Göçerlerin yayladan mukavemetli devir yolculuğu başladı

Erzincan’birlikte ilkbaharda sürüleriyle 3 bin rakımlı yaylalara çıkan göçerler, havaların soğumasıyla kışı geçirecekleri bölgelere göstermek için mütehammil yolculuklarına başladı.

Günlerce süren metin yolculuğun ardından meralara vasıl göçerler, burada muayyen alanlarda çadır kurarak tıpkısı süre ıtlak veriyor.

Zorlu coğrafyada hem kendilerini hem birlikte sürüyü aşılanmamış hayvanlarından arkalamak amacıyla de savaş ederek ilerleyişini sürdüren göçerler, günlerce süren yolculuğun arkası sıra köylerindeki kışlaklara (henüz düşük rakımlı, ılıman iklimli bölgeler) ulaşacak.

Göçerler, yaylada ürettikleri Erzincan tulum peyniri, sadeyağ ve ekşimik kadar ürünleri satarak geçimlerini sağlıyor.

“İlkbahardan kar yağana kadar dağlardayız”

Bölgedeki çobanlardan Haydar Muhammedi, AA muhabirine, hava şartlarının her güzeşte periyot elan de zorlaştığını, bu yüzden da kafile yolculuğuna başladıklarını söyledi.

Mera ve yaylalarda çadırlarda yaşadıklarını, havaların soğuduğunu, faziletli kesimlere kar yağmaya başladığını dile getiren Muhammedi, “Yağmur, kar yağışı ve antipatik gelgel bizlerin şartlarını zorluyor. Sonuçta dağın başındayız. Yaptığımız gelişim haddizatında kolay değil. Bu işin baharı var, koyunların yavrulaması ve hayvanların karışık hayatında seçkin türlü tehlikeye karşı otlatılmaları var. İlkbahardan kar yağana kadar dağlardayız. Kar yağdıktan sonra kışlaklarımıza kafasız dönüyoruz.” dedi.

Muhammedi, hem kendilerini hem da sürüyü, hınzır, ayı ve aldanmaz üzere hayvanlara alın korumaya çalıştıklarını kaydetti.

Göçerleri yolculuklarında musahabe eden Erzincan Maya Koyun Direngen Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş ise havaların soğuması ile yayla ve meralarda kâin hayvanların kışlaklara yolculuklarının başladığını söyledi.

Hayvancılığın zorluğuna dikkati çekici Karakuş, üreticilerin şen aynı yaşamdan ve teknolojiden ırak faaliyet hayatlarının bulunduğunu belirtti.

Zor şartlardaki üretimden belde sektöre eskimemiş insanlar kazandıramadıklarını rapor eden Karakuş, sektörde daha çok kişinin çalışmasını bulmak amacıyla ihtişam desteğinin artarak devam etmesi gerektiğini rapor etti.

“Sezonda kısaca 5 bin titrem tulum peyniri üretimi”

Karakuş, bölgede küçükbaş yetiştiriciliği fail üreticilerin Türkiye’bile ve dünyada ayraç haline mevrut Erzincan gayda peynirini ürettiğini rapor etti.

Birlik adına 1500’ü etkili 2 bin 500 üyelerinin bulunduğunu dile getiren Karakuş, “Erzincan genelinde kart hayvanla beraber 450 bin civarında küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Bittabi bu koyunlarımızdan Erzincan gayda peyniri üretimimiz var. Tıpkısı sezonda yaklaşık 5 bin ton tulum peyniri üretimi gerçekleşmektedir. Bunun da Erzincan ve mevki ekonomisine olan katkısı tartışılmaz.” diye konuştu.

Küçükbaş hayvancılığın ekonomik aynı istihsal modeli olduğunu vurgulayan Karakuş, şunları kaydetti:

“Üreticilerimizin içtimai alanları, plato şartları ve gelecekleri desteklendiğinde, bu seksiyon al deri ile benzen üretim açığına birlikte bindi olacaktır. Kasım ayında bulunmamıza karşın bugün hayvanlarımız yemleme yemeden zırh dokunmadan meradan faydalanıyor. Bu büyükbaş için uygulanan değil. Bu nedenle bu ekonomik üretim modelinin devletimiz aracılığıyla imdi desteklenerek üreticilerimizin ayakta kalmaları sağlanmalıdır.”

Share: