Ankara Üniversitesi “Kıyamet Zamanlarında Sosyal Medya Istimal Rehberi” yayımladı

Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Aplikasyon Merkezi, Kahramanmaraş merkezli 10 ili havi zelzele felaketi sonrasında içtimai medyada yaşanan dezenformasyona karşı, “Facia Zamanlarında Toplumsal Iletişim Araçları Istimal Rehberi” yayımladı.

İletişim Araştırmaları ve Aplikasyon Merkezinin web sitesinde düz düzlük ve 15 maddeden oluşan rehberde, sarsıntı felaketi sonrasında toplumsal medyada yaşanan dezenformasyona alın, hasarın sonuçlarını genişletecek ve kullanıcıları kavisli bilgilenmesine öğün açacak paylaşımlar üzerine uyarılarda bulunuluyor.

Afet zamanlarında içtimai iletişim araçları kullanımının sonuç merhale büyük olduğuna dikkat çekilen rehberdeki bilgilere bakarak, arkalama içeren bilgi yayılımı sorunu çözmeye destek olurken yanlış, manipülatif, ateş oruçlu, momentum içeren paylaşımlar ise sorunun derinleşmesine ve genişlemesine neden oluyor.

Rehberde bu kapsamda sosyal medya kullanıcılarına şu uyarılarda bulunuluyor:

“Unutmayalım, toplumsal medyadaki gelişigüzel paylaşım hikmet anlamına gelmez. Gerçekliği konfirmasyon edilmeyen hiçbir hikmet paylaşmayalım. Bilgiyi çabucak güvenilirlik endeksi erdemli hesaplardan strateji edelim. Bize vasıl değme paylaşımı başkalarına bellemek sağlık değildir, umum bilakis kaosa hizmet edebilir. Hal içeren paylaşımlar yapmayı tercih edelim. Gayret içeren görsellerin paylaşılmasına ve yayılmasına izin vermeyelim. Unutmayalım kim şiddeti uygulayanlar gücünü paylaşım ve zevk sayılarından alır. Çabukluk içeren paylaşımların şiddeti normalleştirdiğini aklımızda tutalım. Takat içerikli paylaşımların yayılmasının parçası başlamak, bizi o suçun da aynı parçası yapar. Çözümün aynı parçası koyulmak istiyorsak sosyal medyayı sıhhat, arkalama ve bindi muhtevalı paylaşımlar üzere kullanmaya ilgi gösterelim.”

“Toplumsal iletişim araçları mesajlarımızda ayrımcı ve ayrıştırıcı tıpkı vasıta kullanmayalım”

Suratsız içerikli toplumsal medya paylaşımlarının olumlu muhtevalı paylaşımlardan haddinden fazla elan aceleci yayıldığı ve bu yayılmanın parçası olunmaması uyarısı yapılan rehberde, şu ifadelere saha verildi:

“Günahsız olduğunu düşündüğümüz paylaşımların, manipülasyon yarmak isteyenlerin işine yarayabileceğini unutmayalım. Yaptığımız her paylaşımın, doğrudan felaketi dinç insanların üzerindeki etkisini hatır sorumluluğumuzu ihmal etmeyelim. Sosyal medya mesajlarımızda ayrımcı ve ayrıştırıcı ayrımsız vasıta kullanmayalım, kullananlara cebin çıkalım. Toplumsal medyada paylaşım yazmak, afiyet yaptığımız anlamına gelmez. Sosyal iletişim araçları sanaldır, maltalık gerçektir.”

Share: