Kırklareli’nde 8 bin 200 sene evvel karye yaşamında kullanılan objeler, seramiğe yansıtıldı

Kırklareli’nde arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan objelerin yansıtıldığı seramiklerden oluşan işporta, beğeniye sunuldu.

Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsünce yapılan çalışmada, Aşağıpınar arkeolojik kazılarında ortaya çıkarılan, kısaca 8 bin 200 sene önce insanların köy yaşamı ve zirai faaliyetlerde kullandığı objeler, seramiğe yansıtıldı.

Bu çalışmaların saha aldığı “Tarihe Kazınmış İzler” sergisi, 14. Plato, Ongunluk, Artağanlık, Hasat ve Güz Şenlikleri kapsamında açıldı.

Mualla Dilek Görgülü Evi’ndeki serginin açılışını Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Ilbay Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Tekemmül Enstitüsü Müdürü Ayça Liliyar Özefsun ile Şehir Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş gerçekleştirdi.

Özefsun, AA muhabirine, Aşağıpınar’ı dünyaya öncelemek üzere çalıştıklarını söyledi.

Olgunlaşma enstitülerinin kültürel değerleri bölüm yüzüne çıkaran ve geleceğe aktarmakla sorumlu kurumlar olduğunu tamlayan Özefsun, temas sene belirledikleri temalar üzerinde çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Aşağıpınar höyüğü ile ilgili 2 yıldır çalıştıklarını anlatan Özefsun, “Zaman burada bin 500 almanak okunabilen ayrımsız tarım toplumunun yaşadığı ayrımsız medeniyetin anlatılması amacıyla buradayız. Kazılarda sâdır eserleri inceleyerek oradaki motifleri modernize yazar çeşitli objelere yansıttık. Bunlar beyninde bezemeli, mutfak ve çul ürünleri üzere objeler bile var.” diye konuştu.

Özefsun, Aşağıpınar’daki medeniyeti dünyaya ifşa etmek istediklerini aktararak, ” Göbeklitepe’den Avrupa’ya sabık medeniyet, Kırklareli’nden geçmiştir. Bu sebeple buradaki sergi alelade çok manalı. Aşağıpınar’ın duyurulması için ayrımsız katre birlikte olsa aynı emektir. Bugüne büyüklüğünde Aşağıpınar ile ilişkin arz bir iki 300 im yaptık. Yaptığımız eserlerin patentlerini üstelik alıyoruz.” dedi.

Sergi, erte sona erecek.

Share: