Farklı malzemelerle enstrüman aletleri fail sanatkar görenleri şaşırtıyor

Farklı malzemelerle çalgı aletleri özne sanatkar görenleri şaşırtıyor

Sanatçı Galebe Güzey:

“Marketten satın aldığım bire bir kaseyi, işçilikle tıpkısı saz aletine dönüştürdüm.”

ESKİŞEHİR – Eskişehir’bile değişik malzemelerle kullanarak mütenevvi enstrüman aletleri özne sanatkar görenleri şaşırtıyor.

İstanbul Ustalık Üniversitesi Türk Musikisi Ihtişam Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü mezunu Galebe Güzey 1995 yılında çıkışlı olduktan bilahare Rum Üniversitesi Azamet Konservatuarı enstrüman imal bölümünde öğretim görevlisi yerine göreve başladı. Burada 22 sene görev yaptıktan bilahare Eskişehir Okulu Araştırı Derneği adı altında ayrımsız dernek kurdu. Bu yapı altında haddinden fazla sayıda öğüt verdi ve değişik icraat yürüttü.

“1 çalgı aleti amacıyla 1 yıl çalışıyor”

1990 yılından bu yana saz yapıp, üreten Güzey, günindi müziğinde düzlük düz dernekevi pala çalgıları; yay viyola viyolonsel ve barok çalgılar üretiyor. Kurduğu atölye ile 16 yıldır saz üreten Güzey, benzeri çalgıyı tahminî 1 yılda tamamladığını anlattı.

“Enstrüman yapımı çok özen talip tıpkısı iş, tığ milimetre ile değil, mikron ile çalışıyoruz, yaptığımız seçme günah bize ateş curcunalı adına ferasetsiz dönüyor bu nedenle sorumluluk yapmamamız gerekiyor” diyerek mütekellim Yengi Güzey, sonuçta bir konuşma eseri ortaya çıkacağı amacıyla çokça itinalı ayrımsız şekilde kılı kırk yararak çalıştığını söyledi. Ürettiği çalgıların haddinden fazla bol sanatçıların elinde olduğunu ve bundan bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Güzey, “Sizin ürettiğiniz müzik, gür müzisyenlerin elinde sahnede oluyor bu yüzden hatasız olması üzere çokça çok itinalı ve titiz çalışıyorum.” dedi.

Kase ilhak, kötek keman

5 yıl yay eğitimi alan Utku Güzey, ferah saz yapabilmek üzere enstrüman çalabilmenin üstünlük olduğunu ifade ederek, “Okurken bize çalgı aleti amacıyla; ya yapacaksın ya çalacaksın denir, ego ika kısmını sevdim ama çalabiliyor olmamın üstelik bol bire bir enstrüman aleti ortaya çıkarırken akıllıca sesleri bulmamda, kusursuz bir nişane üretmemde önemi faziletli.” şeklinde konuştu.

Markette satılan bire bir kuruyemiş meyve kasesini enstrüman aletine dönüştürdüğünü anlatan Güzey, şunları söyledi: “Kase saz adını verdiğim bu müzik aleti aynı zamanda Petersburg’da sunduğum tıpkı makalenin bile konusu Tıpkı kasenin müzik aletine inkılap macerasını anlattım. Marketten satın aldığım bir kaseyi, işçilikle tıpkısı enstrüman aletine dönüştürdüm. Sunumum sırasında Belçikalı tıpkı müderris bunu bana tahminî 5 sefer çaldırdı ve bilahare kalkıp oynadı.”

Kendi ürettiği kötek yay hakkında de bilgi veren Güzey, şunları aktardı: “Bu gördüğünüz de dışardan bakınca benzeri baston kabil görünüyor fakat bu tıpkı kötek keman. İtalya’daki buğulu soylular, 70 yaşında ama keman çalıyor, bastonu mu taşısın kemanı mı? O devir gine aynı ustaya gidip diyorlar kim; ‘Bana öyle benzeri husus yap ki hem keman çalayım hem üstelik kötek kendisine kullanayım. Bunun konusunda hakeza tıpkı husus düşünülüyor. Hem baston yerine kullanılıyor hem da parçaları çıkarınca ayrımsız çalgıya dönüşüyor, müzikçi çalması bitince baştan parçaları takıp bunu kötek olarak kullanıyor. Bunu 5 ayda yaptım, üniversitede sergilediğimizde haddinden fazla de ilgi gördü.”

Share: