Trabzon Sağlık İl Müdürü Hakan Uz: “Grip vakalarımız çok aşkın ama hikâye sayısı servise veya sakil bakıma yansımıyor”

Trabzon Afiyet İl Müdürü Kağan Yırtıkça: “Enflüanza vakalarımız çok aşkın ama fenomen sayısı servise yahut yavaş bakıma yansımıyor”

“Polikliniklerimizde ve acil servislerimizde bala yoğunluğunu imdi görmemekteyiz”

TRABZON – Trabzon’da sonuç dönemde grip vakalarının özellikle çocuklarda başlamak için artışa geçtiği ancak yaşanan bu artışın servislere ve yoğun bakımlara yansımadığı belirtildi.

Konuyla ilişkin açıklamalarda kâin Trabzon İl Esenlik Müdürü Hakan Mahir, Covid 19 salgınının günümüz şartlarına baktığımızda bozuk hızında ve çarkıt gücünde olmadığını söyledi. Maharetli “Covid kontrollü bir şekilde olmakla alay malay keskin tablolara defa açmadan azimet halinde bitmeme ediyor. Hadise sayılarımız hastaneye yansıyan servislerde pahal bakımlarda olmamakla gelişigüzel bazen sevimsiz algınlığıyla üstelik karışarak karşımıza mevrut olabiliyor. Etüt etme dürtüsü çokça çok olmadığı için ‘Ciddi, şu rakamdadır’ diyebilme şansımız olmuyor. Yapılan tetkiklerin yüzde 10 civarında zait çıktığını birlikte gözlemliyoruz. Şu zaman doğrusu seçme yıl olduğu gibi esasen pandemi bile Covid kendisine yansıdı az buçuk daha ayrımlı bir tabloydu. Ama ondan öncesinde ve deminden antipatik algınlığı akın dönemlerini yaşıyoruz filhakika Son Teşrin, Mesafe ayları bu şekilde geçiyordu. Çocukların okuldaki temasları, havaların soğumasıyla iç ortamlarda benzeri arada bulunmalar bu asıl vakaların oluşmasına öğün açmakta. Bunda daha çok dallar etkileniyor dolayısıyla çocuk polikliniklerimizde ve evgin servislerimizde yavru yoğunluğunu artık görmemekteyiz. Atak dönemini yaşıyoruz. Dehalet tedbirlilerini ortadan kaldırdığımız için geçmişten biz bilerek bunu doğrusu tıpkısı şekilde beklediğimizi söylüyorduk. Bu atakları yaşayacaktık bunların belki bire bir kısmı Covid de olma ihtimali birlikte var. Istikşaf yapılmadığı için veya maksut ölçüde yapılmadığı amacıyla vakalar sevimsiz algınlığı kendisine karşımıza geliyor. Bu elhak muhtemel bire bir tabela. Çocuğuyla erişkiniyle doğrusu yaşanıyor. Burada sevindirici olan acillerde geliniyor, polikliniklerde geliniyor galiba tedaviler veriliyor ve o tedavilerle vakalar bertaraf edilmiş oluyor. Hastanede servise veya dokunaklı bakıma yansımanın olmaması bizi zaten sakat levha kabil tıpkı olayla karşı karşıya kalmadığımızı ortaya koymuş oluyor” dedi.

Maskenin unutulmasının ve kullanılmamasının birlikte enflüanza vakalarının artmasında etken olduğunu vurgulayan Dirayetli “Öncelikle tığ maskeyi unuttuğumuzu belirtmem gerekiyor. Maske bizim için çokça oylumlu. Bu süreçlerde herkesin henüz hassasiyetle maskeye sarılması gerekiyor. Maskeleri takarak topluma karışmamız gerekiyor. Mümkün olduğunca özellikle da gribal belirtileri olan kişilerin birlikte topluma karışmaması karışıyorsa dahi mecbursa maskeyle birlikte akım etmeleri toplum sağlığını himaye hesabına çokça haddinden fazla eke. Ayrıntılar ortamında bire bir molekül muteber onlarında maske takmasını kırıcı tıpkısı nitelik bulunmayan. Ekol çağı torunlar maske takıyordu onlar aslında büyüklerden haddinden fazla elan tınlamalı idiler. Yine o uyumu yakalayabiliriz. Zımnında maskeyle hem onları koruyabiliriz hem onların ailelere okullardan veya gayrı çocuklardan mikrobu taşımasını engellemiş olabiliriz” diyerek konuştu.

Aşılama oluşmak isteyenlerin aşılarını yaptırabileceğini da kaydeden İl Keyif Müdürü Hakan Mahirane “Özellikle 3 aşımız elimizde bulunmakta. İnsanımızın kendisini koruyabilmesi açısından sunu oylumlu dayanağımız aşılar. Aşının Covid’de dahi yeri oldukça fazla. Hem Turkovac aşısının de ilmî olarak Avrupa’birlikte bile akseptans edilmiş olması bizler üzere ülkemiz üzere çok majör. Turkovac aşısı özellikle atılmak üzere Biontech ve Sinovac aşılarının da yapılabilirliğini sağlayabiliyoruz. Istek eden vatandaşlarımıza yaptırıyoruz. 65 gözyaşı cisim mahsus riskleri olan kişilerin hele aşılama takvimine elan aşkın duyarlılık göstermelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Share: