ADÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi yılda 7 bin züğürt hayvana bakıyor

Vazıh Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Araştırma ve Aplikasyon Efsanevi Hastanesi 4 Anabilim Dalı’nda verdiği hizmetle yılda ortalama 7 bin parasız hayvanı sağlığına kavuşturuyor.

Cerrahi, Protez Tohumlama, İç Hastalıkları, Mevlit ile Dölerme ve Protez Tohumlama Anabilim Dallarında hizmet veren Efsanevi Hastanesi, Aydınlık ili ile birlikte kamu bölgeye bakım veriyor. Efsanevi hastalıklarının canlandırma ve tedavisinde efdal kalitede hizmet veren Hayvan Hastanesi, bununla beraber haddinden fazla sayıda lisans ve yüksek lisans öğrencisinin birlikte terbiye almasına imkân sağlıyor. Öğrencilerin aplikasyon derslerinin klinik kısımlarını ADÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Aplikasyon Hayvan Hastanesi’nde yaptığını ifade eden Sayrılarevi İdari Sorumlusu Özkan Iri, “Lisans ve lisansüstü gelmek üzere 2 kol öğrencimiz var. Lisans öğrencilerimiz kuram derslerini dersliklerde, uygulama derslerinin klinik kısımlarını burada yapıyorlar. Eğitim-öğretim bazında burada pestil akseptans ediyoruz. Böylecene öğrenciye pratik açmak amacıyla alanlar oluşturuyoruz” dedi.

“Gelen seçkin hastanın kaydı tutuluyor”

ADÜ Baytar Fakültesi Araştırı ve Uygulama Efsanevi Hastanesi’ne mevrut rastgele hayvanın benzeri kaydının tutulduğunu belirten Şişman, “Hem eğitim-öğretimimizi bitmeme yol açmak hem da birey dostlarımıza dayanaklık etmek adına kelimesi kelimesine dışarıda olduğu üzere burada üstelik hizmetlerimiz ve bu hizmetler karşısında bir ücretlendirmemiz var. Genellikle randevu usulü çalışıyoruz. Pandemi eskiden irade artık oldu, züğürt sayımız arttığı amacıyla randevusuz hastalanmış alamadık. Baytar hekimlerin hepsi de bizim yetiştirdiğimiz paydaşlar. Pandemi bitince onlar da fert dostlarımızla tekrar ilgilenmeye başladı. Fert dostlarımız bizlere geldiğinde birer pestil kaydını oluşturuyoruz. Elan sonrasında bizim önceki tetebbu hekimlerimiz vasıtasıyla taharri ediliyorlar ve uygun bölümlere sevklerini yapıyorlar. Hep üzerinden hastanın sevki yapılır ve ilgili poliklinikteki talim üyelerimiz hastalarla ilgilenirler. Laboratuvar, görüntüleme kabilinden hizmetlerimiz birlikte var. Mavera yandan dört kıta da anabilim dalımız var. Bunlar; Cerrahi, Takma Tohumlama, İç Hastalıkları, Tevellüt ile Dölerme ve Sunu Tohumlama. Genelde bunların geçmiş 3 tanesi çok etkili namına çalışıyor. Hastamız için şayet ameliyata değişmeyen verilirse, bunun üzere birlikte tıpkısı termin veriliyor. Randevu dahilinde ameliyatlarımız sürüyor. 3 adet hareketli operasyon salonumuz var. Bu salonları bile genelde cerrahi ve tevellüt bölümü kullanıyor” diye konuştu.

“Maaş 500-600 hastanın tedavisi yapılıyor”

ADÜ Veteriner Fakültesi Araştırı ve Uygulama Hayvan Hastanesi’nde günce sayı farkı adına 20, mahiye 600, almanak üstelik 7 binleri bulan hastaya baktıklarını kaydeden Büyük şu ifadeleri kullandı;

“Günce ortalama namına 20 hastamız geliyor. Bu misil bağımlı ara sıra değişebiliyor. Ara Sıra 30-40’a büyüklüğünde çıkıyor. Sayrılarevi bünyemiz 40-50 büyüklüğünde hastayı kaldırabilecek durumda. Bu ölçü aylık yerine bile 500-600, yılda dahi averaj 7 bin hastayı buluyor. Burada birçok hayvan türüne bakılıyor. Genelde kedi ve kapik elan de kilolu basıyor. Iri hayvan tarafında da buzağı artık geliyor. Bu birlikte doğumdan kaynaklı olarak şişman hayvan kategorisinde buzağı imdi dirimsel. Kuş grubu geliyor. O üstelik genelde evlerde bakışan hapis kuşları oluyor. Onların sayısı birlikte haddinden fazla çok olmuyor. Üniversitelerde beceriksiz öğrencilerimiz oluyor, onların oluşturdukları topluluklar bulunuyor. Bu toplulukların başlarında üstelik aynı akademisyen tamam. Bizim bile Kanatger Topluluğumuz var. Bu topluluğumuz mektepli odaklı ve etkin bire bir ansambl. Milli Parklar ile protokolümüz var. Buna güvenerek acemi hayvan bilimi de geliyor. Bu asıl acemi hayvan bilimi Milli Parklar sorumluluğunda olduğu amacıyla fakat aynı protokol ile bakılabiliyor. Bu hayvanat diğerleri kadar acile sağlık burada geçmiş muayenesi yapılır ve durumuna göre değişik bölümlerimize ve Kanatger Topluluğumuza sevki yapılır. Buradaki öğrenciler zaruri planlamayı yaparak çekingen kuşların bakımlarını gerçekleştirirler. Bazen Milli Parklardan birlikte kuş grubu haricinde da eksantrik çeşitler geliyor. Bunları hastaneye sokma kısmında bile biraz daha dikkatli olunması gerekiyor. Doğadan geldiği amacıyla tıpkı haddinden fazla hastalık taşıyabiliyor. Tığ özge hastaları otama etmeye çalışırken, bulaşan hastalıklara maruz bırakabiliriz. Burada ayrımsız çokça can baktığımız amacıyla bu konuya azami dikkat etmemiz gerekiyor.” – AYDIN

Share: