Tunceli’nin tarihi alan ve yapıları tescille korunup turizme kazandırılıyor

Tunceli’de tarihe mum tutan kermen, çeşme, kilise, cami, mezar ve köprü kadar hars varlıkları, tescille korunup turizme kazandırılıyor.

Doğal güzelliğiyle öne sâdır kent, Pertek Kalesi, Tozkoparan Höyüğü, Çelebi Ağabey Cami, Eş Odaları, Elti Bayan Türbesi ve Rabat Köprüsü gibi tarihi iz varlığıyla adından saraka ettiriyor.

Firez ve Turizm Bakanlığı ile Valilik koordinesinde emek örümcek İl Hars ve Turizm Müdürü İsmet Melik Ulaşoğlu, Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel ve arkeolog Hür Atmaca üstelik yıllardır kentteki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çaba harcıyor.

Haftanın makul günleri araziye çıkan ekipler, tarihi eserlerin yerini tespit etmek için incitici, orman ve vadileri karış karış geziyor.

Keşfedilen 150 tarihi kayran ve yapı tescil edildi

Ekipler bugüne kadar yaptıkları sezme çalışmalarıyla aralarında pınar, kilise, köprü, kale ve mezarların bulunduğu 150 tarihi düz ve yapıyı emlak kültür varlığı adına tescil ettirdi.

Binlerce yıllık tarihin izini taşıyan ve korumaya alınan asar, rastgele turlarla kente mevrut turist kafilelerinin da yolculuk rotasında yer alıyor.

Ulaşoğlu, AA muhabirine, Tunceli’birlikte yapılan çalışmalarla milattan önce 3 binli yıllara kadar uzanan tarihlemeye denk gelindiğini söyledi.

“Dirlik yardımıyla arkeolojik tetkikat hızlandı”

Kentte akıbet yıllarda huzurun sağlanmasıyla kazı bilimsel araştırmaların hızlandığını vurgulayan Ulaşoğlu, şöyle konuştu:

“Tunceli coğrafyasında bütün alanların incelenip ortaya çıkarılması gerekiyor. Zira yeni tıpkısı düzlük ve çok araştırılmış değil. Günümüze büyüklüğünde 150 firez ve tarihi varlığını tescil ettirdik. Bu 150 rakamı az üzere görünmekle birlikte geçmişteki çalışmalarımıza bakarak kudretli durumdayız. Bu sayı, tetkik ve araştırma çalışmalarımız arttıkça elan da çoğalacaktır.”

Ulaşoğlu, kentteki tarihi kayran ve yapıları tescilleyerek korumaya aldıklarını belirterek, icraat sırasında alelhusus köprü, çeşme, kilise, at ve belletici mevzun çukur taşları, sanduka tipi mezar taşları üzere tarihi yaratıklar ile geleneksel mimariye ilişik örneklere ağırlık verdiklerini dile getirdi.

Herhangi Bir geçen çağ kente mevrut yerli ve yabancı gezici sayısında artma yaşandığına bel fail Ulaşoğlu, “İlimizdeki tarihi Rabat Vadisi ve Akil Baliğ Kilisesi üzere mekanlar sıkça ziyaretçi çeken çekim merkezleri ortada vadi alıyor. Seçme çeşit çabayı sarf ediyoruz ve inşallah bu çalışmalarımızla turizm daha üstelik gelişecek. Bu konuda ister İl Hars ve Turizm Müdürlüğü gerekse bile Tunceli Müzesi Müdürlüğü olarak alandayız.” diye konuştu.



Share: