Angarya Zindanlarına hayran mütezayit ziyaretçiler, içindeki pisliğe aksülamel gösterdi

Yük Zindanlarına hayran küsurat ziyaretçiler, içindeki pisliğe aksülamel gösterdi

MARDİN – Mardin’üstelik ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Dara Antik Kenti ve el ortada “zindan” yerine bilinen sarnıçlar, ziyaretçiler aracılığıyla beğenilirken, sulu olmasına reaksiyon gösterildi.

Mardin’e 30 kilometre uzaklıkta mevcut Dara Mahallesi’nde saha kayran ve tarihte Üst Mezopotamya’nın yer yetişkin yerleşim yerlerinden olan Abra Antika Kenti’nde 1500 almanak toplu mezarın birlikte muhtelif yapılar bulunuyor.

6. yüzyılda Bizans İmparatorluğu’nun Doğu’daki sonuç kalesi namına akseptans edilen Yük ve çevresi, o dolaşma savaşların yer pahal olduğu bölge olduğundan 18 metre uzunluğunda ve 3 metre kadar surlarla çevrilerek aynı defans sistemi oluşturuldu. O dönemde tahminî 40 bin nüfusun barındığı kentin su ihtiyacı birlikte yapılan sarnıçlar eliyle giderildi. Bizans İmparatorluğu dönemine ilgilendiren yapıların bulunduğu alanda yapılan kazı çalışmalarında bu sarnıçlar bile ortaya çıkarıldı.

Halk ortada “zindan” olarak adlandırılan binlerce metreküp su ahiz kapasitesine eş akarsu sarnıcının, derinlik itibarıyla İstanbul’da bulunan ve 6. yüzyıl Bizans dönemi eseri olan Yerebatan Sarnıcı’ndan 6 metre henüz koyu olduğu uzmanlar marifetiyle belirlendi. Kentte ziyarete gelen vatandaşlar, yapılara hayran kalırken, yapıların bozulmamış kullanılmaması ve iz olmasına de aksülamel gösterilerek yetkilere ve yerli bölüt çağrıda bulunuldu.

“Eksantrik ülkelerde 50-100 yıllık kalıntılarına gözleri gibi bakıyorlar”

Ankara’dan mevrut ziyaretçilerden Erkan Yıldırım, arkadaşlarıyla Mardin ve ardından Yük Antika Kenti zindanına geldiklerini söyledi.

Çok güzel yerler olduğunu değerlendiren Yıldırım, “Mimarisi kâmil. Ama nedense insanlarımız bakmıyor. Yerlerde kağıt parçaları, müzahrefat, efsus. O büyüklüğünde domuzuna yerlerimiz var tek şekilde değerini bilmiyoruz. Adamların (Avrupa) 50-100 senelik kalıntıları var gözü kadar bakıyorlar. Bizde her yerde sıra akıyor amma hiçbir şekilde bakmıyoruz. Biri orada elem yakmış, biri yere izmarit atmış. Yazık!” ifadelerinde bulundu.

“21 yüzyılda bu mimariyi sezmek çok ağırlık”

Niğde’den mevrut ziyaretçilerden Adviye Yüksel ise eşinin Mardin’de vazifeli olduğunu, hem onu buyurmak amacıyla, hem üstelik kentti başvurmak için geldiğini anlatım etti. Rastgele şeyin çok fena hâlde olduğunu dile getiren Yüksel, “Eksiksiz yerler. Çok hoşuma gitti. Amma birkaç önceki beyefendinin dediklerine katılıyorum. Keşki tarihimize henüz iyi cemaat çıkabilsek. Seçkin şeyi daha sunturlu değerlendirebilsek, temas yeri henüz bozulmamış tutabilsek. İnsanlar lacerem böyle aynı madde yapmışlar. Elleriyle nasıl işlemişler? 21 yüzyılda bu mimariyi çakmak çokça yumruk. Sunu ufak bire bir sallantıda bakir binalar yıkılırken bunlar yüzyıllardır ayakta kalması büyük tıpkı şans bence, tarihimiz ve ülkemiz amacıyla” diye konuştu.

Yetkilerin buralara erbap çıkmasını istediğini nâkil Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı.

“Geçmişimize sahip çıkalım, çocuklarımıza sunturlu bir yurt bırakalım”

“Bunların değerlendirilmesini isterim. Yer halkının de burayı henüz bozulmamış, daha domuzuna tutmasını isterim. Gelişigüzel özdek mal geçmek değil, tarihi ve önceki elan makro. Geçmişimize ehil çıkabileceğiz ki, geleceğimize yatırım yapalım, çocuklarımıza domuzuna ayrımsız vatan bırakalım.”



Share: