetimizin hem da mübadelenin 100. yılı” şeklinde konuştu. Mübadelenin 100. yılında topluluk adına yürütecekleri faaliyetleri anlatan ‘Mübadelenin 100.yılı Firez ve Göreneklerimiz’ Proje Koordinatörü Bağlılık Aral, “İlk önceki 28 Ocak’ta barhana yollarında ölenlerimizin anısına denize karanfil bırakacağız. Onun dışında 10 Mart’ta değişme ve göç yollarını terennüm etmek üzere Dokuz Eylül Üniversitesi ile Sinop Üniversitesi işbirliğinde panel yapılacak. Peşi Sıra Balkan ekin ve yemeklerinin tanıtımını hem derneğimizde hem bile mübadil köylerimiz olan Hacıoğlu ve Karacaköy’deki teyzelerimizle beraber yaparak kitap çıkaracağız” dedi.

Share: