KASTAMONU – TBMM Başkanı Şentop Kastamonu Üniversitesinin akademik yıl açılışında konuştu (2)

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde dünyada faal bir ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bu uğraş hoppadak siyasetin mücadelesi değil. Hocalarımızın, öğrencilerimizin, hisse senedi dünyamızın, hepimizin eş tıpkı mücadelesidir. ” dedi.

Kastamonu Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı küşat töreninde konuşan Şentop, kullanılmamış eğitim talim yılının bütün öğrencilere hoş olması temennisinde bulundu.

Kastamonu’nun Mili Mücadele’nin kilit şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Şentop, İstiklal Yolu’nun buradan başladığını hatırlattı.

Üniversitelerin Türkiye’dahi kuruldukları, geliştikleri tarihten bu yana çokça şanlı bire bir noktaya geldiğini söyleyen Şentop, hele son 20 yılda darülfünun sayısında bunaltıcı artma olduğuna belen etti.

Şentop, “Şu dakika itibarıyla kamu üniversitesi yerine 131 üniversitemiz, kazanç üniversitemiz kendisine birlikte 78 darülfünun var. Toplanmış 209 darülfünun var. Her ilimizde yeryüzü birkaç tıpkısı darülfünun bulunuyor.” diye niteleyerek konuştu.

Üniversitelerin açıldığı zamanlarda öğretim üyesi ve fiziki eksiklikler nedeni ile “Darülfünun düzenlemek akla yatkın mudur?” diyerek tartışmalar olduğunu anlatan Şentop, “Sonunda 2006’dahi açılan Kastamonu Üniversitemiz zaman geldiğimiz noktada 29 bine andıran öğrenci ile cümbüş gösteriyor. Özlük akademisyenini yetiştirmiş durumda. Bir yerde üniversiteyle ait bu adımları atmak gerekiyordu. Seçme şehirde tıpkısı üniversite olması ve üniversiteler arası nitelik yarışının bitmeme etmesi gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın değiş içinde olduğunu vurgulayan Şentop, şunları dile getirdi:

“Dünya çok muhteşem tıpkı değiş içre. Yirminci asır başlarında iki balaban savaşla acun düzeni kurulmaya çalışıldı ama haddizatında ayrımsız düzen kurulamadı. Bire Bir vuzuh dönüş, benzeri devre arası gibi ortaya bundan sonra. Sahi 20. yüzyılın sonlarında, 20. yüzyılın bilcümle paradigmaları, bir nice gurur kuruluş aylak ağıl geldi. Yaşanan pandemi ile bu arada değişimin hızlandığını görüyoruz. Tıpkı gerçek değişimi ile de alın karşıyayız. en son yakın coğrafyamızda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile ortaya çıkan bire bir savaş var. Bu savaşın çabucak bölgemiz değil bütün dünyayı, dünya barışını etkileyebilecek tıpkısı gerçek kazanması gizil adına tür gözüküyor.”

“Çatışmaların korkulu olduğu aynı coğrafyadayız”

Türkiye’nin haddinden fazla heybetli tıpkı coğrafyada düzlük aldığına meni fail Şentop, “Türkiye’nin jeostratejisi haddinden fazla majör. Bunun bize kazandırdığı birtakım avantajlar, bazen dezavantajlar de var. Çatışmaların korkulu olduğu tıpkısı coğrafyadayız. İstikrarsız ülkelerin, yönetilemez ağıl gelen ülkelerin bulunduğu coğrafyadayız. Irak, Suriye, ambargolarla köşeye sıkıştırılan İran, hemen kuzeyimizde Ukrayna, Rusya, aynı yanımızda Yunanistan. Böyle ayrımsız coğrafyadayız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Türkiye’ye yönelik kimi vakit gâh eleştiriler özne elverişsiz dışındaki muhataplarımıza, ‘Böyle ayrımsız coğrafyada sizin ülkeniz olsaydı herhalde mufassal bir zaman kişi imkanı bulamazdınız.’ diyerek ifade ettim. Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde, dünyada enerjik bir mutluluk haline getirmemiz gerekiyor. Bu savaşım yalnız siyasetin mücadelesi değil. Hocalarımızın, öğrencilerimizin, aksiyon dünyamızın, hepimizin eş tıpkı mücadelesidir. Yıpranmamış bir acun kurulacak ve 20. yüzyılın paradigmaları ile sürmesi kabil değil.”

“Tıpkı merkezimizin olması geçişsiz”

Şentop, bilginin makul kullanılmasının önemine üstelik değinerek şunları kaydetti:

“Bir merkezimizin olması lazım. Yerlilik anlamında söylüyorum. Evrensel bilgiyi iktisap etmek, o anlamda çokça bol bilgili doğmak gereklidir amma tam değildir. Bunu en son Fetullahçı Terör Örgütü’nün karşılaştığımız yapılanmasında görüyoruz. Türkiye’nin arz anlaklı çocuklarını yeryüzü bereketli şartlarda yetiştirmeye çalıştılar amma onlar Türkiye’birlikte darbe yaptı, anayasal düzene karşı geldi, 251 vatandaşımızın şehit olmasına, 2 bin 550 civarında vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet verdiler. Çokça iyi yetiştirilmiş tıpkısı insanın benzeri zamanda Türkiye’ye aidiyet hissi zarfında olması lazım.”

Kastamonu Üniversitesi Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Kastamonu Valisi Avni Şarap, DOĞRU Parti Kastamonu milletvekilleri Hakkı Izansız ve Kavi Çelik, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltalı, Şehremini Galip Vidinlioğlu, Eski Şevket Bakanı Erek Başesgioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Ekinci da katıldı.



Share: