Sakarya Diplomatlık Akademisi’nde Ukrayna-Rusya savaşı ve Türkiye’nin barıştaki rolü konuşulacak

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Orta Şark Enstitüsü (ORMER) vasıtasıyla 26-30 Eylül’de öğretim üyesi ve diplomatların katılımıyla “Teoride ve Pratikte Arbede Çözümü: Rusya- Ukrayna Savaşı ve Türkiye’nin Barışı Sağlamadaki Rolü” programı düzenlenecek.

ORMER’in, Sakarya Diplomatlık Akademisi (SAD) kapsamında düzenleyeceği etkinliğe, alanında eksper akademisyenlerin birlikte Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye Cumhuriyeti büyükelçileri ve Türk Dışişleri Bakanlığından temsilciler katılacak.

Programda arbede-çözümü teorisi, arsıulusal dizge, arsıulusal organizasyonlar, savaşın politik-ekonomisi ve jeopolitiği, Türkiye’nin savaştaki pozisyonu ve barışın inşasındaki rolü kabilinden konular masaya yatırılacak.

İhtilafın çözümüne müteveccih muhtemel yollar ve küresel çabalarla ilgili istimara ve analizler sunacak uzmanlar, 5 aktarılma süresince türlü oturumlarda Ukrayna’da bitmeme eden savaşın global ve bölgesel kritik dönemeçleri ile dünyanın takdirini kazanan Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetleri için görüşlerini paylaşacak.

Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Eksiksizlik İnat’ın yöneteceği oturumlarda, SAÜ talim üyeleri Prof. Dr. Tuncay Kardaş, Prof. Dr. Yüksek Balcı ve Dr. Akademisyen Aytaç Kadıoğlu, Marmara Üniversitesinden Emel Parlar Dip, Bilkent Üniversitesinden Doç. Dr. Seçkin Köstem, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. Ramazan Erdağ lokma yapacak.

Akademisyenlerin beraberinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkelerinin savaşa bakışı, tutumu ve diplomatik çabasına dayalı görüşlerini aktaracak.

Ayrıca bozuk Türkiye Cumhuriyeti Rusya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Türk diplomasisine dayalı yüce tecrübelerini ve Rusya’nın Ukrayna ve çevre ülkelere müteveccih dış politikasına dair izlenimlerini paylaşacak.

Share: