Vekil Özer’den Hollanda’da yenilikçi tarım uygulamalarının yapıldığı çığır okuluna ziyaret

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hollanda ziyareti kapsamında Naaldwijk’te ekincilik, uran ile terbiye sektörünün gelişigüzel çalışmalar yürüttüğü, bir zamanda aynı iz okulu olan World Horti Center’ı musahabe etti.

Milli Eğitim Bilimi Bakanı Mahmut Özer, değişik temaslarda düşmek amacıyla Hollanda’ya geldi. Vekil Özer, ziyareti kapsamında önceki adına Naaldwijk’te bulunan araştırmacıların, girişimcilerin ve değişik yetişek kurumlarının inovasyon odaklı kolektif icraat yürüttüğü, yenilikçi ekincilik uygulamaların yapıldığı ve tıpkısı zamanda öğrencilerin eğitim aldığı bir araştırma merkezi olan World Horti Center’a ziyaret gerçekleştirdi. Icra Vekili Özer, ziyarette tarım ve su teknolojilerine dayalı yıpranmamış gelişmeler ile merkezdeki 38 garip araştırı, tarım ve ser ağırlıklı teknolojiler hakkında hikmet aldı.

Araştırı merkezi için vukuf veren Lentiz Okulları Umumi Heyet Başkanı Rick Van Ahır, ülke genelinde 60 okulları bulunduğunu belirterek buradaki merkezde devir temsilcileri ile işbirliği halinde çalıştıklarını söyledi. Hollanda nüfusunun yüzdelik 40’ının mesleksel eğitime bitmeme ettiğini aktaran Dam, mesleksel terbiye ve sektörün büyüklük ekonomisinin bel kemiği olduğunu söyledi. Dam, sektörle beraber Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını de dile getirdi.

” Türkiye’da ekincilik alanında kullanılmamış Ar-Ge merkezleri küşat niyetindeyiz”

Icra Vekili Özer ise Türkiye’üstelik mesleksel terbiye verilerine ilişkin bilgi paylaşarak parçalanmamış terbiye sisteminde 1,2 milyon sarıklı ve 19 milyon öğrencinin bulunduğu söyledi. Öğrencilerin kestirmece 3 milyonunun mesleksel eğitim bilimi aldığını ve mesleki eğitimin yeniden yapılandırıldığını anlatan Icra Vekili Özer, “Mesleki eğitimde iş gücü piyasasının irade ettiği kalifiye elamanları yetiştiriyoruz. Sonuç 1 yıldır mesleki eğitimde yasal düzenlemeler yaparak çok yüce açılımlar elde ettik. Türkiye ayrımsız zamanda bir tarım ve hayvancılık ülkesi. Bu alanda kapasiteyi yetiştirmek amacıyla hususi tıpkısı ceht sarfiyat ediyoruz. Tarımda mesleki yetişek veren meslek sayımız 146. Bu okullarda 30 bin mektepli yetişek alıyor” dedi. Özer, “Ekincilik meslek liselerini Tarım ve Orman Bakanlığı ile gelişigüzel tevcih etmek amacıyla 2 ay önce ayrımsız gelişim birliğine imza attık. Mesleki eğitimdeki eskimemiş yönelimde Ar-Ge çalışmaları merkezi bire bir konumda. Türkiye’dahi ekincilik alanında bakir Ar-Ge merkezleri açım niyetindeyiz. Beraber kuracağımız Ar-Ge merkezinde kuma icraat yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Ziyaretinde Nazır Özer’e, MEB Icra Vekili Yardımcısı Sadri Şensoy, Mesleki ve Teknik Eğitim Umumi Müdürü Nazan Şener, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Lahey Terbiye Ataşesi Miyase Kayaç, Amsterdam Eğitim Bilimi Müşaviri Anıl Yılmayan ile Lentiz Okulları Umumi Heyet Başkanı Rick Van Ahır ile sair ilgililer eşlik etti.

World Horti Center

38 seraya eş bire bir mesleksel terbiye merkezi adına üniversitelerle birlikte iş birliği eden World Horti Center, yılda 25 bin arsıulusal arzulu marifetiyle ülfet ediliyor. Kalıp, sürdürülebilir gıda tedarikine katkıda bulunmayı ve dünyayı yeşillendirmek talip tarafları aynı araya getirmeyi amaçlıyor. – AMSTERDAM

Share: