İnegöllü doğaseverler, şehitlerin anısına yürüdü

İnegöl Belediyesi eliyle 6 Eylül İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri çerçevesinde kurtuluş mücadelesinin verildiği dönemde sunma kanlı çatışmaların yaşandığı ve onlarca şehidin verildiği Mustafatepe’den Halhalca Şehitliğine halk yürüyüşü ve kros yarışması düzenlendi.

İnegöl Belediyesi, 6 Eylül İnegöl’ün antagonist işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinliklerinin startını verdi. Cumartesi akşamı Bursa Çap Senfoni Orkestrasının kurtuluş temalı konseriyle başlayan halas şenlikleri, zaman da kurtuluş mücadelesinin bildirme kanlı çatışmalarının yaşandığı Halhalca bölgesinde yapılan programlarla bitmeme etti. Yunanlıların İnegöl’ü işgali sırasında ele geçirdiği ve İnegöl’ün antagonist işgalinden kurtuluşu sonrası 9 Ilkgüz’birlikte baştan kurtarılan Mustafatepe’den Halhalca Şehitliğine kadar olan 4 km’lik mesafede vatandaşların katılımıyla ahali Yürüyüşü ve kros yarışması düzenlendi.

Mustafatepe ve Halhalca Şehitliği, kurtuluş mücadelesinin verildiği dönemin önemli noktaları namına biliniyor. Bu toprak hem karışma döneminde hem da kurtuluşta hunriz çatışmaların yaşandığı, onlarca şehidin verildiği topraklar. Bilecik Bursa sınırı ve etrafı yeryüzü iyi gören İnegöl Halhalca köyü yakınlarındaki 700 Rakımlı Mustafatepe, 10 Orak Ayı 1920 haset Palikarya askerleri aracılığıyla işgal edilmişti. 3’üncü Türk Kolordusuna ilişkin 1’inci Piyon Tümeni eliyle 9 Eylül 1922 günü kurtarılana kadar, Mustafatepe Palikarya işgalinde kaldı. ve bura önemli tıpkı kilit noktası adına tarihe geçti. 3’üncü Kolordu Komutanı Şükrü Naili Rabıtalı kilit noktası olan Mustafatepe’deki düşmana taarruza değişmeyen verdi. 8 Ilkgüz 1922 Cuma Namazı Günü 3’üncü Kolordu 1’inci Piyon Tümeni Halhalca Köyünden Mustafatepe’deki Yunan birliğine taarruz etti. Fırka topçusu sabahtan Halhalca köyüne yanaştı. 3’üncü Alay ile Parti Atılım Taburu bile 1’inci Piyon Parti ihtiyatı olarak Akhisar Köyü ile Halhalca Köyü arasındaki sırtlara geldiler. Benzeri elem top takımı ise 4’üncü Yaya Alayı gerisinde yerleştirildi. Mualla Cevat Eş Komutasındaki 4’üncü Piyade Alayı topçu birliklerinin Halhalca Köyünden tümden atışları Mustafatepe üzerinde kâin palikarya birliklerine çıkmış etmeye başladı. 4’üncü Yaya alayı bile gösterişli makineli tüfek tüfekleriyle bu taarruzu Halhalca köyünün güneyinden destekliyordu. 3’üncü Kolordu Komutanı Şükrü Naili Kâmil, 1’inci Piyon Fırka Komutanı Miralay Abdurrahman Nafiz Mir ile Halhalca Köyünün lahzada kuzeyindeki Binbaşı Mübarek Satma tepesinde bakma yerinden savaşı yönetiyorlardı. Yunanlılara karşı başlatılan taarruzda 1’inci Piyade tümeninden 66 asker şehit oldu. 12’si subay olmak üzere 218 er yaralandı. 74 Er ise kayboldu. Kayıpların çoğu orman içinde şeb bulunamayan muazzez şehitlerdi. Filhakika 9 Ilkgüz 1922 Cumartesi sabahı lif örgülere asılmış pek çok martir askerimize rastlanmıştı. Halhalca karye halkının lif örgülerden alarak defnettiği 5’inci Piyade Alayından 20 şehit leşker ile birlikte Mustafatepe Muharebesinde 1’inci Yaya Tümeni 66 leşker şehit verdi. 8 Eylül 1922 Cuma Namazı günü 3’üncü Kolordu Komutanı Şükrü Naili Gökberk Gösterişli, Halhalca Köyü’nden İnegöl’e vurdumduymaz döndü. Geceleyin Kocaeli Grubu ile 18’inci Tümen müfrezesinin gönderdiği raporları okuduktan sonra benzeri akşam taarruzu ile Mustafatepe’yi ele geçirilmesi emrini verdi. 9 Ilkgüz 1922 Cumartesi günü, Mustafatepe güneyinden aynı Yunan bölüğü ve atlı takımı alçak makineli ve futbolcu desteğinde 4’üncü Piyade Bayram cephesine yetişmek istediyse dahi kalın kafalı atıldı. Kontekst kararırken çıkarılan keşif kolları, düşmanın Mustafatepe’yi bırakıp çekilmeye başladığını bildirdiler. Ali Cevat Eş komutasında 4’üncü Yaya Alayı bu sırada Mustafatepe’yi aldı.

Mustafatepe’den Halhalca Şehitliğine yürüdüler

İnegöl Belediyesi üstelik en kanlı çatışmaların yaşandığı bu bölgenin önemine ilgi temizlemek, şehitlerimizi aynı yol henüz ecnebi emreylemek ve alp milletimizin zaferini kutlarken mazide yaşananları vatandaşların bildirme azından gözünde canlandırabilmesi yerine zaman burada ahali yürüyüşü ve kros yarışması düzenledi. Sabahleyin er saatlerde Mustafatepe’ye götürülen sporcular ve vatandaşlara, Şehremaneti Başkan Yardımcısı Rıdvan Kocaağa bile haremlik etti. 4 km’lik parkurda Mustafatepe heykeli önünden Rıdvan Kocaağa’nın start düdüğü ile önceki kros yarışması başladı. Arkası Sıra el yürüyüşü başladı. Kros yarışması ve halk yürüyüşü Halhalca Şehitliğinde sona erdi. Burada ikramlar yapılıp mini bir merasim gerçekleştirildi. Kros yarışmacılarına madalyaları verildi. Aynı zamanda Halhalca Şehitliğine karanfil bırakıldı. – BURSA

Share: