Türk asıllı milletlerin temsilcileri Macaristan Millî Meclisi’nde buluştu

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Saika, “Türk Devletleri Teşkilatı, Türklerin yaşadığı coğrafyadaki insanların refahını çoğaltmak, entegrasyonunu ulaşmak ve bölgedeki huzuru, barışı süresiz bir şekilde nail olmak üzere var.” dedi.

Kan-Türk milletlerini yakınlaştırmayı amaçlayan “Iri Kongre” öncesi Türk kökenli milletlerin temsilcileri Macaristan Ulusal Meclisi’nde ayrımsız araya geldi.

Konsey Başkanı Saika, toplantıda yaptığı konuşmada, göreve geldikleri 2021 yılından itibaren Türklerin tarihinin esasen bugüne kadar incelenmesi, malumat adamları eliyle gözden geçirilmesi yerine kocaman bire bir değişmeyen verdiklerini söyledi.

Oğuzlar, Kıpçaklar ve sair boylar namına seçkin hangi büyüklüğünde ayrı olsalar da hepsinin kökeninin ayrımsız olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Hun İmparatorluğu’nun Orta Asya bozkırlarından Avrupa’nın ortalarına kadar uzanan büyük muvaffakiyet hikayesini bilmeyenimiz yoktur.” ifadesini kullandı.

Sebep, seçkin şeyden önce geleceği inşa etmek, geleceği sürmek için geçmişin gerçeklenmiş haddinden fazla ongun bilinmesi ve ati kuşaklara aktarılması gerektiğini anlattı.

TDT’nin çalışmaları karşı hikmet veren Saika, şöyle konuştu:

“Geçen yıl İstanbul’bile 11 Kasım’bile tarihi benzeri şahika gerçekleştirdik. Türk Konseyi diye adlandırılan 2009’dan beri çalışmalarını bu adla sürdüren kurum Türk Devletleri Teşkilatı kendisine baştan yapılandırıldı ve 2040 Vizyonu akseptans edildi. 2040 Vizyonu’nun demincek 5 almanak yürütme planını uygulamaya koyuyoruz. Bu sene tekrar kasım ayında Özbekistan’de gerçekleştirilecek zirvede periyot başkanlığı Özbekistan’a geçecek ve böylelikle 5 almanak uygulama planını hayata geçireceğiz. İstanbul Zirvesi’nde akseptans edilen 121 maddelik hedeflere baktığımız ahit burada rastgele alanın kapsandığını görüyoruz. Ekonomiden kültüre, gençlikten tarihe ve Türk dünyasının gerekseme duyduğu hep alanlarda yapılacak işlemler konkre bir şekilde tanımlanmakta ve Türk dünyasının entegrasyonu için ne gerekiyorsa bunların yapılması önerilmektedir.”

Binali Yıldırım, bazılarının TDT hakkında kafalarında istifham işaretlerinin bulunduğunu ifade etti.

TDT’nin boşaltmak istediği bilinmeyen gizli ayrımsız aksiyon olmadığına dikkati çekici Saika, “Türk Devletleri Teşkilatı, Türklerin yaşadığı coğrafyadaki insanların refahını tasarruf etmek, entegrasyonunu uydurmak ve bölgedeki huzuru, barışı süresiz ayrımsız şekilde çıkarmak üzere var. Bunun dışında Türk Devletleri Teşkilatının hiçbir ülkeye, tek tıpkı bölgeye bire bir yıldırma oluşturmadığını bütün dünyanın bilmesi gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bursa’dan Türk dünyasına Göçer Oyunları daveti

Bursa Büyükşehir Belediye Reisi Alinur Aktaş ise 2022 Türk Dünyası Hars Başkentliğinden duydukları mutluluğu dile getirdi.

Kent olarak aldıkları bu görevi yeryüzü adamakıllı şekilde hesabına getirmeye çalıştıklarını aktaran Magnezit, şunları kaydetti:

“Bittabi ki bu kurultayda yer almak dahi bizim üzere tezyifkâr çokça kıymetliydi, önemliydi. Onun için buradayız elhak. Bu varlıklı kurultayın benzeri parçası olmaktan akıbet paye mutlu olduğumuzu ama özelde üstelik cemi dostlarımızı Bursa’üstelik, Bursa’daki etkinliklerde ikram etmek istediğimizi buradan tekraren ifham etmek istiyorum. 29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde 4. Dünya Göçkün Oyunları, Bursa’mızda ve bir sarih gelgel müzesi olan İznik’imizde yapılacak. Bu vesileyle Türk dünyasının tamam paydaşlarını orada görmekten, orada misafir etmekten serencam derece mutlu olacağımı anlatım ediyorum.”

Programda, Macaristan Ulusal Meclisi Başbuğ Yardımcısı Sandor Lezsak ile Türk dünyası ve sivil sosyete kuruluşlarından temsilciler üstelik katılımcılara hitap etti.

Etkinliğe, İYİ Parti Kol Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Ümraniye Şehremini İsmet Saika, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Umumi Sekreteri Hükümdar Raev, Yunus Emre Enstitüsü Komutan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Sarp ile farklı ilgililer katıldı.

Share: